60 Yıllık Ekosistem Görenleri Şaşkınlık İçerisinde Bırakıyor

60 yıl boyunca bir damla bile su konulmadan yaşayan bitki bir çok kişiyi şaşkınlık içerisinde bırakıyor. 60 yıllık ekosistem büyüleyici bir görünüme sahip.

Bu büyüleyici ekosistem nasıl hayatta kalıyor araştırmasını bir çok insan araştırmakta, bu sorunun cevabını içeriğimizde bulabilirsiniz.

David Latimer, 1960 yılında bir Paskalya pazar’ında büyük bir şişe içerisine tohum ekti ve ne olacağını merakla bekledi. Tamı tamına 60 yıl boyunca devam eden ekosistem bir çok kişiyi hala şaşkınla kendisine baktırmakta.

Mühürlü büyük bir şişe içerisinde 60 yıllık ekosistem en son 1972 yılında sulanmış ve bir daha kapağı açılmamak üzere kapatıldı. 2020 yılı bitiyor ve 2021 yılı gelmekte, 61 yaşına girecek olan mini ekosistem 1972 yılından bu yana bir müdahale edilmedi. 60 yıldan beri yaşamına hız kesmeden devam etmekte.

60 Yıllık Ekosistem Nasıl Hayatta Kalıyor Hiç Düşündünüz Mü?

Bitkinin dökülen ölü yaprakları veya gövdesinden düşen parçaların toprakta bulunan bakteriler tarafından besin kaynağı olarak görülmekte. Toprakta bulunan bakteriler, dökülen parçaları sindiriyor. Bunun sonucunda karbondioksit ve oksijen üretmekte olan bakteriler bitkinin fotosentez ihtiyacını karışılmaktadırlar. Bu sayede dışardan alınan güneş dışında bitki kendi ihtiyacını mini bir ekosistem yaratarak yaşamına devam ettirmeye çalışmakta.

Büyük şişe içerisinde ki yaşamı kısaca basitleştirmek gerekirse dünyanın ufak bir kopyası gibi.

Hikayemizin kahramanı David Latimer, 1960’da ektiği tohum ise hala merak edilmekte. Tradescantia adlı bir tohum ekmiştir.

Kendi ekosistemini kuran mini dünya hala yaşamanı sürdürmekte. 1972 yaptığı müdahaleden sonra David Latimer şişeyi bir daha hava almayacak şekilde mühürledi.

David Latimer’in yaptığı 1960 yılında ekosistem günümüz insanlarını bir arayış içerisine sokmuş bulunmakta. Bu olayı gören insanlar büyük araştırmalar yaparak evlerinde kendi büyüleyici bir mini ekosistemlerini yapmaya başladı.

Kendi mini ekosistemini elinde tutmak büyüleyici bir şey olmalı.

Yorum yapın