2008’in sonuna yaklaştığımız bu günlerde bitmek üzere olan sene içerisinde gösterime giren “Iron Man” filmine ait bir yazının sayfamda bulunması gerektiğini düşündüm. Marvel’ın 1959 ve 1968 seneleri arasında yayınladığı “Tales of Suspense” çizgi romanının Mart 1963’de yayınlanan 39.sayısında Iron Man ilk olarak çizgi roman severlerin karşısına çıktı (en aşağıda soldaki resim). 1968’in Mart ayında “Tales of Suspense”in yerini “Captain America” alırken, Nisan 1968’de “Iron Man and Sub-Mariner” dergisi ilk ve son olarak yayınlandı (en aşağıda ortadaki resim).
1968 Mayıs’ında “Iron Man” kendi adı ile yayınlanmaya başladı. Bu seri 1996 Eylül’e kadar toplam 332 sayı olarak devam etti. Silah endüstrisinin önde gelen firması Stark Industry’nin başındaki Tony Stark’ın kaçırıldıktan sonra kaçmak için yaptığı zırhı kurtulduktan sonra teknolojik açıdan en üst düzeye taşıyıp kötülerle olan mücadelesi kahramanımızın hikayesinin başlangıcını oluşturuyordu. Bu hikayeyi anlatan film bu sene 2 Mayıs tarihinde Amerika ile birlikte ülkemizin de dahil olduğu pek çok ülkede aynı anda gösterime girdi.
Filmin yönetmen koltuğunda yönetmenliğinden ziyade oyunculuğu ile tanınan Jon Favreau vardı. Sinemaseverler ilk olarak Jon Favreau’nun adını 1996 senesinde yazdığı bağımsız sinemanın gözde filmlerinden “Swingers”ın senaryosu ile duymuşlardı. “Iron Man” filmi Jon Favreau’nun yönetmenlik kariyerindeki 4. uzun metrajlı sinema filmi olacaktı. Daha önce yönettiği filmlerden 2001 senesi yapımı “Made” düşük bütçeli bir filmdi. 2003’de gösterime giren başrolünü Will Ferrell’ın oynadığı “Elf” filmi ise tam bir gişe canavarı olmuştu. $35milyon bütçeli film dünya çapında $220 milyon hasılat elde etmişti. Ancak 2005 senesinde “Zathura: A Space Adventure” filmi gişede elde ettiği $65 milyon ile ancak masrafını karşılayabildi.
“Iron Man” yani Tony Stark rolünü ise Robert Downey Jr. canlandırdı. Kariyeri 1980lerde gençlik filmleri ile başlayan daha sonra 1992’de çevirdiği ve Charlie Chaplin’in hayat hikayesini anlatan “Chaplin” filmi ile bir döneme damgasına vuracağına kesin gözüyle bakılan Robert Downey Jr. için hayat daha sonra hiç de kolay olmadı. Uyuşturucu ve alkol bağımlılığı onun filmlerde rol bulmasına engel oluyordu. Zaten rol bulsa bile pek oynamaya vakti olacak gibi gözükmüyordu çünkü çok sık hapishaneye giriyordu. 2000li senelerin başlamasıyla beraber Robert Downey Jr.’ın hayatında olumlu değişimler başlamıştı. Artık kötü alışkanlıkları olmayan profesyonel bir oyuncuya dönüşmüştü. Tony Stark rolünde göstereceği performans film gösterime girmeden önce tartışılıyordu çünkü bir süper kahramanı canlandırmak için fizik, tempo, mizah, ciddiyet ve istikrar gibi çok sayıda ve birbirinden farklı yeteneğin birarada olması gerekiyordu.
Robert Downey Jr. bu rolü için 10kg kas yaptıktan sonra çekimlere hazır hale gelmişti. Filmde yan karakterde yine sinemanın önde gelen yıldız oyuncuları yeralıyordu. Tony Stark’ın güzel yardımcısı Pepper Potts rolünde Gwyneth Paltrow ve eski ortağı yeni düşmanı olan Obadiah Stane rolünde Jeff Bridges yeralıyordu. 126 dakika süren film Amerika’da gösterime girdiği ilk haftasonunda $102 milyon hasılat yaptı. Toplam hasılatı ise $318 milyon’ı Amerika’da olmak üzere $582 milyon’dı. Film için Robert Downey Jr.’ın varlığı çok büyük bir artı sağlarken, filmin görsel efektlerinin de tatmin edici olduğunu söylemek isterim. Özellikle Iron Man’in kostümü gerçekten çok başarılıydı. 2008 MTV sinema ödüllerinde “Yazın En İyi Filmi” ödülünü de kazanan “Iron Man”in 2010 senesinde 2.sinin gösterime girmesi planlanıyor.
Ayrıca son senelerde Marvel’ın süper kahramanlarının peşi sıra filmlerinin gösterime girmesiyle 2011 senesi için “Avengers” başta olmak üzere çoğu süper kahramanı birarada görebileceğimiz film projeleri de duyurulmaya başlandı. Şuana kadar Avengers ekibinden (en aşağıda sağdaki resim) Iron Man ve Hulk’ın sinema filmleri yapıldı, Thor’un sinema filmi ise henüz proje aşamasında bulunuyor (“Iron Man” filminin sonunda Nick Fury ve “Incredible Hulk” filminin sonunda da Tony Starks’ın gözüktüğü sahneler yeralıyordu). “Iron Man” filmine geri dönecek olursak, film asla kötü bir film değil ama film için asla da muhteşem bir film diyemiyorum.
Belki de süper kahraman filmlerinden beklenen performansa çıkamayanların en büyük sorunu “Bu ilk filmde karakterimizin geçmişini tanıyacağız” duygusunun filmde çok baskın bir hale gelip, filmin çok dar bir çevrede gelişmesi olabilir. Filmin şarkıları içerisinde yeralan Black Sabbath’ın “Iron Man” ve AC/DC’nin “Back in Black” parçalarını da filmin artıları arasında sayabiliriz. Film ile beraber tüm oyun konsolları için “Iron Man” oyununun da aynı zamanda satışa çıktığını hatırlatmak isterim.