2021 Yılında Endüstriyel Otomasyonda Trendler Neler Olacak?

2021 yılı trendler yazı serimizin ikinci bölümünde endüstriyel otomasyonda 2021 yılında sıklıkla görmeye başlayacağımız teknoloji ve yenilikleri inceliyoruz. 2020 yılında başlayan ve tüm dünyayı etkisi altına alan küresel salgın insanların çalışma ve yaşam biçimlerini önemli ölçüde değiştirirken, otomasyon endüstrisi de değişen dünyaya ve tedarik zincirlerine uyum sağlacak şekilde gelişiyor ve değişiyor. Şimdi gelin birlikte 2021 yılında endüstriyel otomasyonda beklediğimiz trendlere göz atalım.

1-Corobotların Yükselişi Artacak

Üretim hatlarında robotların kullanılmaya başlanması çok uzun süredir artan bir trend olarak karşımıza çıkmaktaydı. Ancak corobotlar endüstriyel robotların bir adım gerisinde kaldığını söyleyebiliriz. Küresel salgınla birlikte insanlar fabrikalara erişemeyince insanların yerine bu işleri yapabilecek veya yardımcı olabilecek corobotların önemi arttı. İnsanlarla birlikte yan yana emniyetli bir şekilde çalışabilen corobotlar, montaj, yükleme/indirme, paketleme, sınıflandırma, dağıtma gibi yorucu ve sıkıcı işlerin hızlı bir şekilde yapılmasında harika çözümler sunuyor. Bu nedenle otomasyon uygulamalarında corobotları artan bir şekilde görmeye başlayacağız.

2-Modüler Otomasyon Sistemleri

Zaman insanoğlu için her zaman önemli olmuştur, ancak küresel salgınla birlikte zamanı nerede geçirdiğinizin de önemi ortaya çıktı. Artık fabrika sorumluları hizmet veya servis için gelen uzmanların minimum temasla en kısa sürede tesiste kalmasını istiyor. Modüler otomasyon sistemleri hem daha kısa ve anlaşılır sistemler oluşturulmasını sağlıyor hem de bir arıza durumunda daha kolay ve hızlı bir biçimde sisteme müdahale etme şansı veriyor. Üstelik modülerliğin getirdiği ‘future-proof’ özelliği sayesinde sistemlere sonrasında genişletme ve ihtiyaçlarınıza göre şekillendirme olacağı sunuyor.

3-5G Teknolojisi ve Haberleşme

Endüstriyel otomasyonda haberleşme her zaman zorlayıcı bir konu olmuştur. Bu konuda bir standartın olmaması çoğu zaman farklı marka ürünlerin kendi aralarında haberleşememesi gibi sorunlar sahada hem proje firmalarını hem de uygulayıcı firmaları ciddi anlamda zorlamıştır. Bu durum hala devam etmekle birlikte endüstriyel ethernetin fieldbus sistemlerine ağır basması ile bir nebze daha iyi bir süreç yaşanıyor. Ancak 5G teknolojisinin yaygınlaşması otomasyonda haberleşme standartlarını yeniden düşünmemize yol açabilir. Şirketler artık fabrikaları içinde özel 5G ağları kurmaya başlıyor ve performans, determinizm, düşük gecikme süresi ve güvenilirlikte ciddi artışlar görüyorlar.

4-Yapay Zeka

Otomasyon sistemlerinin bir eksikliği kendi kendine karar verebilme ve topladığı veriler sonucunda hareke geçme olarak sayabiliriz. İşte tam burada yapay zeka devreye giriyor. Yapay zekanın otomasyonda kullanılması, işletmelerin rutin işlemleri yürütmesini ve hızlı ölçeklendirmesini çok daha kolaylaştırıyor. İşte otomasyonda yapay zeka uygulamalarının artmasının nedenlerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

Maliyeti Düşürür: Bir insanı rutin nitelikte bir görevde eğitmenin maliyeti bir otomasyon sistemine göre yüksektir. Üstelik çalışan devir hızı ile uğraşmanız, beceri geliştirme için zaman ayırmanız ve mesleki maliyetler ödemeniz gerekir. Öte yandan, bir kez eğitilen bir makine yalnızca zamanla gelişir ve tekrar eğitim için hiçbir maliyeti yoktur.

Verimliliği artır: İnsanlar ne kadar verimli olurlarsa olsunlar her zaman hata yapacaklardır. Bir otomasyon çözümü çok daha kusursuzdur ve çok az (veya hiç) hata bırakır. Zamanla çıktılardan öğrenir aynı zamanda verimliliğini de arttırır.

Yeni İnsan Rolleri: Tıpkı bilgisayarın tamamen yeni türde işler getirmesi gibi, yapay zeka da yeni işler getirecek. İstisnai becerilere sahip insanlar, işlerinin çoğunu yapmak için kendilerini düşük seviyeli otomasyon sistemlerini eğitirken bulacaklar.

5-Hareket Kontrol Sistemlerinin Önemi

2020’den itibaren hareket kontrol uygulamaları otomasyondaki en önemli ve kapsamlı uygulamalardan biri olacak. Yiyecek ve içecek makineleri, robotik, paketleme makineleri ve malzeme işleme makineleri giderek daha da yaygınlaşacak.

Üstelik Covid-19 ile birlikte ürünlerin daha fazla kişiselleştirilmesine ve özelleştirilmesine yol açan tüketici satın alma alışkanlıklarındaki değişiklikler, daha hızlı ve daha esnek üretim hatları için talebi giderek artırıyor. Bu da hareket kontrol otomasyonuna olan talebi artırmaktadır. Daha düşük hacimlerde daha geniş bir ürün yelpazesi yaratma ihtiyacı, ekstra servo eksenlerin eklenmesiyle hareket kontrol ekipmanının güncellenmesi ile karşılanacak ve esneklik arttırılacak.

Yorum yapın