Ani Kilo Kaybının Nedenleri Saymakla Bitmiyor

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.

Değişen güzel anlayışı ve kilonun insan sağlığına zararlı olduğu noktasındaki bilinç nedeniyle artık kimse kilo almak istemiyor. Hatta kilolardan kurtulmak için ciddi uğraş vermektedir. Fakat bununla birlikte Ulusal Sağlık Enstitüsü 6-12 ay ya da daha kısa süre içerisinde normalde olmanız gereken kilonun %5 oranından çok daha fazla kilo kaybı yaşamanız durumunda doktora gidilmesi ve bu durumun mutlaka araştırılması gerektiği konusunda uyarıda bulunmaktadırlar.

Ani Kilo Kaybı Nedenleri

  • Addison Hastalığı: Böbrek üstü bezleri tarafından salgılanan hormonların yetersiz miktarda üretilmesi sonucunda bu bozukluk oluşmaktadır. İhmal edildiği takdirde bu rahatsızlık hayati sonuçlar doğurmaktadır. Bu hastalığın en büyük belirtilerinden biri aniden oluşan kilo kaybıdır.
  • Kanser: kanser hastalarının çoğunluğunda ani kilo kayıpları yaşanmaktadır. Bunun da nedeni kanser hücrelerinin metabolizmayı hızlandırarak aşırı kalori yakmasına neden olmasıdır.
  • Çölyak Hastalığı: İnce bağırsağın sindirim esnasında glütene karşı bir tepkime sonucu hasar alır. Bu durum sonucunda besinlerin emilimindeki sorun nedeniyle kişide kilo kayıpları yaşanır.
  • Kronik ishal: İshal yanlış gıda alımı nedeniyle vücutta oluşan zehirlenme sonucu vücudun bunu dışarı atması için zaman zaman herkesin yaşadığı bir sorundur. Fakat 4 haftadan daha uzun süre yaşanılan ishal durumunun kilo kaybına neden olmaması düşünülemez. Bu gibi durumlarda mutlaka tedavi olmak gerekmektedir.
  • Crohn Hastalığı: Sindirim sisteminin yüzeyindeki zarın iltihaplanması nedeniyle, yaşanılan nadir bir hastalıktır. Zamanında teşhis edilip tedavi edilmezse, hayatı tehdit edici olabilir. Crohn hastalığı hem zayıflatan hem de bu süreçte acı veren bir hastalıktır.
  • Demans: Demans aslında bir hastalık değildir. Alzheimer, Parkinson ve Huntington hastalıkların bazı belirtilerinin ortak semptomudur. Bu hastalık aslında zayıflatmaz zayıflama nedeni hastanın yemek yemeyi unutmasından kaynaklanır.
  • Diyabet: Diyabet yüksek kan şekeri seviyeleriyle ilişki içerisinde olan bir hastalıktır. Bu durumda diyabet hastalarının aşırı susama ve nedeni tam olarak bilinmeyen kilo kaybı yaşarlar.
  • Depresyon: Kişinin sürekli değişen ruh hali kendini sürekli üzüntü içerisinde hissetmesi nedeniyle kişi yemek yemeyip zayıflamaya başlar. Âmâ depresyonda kilo kaybının tam tersi kilo almada görülebilmektedir.
  • Yeme bozuklukları: Anorexia nervosa denen yeme bozukluğunda hasta ne kadar yemek yediği ile ilgili ciddi takıntılıdır. Bu kişiler yemek yedikten sonra yediklerini kusma veya aşırı derecede egzersiz yapmak gibi bir çaba içine girerler. Özellikle genç kızlar arasında yaygın olan bu hastalık tedavi edilmediği takdirde can kaybına kadar götürecek ciddi sorunlar yaşatabilir.
  • HIV/AIDS: HIV nedeniyle ortaya çıkan hayatı tehdit eden hastalık AIDS olarak bilinir. AIDS aşırı kilo kaybına neden olur. Bununla birlikte tüberküloz, salmonella, sitomegalovirüs, kandidiyazis, toksoplazma, kanser ve böbrek hastalıkları da aşırı kilo kaybına neden olmaktadır.
  • Hipertiroidi: Tiroid bezinin aşırı çalışması durumunda metabolizmanın fazla çalışması nedeniyle kilo kayıpları görülmektedir.
  • Peptik ülser: Yemek borusu, ince bağırsak ve midenin üst kısmın iç yüzeyi üzerinde gelişen açık yaralar peptik ülser olarak adlandırılır. Bu hastalığın en sık belirtileri arasında beklenmedik kilo kayıpları ve kan kusma gelir.

Bir hastalık sonrasında veya duygu değişiklikleri yas, boşanma, evlenme vs. gibi değişen durumlarda kilo kayıpları görülebilir. Bunlar normaldir kısa bir süre içinde de kişi normale döner. Bizim burada anlatmaya çalıştığımız kilo kayıpları beklenmedik durumlarda gerçekleşen ve devam eden kilo kayıplarıdır. Bu gibi durumlarda mutlaka bir doktora gitmekte yarar vardır.

Yorum yapın