Acronis! BIlgisayar konusunda zaman kazanmamizi saglayan araçlarin basinda geliyor. Hepimizin basina dert olan su format yokmu? Iste o dertten bizi kurtaran bir program. Hem de dakikalarla sinirli bir sekilde.
Peki nedir? Bilmeyen arkadaslarimiz için kisaca söyle anlatmaya çalisayim; bilgisayarimizi yeniden kurduk, driverlari yükledik, gerekli programlari vs. kurduk artik tam istedigimiz gibi bir isletim sistemimiz var. En azindan simdilik! Zamanla virüsler, trojanlar ve diger etkenlerinde rolleriyle bu güzelim windows adim adim formata dogru gidebilmektedir. Tabi bu sizin kullanmaniza bagli. Tam iste bu sirada devreye Acronis giriyor. Windows istedigimiz gibi iken yani az önce belirttigim gibi yeniden kurduk ve her seyimiz hazir iken Acronis ile backup aliyoruz. Gerek program, gerek sistem gerekse komple partition! Aldigimiz yedegi daha sonra windowsumuz formata yüz tuttugunda yada tutarsiz olduguna inandigimizda dakikalar içinde ilk istedigimiz (backup aldigimiz) zamana döndürebiliriz.
Bu güzel programin bir çok özelligide bulunuyor. Fakat biz simdilik backupimizi nasil alacagimizi ve zamani geldiginde nasil geri dönüs yapacagimizi anlatmaya çalisacagiz. Tabiki her program gibi bir çok versiyonu var. Biz bu yazimizda Acronis True Image Home olan versiyonu kullandik.
Backup Alma
Öncelikle Acronisi bilgisayarimiza kuruyoruz. Ve programi açiyoruz…Bu islemi Acronis ile aldigimiz boot cdsini kullanarak da yapabiliyoruz. Fakat bunun içinde boot cd sine ihtiyacimiz oldugunundan bu sekilde anlaiyoruz. Programimizi açtik.Karsimiza ilk gelecek ekran asagidaki gibi olacaktir. Ilk olarak Backup sekmesini tikliyoruz.
Klasik bir sekilde ilk ekranimizi next ile geçiyoruz….
Bu bölümde bilgisayarimizin mi yoksa belirtecegmiz bölümlerinmi (dosya, mail, program vs.) alacagimizi belirliyoruz. Biz tabiki yeni kurulmus bilgisayarimizi alacagimiz için “My Computer” sekmesini seçerek devam ediyoruz…
Harddiskimizn hangi partitionunun yedegini alacagimizi bu ekranda belirliyoruz. Bütün partitionlari alabilecegimiz gibi bu biraz külfetli olmaktadir. Tavsiyem sadece isletim sisteminin oldugu bölümü almanizdir. Bir çogumuzda bu C sürücüsüdür. C sürücümüzü isaretleyerek devam ediyoruz… Sonrasinda gelen ekran ise bilgilendirme ekranidir. Ok ile devam edebiliriz…
Hangi bölümün yedegini alacagimizi belirledikten sonra bu yedegi nereye kaydedecegimizi belirliyoruz. Yedegimizi C bölümüne almamayi sorun yasamamamiz için tercih ediyoruz. Bu sorun yaratabilmektedir. Bu sebepten dolayi yedegi D diskinde bir yere almayi tercih ediyoruz. Resimdede görüldügü gibi D diskinde backup adindan bir klasör olusturduk. Bu dosya seçili iken kirmizi okla gösterdigimiz bölüme tiklayarak “Mybackup.tib” kalibimizi olusturuyoruz. Bu birazdan alacagimiz yedeklerimizin komple kalip halidir. Yedek alma islemimiz bittikten sonra bu dosyayi Cd, Dvd gibi bir materyale yazdiracagiz. Tabi bu boyuta göre degismektedir. Bu hem bilgimizi saglam bir yerde tutmak için hemde geri yükleme isleminde bize gerekli olacaktir..
Bu bölüm full bir sekilde yeni bir arsiv mi yaratmak istedigimizi yoksa var olan backup dosyamizin üzerinemi yazacagimizi seçiyoruz.. Biz “create a new full backup archive” seçenegini seçerek yeni arsivimizi yaratiyoruz. Bu sekilde devam ediyoruz….
Varsayilan ayarlar ile devam ediyoruz…
Backup dosyamiza eklemek istedigimiz bir not var ise bu bölümde yaziyoruz.(yeni kurulmus kusursuz windows gibi…)Bu ileride hatirlamamiz açisindan bize yardimci olabilir.
Yapilandirmamiz sonun belirledigimiz seçeneklerin son bir özet ekrani çikiyor karsimiza…
Ve “Proceed” i tiklayarak backup alma islemimize basliyoruz…
Backup dosyamizi basariyla olusturduk. Daha öncede belirttigim gibi bu dosyayi bir materyale yazdirmamiz gerekmektedir.Bu sistemin backup dosyasi yaklasik 4 gb oldugu için biz DVD ye yazdirdik. Sizinkide ortalama bu degerlere yakin olacaktir. Bir DVD ye yazdirmaniz hem geri yüklemede hem saglam bir arsiv açisindan gereklidir.