Fatih Sultan Mehmet’in hocası olarak bilinen ve önemli eserleri bulunan Akşemseddin Hz. Kimdir?
Baba tarafından soyu Hz. Ebubekir’e kadar uzanan Akşemseddin Hz.leri, yedi yaşında babasıyla birlikte Anadolu coğrafyasına ilk adımını atmıştır. Anadolu’ya geldiği ilk dönemde Amasya’nın Kavak ilçesine yerleşen Akşemseddin Hz.leri ve ailesi, Kuran’ı Kerim’i ezberlemiş ve son derece sağlam bir dini eğitim almıştır.
Osmancık Medresesi’ne müderris olan Akşemseddin, bu arada da tıpla ilgili eğitimler almış ve tıp alanında ciddi anlamda kendini geliştirmiştir. Almış olduğu dini eğitimi daha da üst noktalara getirmek ve kendine bir mürşid bulabilmek adına ilk olarak yirmi beş yaşlarındayken Fas’a doğru yola çıktığı tahmin edilmektedir.
Çıkmış olduğu bu yol birtakım zorluklar sunsa da, sonucunda hayırlı bir iş olacağı için yılmayan Akşemseddin Hz.leri, bu hayalini gerçekleştiremeden geri dönmek zorunda kalmıştır. Kendisine bu konuda Hacı Bayram-ı Veli’nin yardımcı olacağı belirtilse de, bu konuda tereddüt yaşamış ve o dönem adı Anadolu’ya kadar yayılan Zenüddin el Hafi’ye gidebilmek adına yola çıkmıştır. Yoldayken uyku sırasında bir rüya gören Akşemseddin, görmüş olduğu bu rüyada Hacı Bayram’ı seçebilmiş ve Hacı Bayram’ın kendisine bir zincir taktığını görmüştür. Rüya sonrası hemen Ankara’ya dönüş yapan Akşemseddin Hz.leri, Hacı Bayram’a gönülden bağlanmış ve kendini Hacı Bayram sayesinde ciddi anlamda geliştirmiştir. Hacı Bayram’ın yanında belirli bir süre duran Akşemseddin Hz.leri, sonrasında ise bu zaman dilimi içerisinde hilafet almıştır.
Akşemseddin hazretleri türbesi bugün, Ankara Hacıbayram Camii bodrumunda yer almaktadır. Bu türbe içerisinde büyük bir çileye giren ve zorlu bir sınavdan geçen Akşemseddin, nihayetinde amacına ulaşabilmiştir. Bir dönem daha Hacı Bayram’ın yanında kaldıktan sonra, Sakarya’nın Beypazarı ilçesine giden ve burada bir mescid inşa ettiren Akşemseddin, halkın büyük rağbet göstermesi ve etrafında toplanmasının ardından Çorum’da bulunan İskilip kazasına gitmiştir. Burada da uzun süre kalmayan Akşemseddin, sonrasında Göynük’e yerleşmiştir.
Burada da bir süre kaldıktan sonra bir değirmen ve mescid yaptıran Akşemseddin, çocuklara dini eğitimler vermiş ve halka da bu konuda ciddi yardımlar sağlamıştır. Bu süreçler içerisinde çok önemli eserler ortaya koyan Akşemseddin, bilindiği üzere Fatih Sultan Mehmet’in de hocalığını yapmıştır. Sonrasında hac vazifesini yerine getirmek için kutsal topraklara yolculuk yapan Akşemseddin, Şeyhi olan Hacı Bayram Veli’nin vefatının hemen sonrasında irşad makamına yerleşmiştir. Bu makamdan sonra Akşemseddin eseleri konusunda yoğun bir çalışma yaparak, eselerini her geçen daha da çok arttırmıştır.