Ağız Yarası Neden Çıkar? Ağız Yarasına Ne İyi Gelir?

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.

Ağız içerisinde sıklıkla görülen ve soluk rengi olan yaralardır. Dil üzerinde, diş etinde ve dudak kenarında görülmektedir.

Oluşum sebebi tam olarak bilinmese de bu konu üzerine araştırmalar devam etmektedir. Ancak ağız yarası oluşumu etkileyen bazı faktörler vardır. Ağız yarasına maruz kalmamak için mutlaka dengeli ve sağlıklı beslenmelisiniz. Sağlıksız beslenme durumunda bağışıklık sistemi zayıflar ve bu tür durumlara karşı güçsüzleşir.

Ağız Yarası Oluşumu Etkisi Olan Maddeler

  • Stres: Migren ve baş ağrısını etkileyen en önemli faktör strestir. Özellikle bayanlardan adet öncesi sıklıkla görülmektedir. Bunun sonucunda ağız yarası oluşumu hızlanmaktadır.
  • Yiyecekler: Bol baharatlı ve tuzlu gıdalar ağız yarası oluşumunu tetiklemektedir. Bunun dışında çikolata, çavdar, patlıcan elma gibi yiyeceklerinde aşırı tüketimi ağız yarası oluşumuna zemin hazırlayabilmektedir.
  • Diğer nedenler: B12 eksikliği ve noksanlığı, sigara ve aşırı alkol tüketimi.

Tedavi Süreci Nedir?

Genel olarak bir işlem uygulanmasa bile kendiliğinden geçebilen bir rahatsızlıktır. Doktora göründüğünde ise antibiyotik yardımı ile halledilebilir. Misvak ağız temizliği konusunda oldukça etkilidir. Misvak kullanımı ağız yaranız olmasını önemli ölçüde engelleyecektir. Herhangi bir tedavi uygulanmasa da 10 gün içerisinde kendiliğinden geçmektedir. Fakat ağrıyı azaltmak için bazı faktörler vardır. Bunlar;

  • Sıcak ve tahrişe yol açabilecek gıdalardan uzak durmak.
  • Su ve karbonatı krem haline getirip ağız yarasının üzerine sürmek.
  • Su ve tuz ile günde 3 kez olacak şekilde gargara yapmak.
  • Ağızlar için en etkili madde karbonatlardır. Karbonatla uygulanan işlem kesin sonuçlar vermektedir.
  • Diş macunlarında kullanılan köpürücü madde ağız yarası oluşumunu etkileyebilmektedir.
  • Diş fırçalarının çok sert kullanımı da ağız yarası oluşumunu tetikleyebilir.

Yaralara tuz koymak ağız yarası ile mücadelede oldukça çözüm alınabilen bir yöntemdir. Yaraya tuzu koyduğunuzda mutlaka tuzun yara üzerinde erimesini beklemelisiniz. Canınız yanacak bu mikropların cildinizden arındığını gösterir.

Aynı işlemi sirke ile de yapabilirsiniz. Ağrıyı azaltmak için uyuşturucu jellerde kullanılabilir. Yaralarınızın iyileştiğini gözlemlediğiniz an bu jelleri kullanmayı bırakmalısınız. Yemek yemede sorun yaşarsanız benzocaine isimli jeli kullanabilirsiniz. Ağız içi yaralarına sıklıkla rastlıyorsanız mutlaka doktor kontrolüne ihtiyacınız var demektir.

Yorum yapın