Kadınların her ay düzenli olarak gördükleri döngü olarak bilinmekte ve diğer bir ismi reglidir. Gebelik dönemi dışında kalan dönemlerde 12-13 yaşlarından menopoza kadar kadınlar her ay düzenli olarak adet kanaması yaşarlar. Her ay kadınların rahminin içinde dokular bir tabaka haline gelir ve adet kanaması ile vücuttan atılmaktadır. Adet başlamasında östrojen hormonu etkilidir. Bu hormon sayesinde rahmin iç tabakasında kalınlaşmalar oluşur ve tıbbi adı proliferasyondur.
Dokunun her ay düzenli olarak dökülmesi ve yenilenmesi işlemi hamilelik dışında her ay koyu kıvamda, pıhtı içermeyen kan ile gerçekleşmektedir. Sıklıkla adet kanının görüntüsünden ve kokusundan dolayı adet kanı pis olarak bilinse de doğru değildir. Adat kanı kesinlikle temiz bir kandır. Kadından kadına adet kanamasının kaç gün olduğu değişse bile, normal olarak kabul edilen bir gün ile sekiz gün arasında olması normal olarak kabul görmektedir. Adet kanaması ne kadar olur? Sorusunun cevabıysa damla, damla gelen kanın 30ml ile 80 ml arasında olması normal sayılır.
İki adet döneminin ortalarına denk gelen yumurtlama yani ovulasyondur. Kadınların hamile kalmak için en uygun olduğu zaman yumurtlama dönemidir. Bu dönemde progesteron hormonunda azalmalar meydana gelerek, rahim iç tabakasında dökülme ve kanamalar oluşur. Ancak korkulacak bir durum değil, gelen bu kan rahim içinden gelmektedir. Daha sonra östrojen hormonu devreye girerek artmaya başlar ve rahim iç tabakasını kalınlaştırmaya başlar. Bunun sonucunda adet kanaması başlar ve yeni bir adet dönemine girilmiş olur.
Adet Kanaması Günlerinde Neler Olur?
Birinci gün ile 14. Gün arasında östrojen hormonu artar ve adet kanmasının ilk günü östrojen hormonu en düşük seviyesine ulaşmış olur.
1.Gün
Adet kanamasının ilk günüdür ve kadından kadına değişkenlik gösterse de sıklıkla 28 günde bir adet kanması başlar.
2 İle 5. Günler Arası
İlk günden daha az adet kanaması meydana gelir ve azalmaya devam eder.
7 İle 12. Gün Arası
Östrojen hormonu üretimi devam ederken yumurtanın içinde bulunduğu kese olgunlaşmaya başlar. Östrojen hormonu etkisi ile rahmin iç tabakasında kalınlaşmalar oluşmaya başlar.
13 İle 14. Gün Arası
Gelişen ve olgunlaşan yumurta yumurtalıklardan kurtulur ve yumurtlama (ovulasyon) gerçekleşir. Kadının gebelik şansının en yüksek olduğu dönemdir. Bazen azda olsa kasıklarda ağrılar ile hafif lekelenme tarzı kanamalar oluşabilmektedir.
15 İle 28. Gün Arası
Progesteron hormonu üretimi başlar ve adet döngüsünün ikinci evresi olarak adlandırılır. Progesteron hormonu sayesinde rahim tabakasında kalınlaşma görülür. Bunun nedeniyse hamilelik oluşması içindir.
19 İle 20. Gün Arası
Artık rahim gebelik için tamamen hazır durumdadır. Bunun yanında bir sonraki adet dönemi giderek yaklaştığı için premenstrual nedeni ile duygusal değişimlerin olduğu süreçtir.
21 İle 28. Gün Arası
Bir sonraki adet döngüsü yaklaşırken östrojen ve progesteron hormonları yükselir. Bu sebeple kadınların göğüslerinde hassasiyet oluşur. Ayrıca vücutta ödem ile bir takım gıdalara karşı aşırı iştah gözlemlenebilir. Yumurtanın bu süreçte döllenmesi halinde gebelik meydana gelir. Döllenmezse progesteron ve östorjen hormonunda azalmalar görülerek adet kanaması meydana gelir.
Adet kanaması başlar ve rahim içinde olan kalıntılar kan ile vajinadan vücut dışına atılmaya başlanır. Bu süreç sıklıkla 3-5 gün arasında devam eder. Ancak 2-8 gün arasında da devam edebilir. Adetin başlamasının ilk günlerinde adet kanaması daha fazla olurken, ilerleyen günlerden azalır ve adet kanaması kesilir. İki adet döngüsü arasında bazen lekelenme tipi kanamalarda görülebilmektedir. Bunun nedeniyse ya yumurtanın çatlamasıdır, korkulacak bir durum değildir. Veya üreme organlarında gelişen bir enfeksiyon yada tümörlerden kaynaklanır.
Adet Kanaması Kaç Yaşında Başlar Ve Kaç Yaşında Sonlanır?
Kaç yaşında adet görülmeye başlanır, sorusuna cevap verirsek sıklıkla 11-12 yaşlarında görülse de aslında 8 yaş ile 16 yaş arasında başlayabilir. Kadından kadına menopoz yaşı değişkenlik gösterdiğinden dolayı kaç yaşına kadar adet kanaması görüldüğü menopoz dönemine girilme yaşı ile orantılıdır. Ancak sıklıkla kadınlar 45 ile 55 yaş aralığında menopoza girerek adet döngüleri bitmektedir.
Adet Kanı İçinde Bulunanlar Nelerdir?
Adet kanı rahmin içini temizleyerek, steril bir ortam oluşmasını sağlar. Böylece yumurtlama dönemlerinde kadınların hamile kalma şansı artmış olur. Rahim içinde gerçekleşen döküntüler adet kanı ile dışarıya atılır ve adet kanının içinde bu döküntüler bulunur. Rahim duvarı artan progesteron hormonu sayesinde kalınlaşır ve adet kanı sonraki döneme kadar kesilmiş olur. Ancak adet kanı pis değildir ve rahimden gelen ve bebeğin oluştuğu mucizevi sürecin baş rolünde olan rahimde pis kan olması mümkün değildir.
Rahim Kesinlikle Temiz Bir Yerdir
Rahim oldukça temiz ve steril bir ortamdır. Bu buradan gelen kansa pis kan olamaz ve değildir. Halk arasında yaygın olarak bilinen adet kanı temiz değil pistir inanışı olsa da bilimsel gerçekler bunun tam tersini söylemektedir. Temiz olmayan bir yerde bebeğin oluşması ve gelişmesi kesinlikle mümkün değildir. Rahmin içi adet kanaması ile temizlenmekte ve rahim gebelik oluşumu için her ay düzenli olarak kendini hazırlamaktadır.
Adet Kanaması Sırasında Oluşan Ağrılar Nasıl Geçer?
Adet kanaması esnasında bazı kadınlar çok yoğun olarak ağrı hissettiklerini ve bu ağrılara dayanamadıklarını dile getirmektedirler. Evde alınacak ağrı kesici ilaçlar ile adet ağrısı kontrol altına alınabilse de bazen evde alınan bu ağrı kesiciler fayda sağlamayabilir. Hastaneye gelerek tıbbi müdahale gerektirebilmektedir. Ancak bu şekilde her ay ilaç alarak veya acil servise giderek anlık sonuçlar alınır. Kesinlikle bir kadın doğum uzmanı tarafından ağrıların nedenleri araştırılıp, uygun tedavi biçimi seçilerek kişinin bu ağrılardan kurtulması sağlanarak, sağlıklı adet döngüleri geri getirilmelidir.
Adet Kanaması Tarihi Hesaplama Nasıl Yapılır?
Öncelikle kadınlar her adet başlangıçlarını not etmelidirler. Uzmana muayeneye gidildiğinde ilk sorulan sorulardan birisi en son ne zaman adet gördünüz olur. Kadınlar adet oldukları tarihleri not alıp bir adet takvimi oluşturabilirler. Böylece bu bilgilere bakılarak ortalama kaç günde bir adet döngüsü gerçekleştiğini ve bir sonraki adetin ne zaman olacağı konusunda önemli bilgiler edinilmesini sağlar.
Tutulan notlar sadece adet kanaması ne zaman başlayacak sorusuna değil, ayrıca yumurtlama dönemi hesaplama işlemi içinde çok faydalı olacaktır. Gebelik isteyen veya istemeyen çiftlerin yumurtlama dönemlerine dikkat etmeleri gerekmektedir.
Aşağıda Ki Durumlar Söz Konusu Olursa Bir Kadın Doğum Uzmanına Görünmeniz Gerekmektedir.
- 3 aydan fazla adet olmamışsanız.
- Düzenli adet döngüleri birden bozulmuş ve düzensizlik söz konusuysa
- 15 yaşına kadar adet görmeyen kızlar, göğüslerde meydana gelen büyüme değişiminin ardından geçen üç yıl içinde adet görülmemişse veya 13 yaşına gelen kızların göğüslerinde ki değişimler daha başlamamışsa bir uzmana götürülmelidir.
- Görülen adet döngülerinin arasında 21 den az yada 35 günden çok zaman varsa.
- Normal gördüğünüz adet kanaması dışında çok fazla adet kanaması olması. Bir iki saat içinde ped değiştirmenize neden olacak kadar.
- Bir haftadan daha uzun adet kanmalarının olması.
- İki adet kanaması arasında kanamalar meydana geliyorsa.
- Adet döneminde dayanılamayacak ağrıları oluyorsa.
Yukarıda bahsettiğimiz belirtilerden bir tanesi dahi sizde olsa adet kaması konusunda bir uzmana detaylı muayene olmanız sizin yararınıza olacaktır.
Adet Kanaması Neden Uzun Sürer?
Adet kanamasının normalden fazla olması yada normalden uzun sürmesi kesinlikle araştırılması ve nedeninin bulunması gereken bir durumdur. Tıp dilinde menoraji veya hipermenore olarak adlandırılan adet kanamasının uzun yada fazla sürmesidir.
Menoraji adet kanamalarının normalden uzun sürmesi veya çok aşırı olmasıdır. Hipermonere ise adet kanamalarının hem uzun sürmesi hem de aşırı olması anlamına gelmektedir. kadınların adet düzenlerine baktığımızda her kadının adet düzenleri birbirinden farklıdır. Sıklıkla 21 gün ile 35 gün aralıklar ile oluşan ve 3 yada 5 gün süren kanamalar normal sayılmaktadır. Ayrıca adet dönemlerinde kayıp edilen kan 80cc seviyesinden daha fazlaysa bu durum menoraji olarak kabul görür. Adet kanamalarının 7 günden daha fazlası sürmesi ve günlük değiştirilen ped sayısının 4 yada 5’i geçmesi durumu anormal olarak karşılanır. Bunun yanında çok aşırı olmayan adet kanamaları 6 yada 7 güne kadar normal sayılabilir. Ayrıca adet kanamalarının hem uzun hem de aşırı olması anemi yani kansızlığa neden olduğu bilinmektedir.
Adet Kanamasının Uzun Sürmesi Nedenleri Nelerdir?
Adet kanamalarını uzun sürmesi veya aşırı olmasının altında yatan nedenler arasında hormon bozukları,yumurtlamada olan düzensizlikler,miyomlar ve rahmin içinde polip gibi nedenleri vardır. Ayrıca kullanıla bir takım hormon ilaçları adet kanamasının fazla olmasının nedeni olabilmektedir. Bu rahatsızlığa tanı koyabilmek için öncelikle ultrason muayenesi, gerekli hormon testleri ve gerek görülürse rahim içerisinden bir parça alınarak sonuçlarına bakılması gibi tanı yöntemleri kullanılabilir. Ancak unutulmamalıdır ki adet kanaması uzun ve çok oluyorsa kesinlikle araştırılıp nedeninin bulunması gereken bir sorundur.
Adet Kanaması Belirtileri Nelerdir?
Adet kanaması bir haftadan fazla uzun sürerse,günlük hayatı olumsuz etkileyecek seviyede kanamanın olması,adet döneminde karnın alt kısmında şiddetli ağrı hissedilmesi,adet kanınla beraber büyük pıhtıların geldiğini görmek,kanamayı baskılamak ve kontrol altında tutabilmek adına birden çok ped kullanılması,gece ped değiştirmeye gerek duymak,kan kaybının neden olduğu halsizlik ve nefes darlığı.
Tedavi Aşaması
Adet kanaması Tedavisi planlanması bu duruma neden olan soruna göre değişmektedir. Örneğin bir polip yada miyom bu duruma neden oluyorsa ameliyat ile bunların alınması söz konusu olabilir. Sıklıkla 35 yaş ve üstünden sonra görülen aşırı adet kanamalarının nedenleri araştırılırken kürtaj tekniği ile rahim içinden parça alınması gerekebilmektedir. Bazı durumlarda ise hastaya hormonlarını düzenlemek adına bazı ilaçlar verilebilir.