404 Hatası Nedir? Nasıl Tespit Edilir Ve Giderilir?

epimiz internette ulaşmak istediğimiz sayfaya tıkladığımızda bazı sorunlar yaşayabiliriz. Bunlardan biri de ‘404 Not Found’ hatasıdır. Bu hata sizin internet sağlayıcınızdan değil girmeye çalıştığınız web sitesinden kaynaklı bir hata türüdür.

Genel anlamda baktığımızda 404 Not Found hatası, kullanıcının web sitesini görememesidir. Kullanıcı sunucuya bağlanıyor ama web sitesini görüntüleyemiyor veya direk olarak bu sayfa web sitesinden kaldırılmış olabilir. Bu hata amatör web sitelerinden tutun en gelişmiş web sitelerinde bile karşımıza çıkabilmektedir. Bu hatanın birden fazla sebebi vardır;

Sunucunun Dosyaları Eksik veya Yanlış Klasöre Aktarması

Web sitesi sunucusu bazı dosyaların yerini değiştirmiş, taşımış veya aktarmış olabilir. Bu gibi durumlarda web sitesindeki görsellerin dizin yolu değişir. Eğer sunucu tüm bağlantı yönlendirmelerini yeniden gözden geçirmezse, kullanıcı bu hatayla karşılaşabilir.

URL Değişimi Yapmak

Web siteleri düzenlenirken uygun olmayan URL linkleri değiştirilir. Değişim yapıp düzenleme bırakılırsa kullanıcı 404 Not Found hatası ile karşılaşacaktır. Bunun için site sahibi yeni URL linkini eski URL linkine yönlendirmelidir.

Dosyaların Sunucudan Kaldırılması

Web sunucusunda artık sitede bulunmaya dosya linkleri bulunuyorsa kullanıcı yine 404 Not Found hatası ile karşılaşmaktadır.

Dosya İsimlerinin Değiştirilmesi

Web sitesi sahibi optimizasyonlar sırasında kullandığı kelimeler yerine eş anlamlıları ile değiştirdiğinde bile bu hata kullanıcının karşısına çıkabilmektedir.

404 Not Found Hatası Web Sitesi Trafiğini Nasıl Etkiler?

Web sitenize girmek isteyen bir kullanıcı bu hata türüyle karşılaştığında, kendi internet sağlayıcısında sorun olmadığından sayfanız kaynaklı bir sorun olduğunu bilerek düzeltme yapamadan sayfanızdan ayrılmakta ve büyük ihtimalle bir daha sayfanıza aynı hatayla karşılaşmamak adına girmemektedir. Bu durumda web siteniz kullanıcı kaybedecektir. Bu tür hataların kullanıcı trafiğini etkilememesi için sayfanızı düzenli olarak kontrol etmelisiniz.

404 Not Found Hatası Nasıl Tespit Edilir?

Herhangi bir araç kullanmadan 404 Not Found hatasının tespiti neredeyse mümkün olmamaktadır. Bu hatayı tespit edip, düzeltmek için Google’ın bizlere sunduğu Google Search Console, Google Webmaster Tools ve Google Analytics araçlarından faydalanabilirsiniz.

404 Not Found Hatası Nasıl Giderilir?

Öncelikle hatanın kaynağını tespit etmelisiniz. Tespitten sonra aşağıdaki önerileri uygulayabilirsiniz;

Yönlendirilmiş Bağlantıların Yeniden Düzenlenmesi

Web sitenizdeki bağlantıların yanlış yönlendirmeleri sonucu oluşan bir hata ise bunu bağlantıları doğru şekilde yönlendirerek çözebilirsiniz.

Sunucudan Silinmiş Dosya Linklerinin Yönlendirilmesi

Eğer web sitenizden sildiğiniz bir dosya linki sunucuda hala görüntüleniyorsa ve kullanıcı bu hata türüyle karşılaşmışsa silinmiş dosya linkini web sitenizdeki başka bir linke yönlendirirseniz bu sorunu gidermiş olursunuz.

Dosya Yollarını Düzenlemek

Dosya yollarını değiştirmek veya düzenlemek istediğinizde bunu site genelinde yapmanız gerekmektedir. Değiştirdiğiniz dosya yolunu tamamladıktan sonra web sitenizdeki bütün dosya yollarını gözden geçirerek bu sorunu ortadan kaldırabilirsiniz.

Değiştirilmiş Dosya İsimlerinin Yönlendirilmesi

Eğer web sitenizdeki dosya adlarını değiştirdiyseniz eski kullandığınız dosya adını düzenlemiş olduğunuz dosya adına yönlendirerek bu sorunun oluşmasını engelleyebilirsiniz.

404 Not Found Hatasının Yönlendirilmesi

Yukarıda belirttiğimiz gibi Google araçlarıyla bu duruma çözüm getirebilirsiniz bunun yanında Redirection veya 404 Error Monitor eklentilerini indirip kurabilirsiniz.

Redirection Eklentisi:

  • Redirection eklentisini indiriniz.
  • Eklentinin kurulumunu yapınız.
  • Sol taraftaki menüde bulunan Tools (Araçlar) başlığının altındaki ‘Redirection’ sekmesine tıklayınız.
  • Giriş yapınız.
  • ‘Source URL’ bölümüne eski URL linkinizi ‘Target URL‘ bölümüne yeni URL linkinizi yazınız.

404 Error Monitor Eklentisi:

  • Eklentiyi indiriniz ve kurulumunu yapınız.
  • Sol taraftaki menüden 404 Error Monitor sekmesine tıklayınız.
  • Burada düzeltmeniz gereken hatalar listelenmekte. Burada düzeltmeleri yapınız.

Yorum yapın