Antalya Gezilecek Yerler Nereler? 25+ Gezi Öneri Yerel Rehber

Antalya, Türkiye’nin bir ili ve en kalabalık beşinci şehri. 2018 sonu itibarıyla İl Nüfusu: 2.426.356’dır. İlin yüz ölçümü 20.177 km²’dir. İlde km²’ye 115 kişi düşmektedir.

19 İlçe ve belediye, bu belediyelerde toplam 910 mahalle bulunmaktadır.

Alan kodu: 0242 / Belediye başkanı: Muhittin Böcek / Üniversite: Akdeniz Üniversitesi

Antalya Gezilecek Yerler Haritası

Antalya Gezilecek Yerler Haritası

Antalya’da Gezilecek Yerler

Antalya’da gezilecek yerlerin kısaca listesini verdikten sonra devamında, listede bulunan yerler hakkında bilgiler vereceğim.

Kaleiçi, Saat Kulesi, Kesik Minare, Hadrian Kapısı, Yivli Minare, Karaalioğlu Parkı, Hıdırlık Kulesi,Kaleiçi Marina, Atatürk evi ve Müzesi, Konyaaltı Plajı, Lara Plajı, Kurşunlu Şelalesi, Düden Şelalesi, Antalya Aquarium, Köprülü Kanyon, Saklıkent, Tünektepe, Termessos Antik Kenti, Olimpos Antik Kenti, Aspendos Antik Kenti, Manavgat Şelalesi, Doyran Göleti, Kalkan, Karaağaç.

1. Kaleiçi

Antalya Kaleiçi

Bergamalılar döneminden günümüze kadar uzanan tarihi bir dokuya sahip olan Kaleiçi, Antalya’nın merkezi ve gezip görülecek en önemli yerlerindendir.

Öğrendiğim kadarıyla 2 bin yıl önce Bergama Kralı II. Attalos askerlerine şöyle emreder. ‘ Gidin ve bana yeryüzünün cennetini bulun !!’

Askerler uzun zaman dolaşır ve sonunda Toros Dağlarından inerken Antalyayı görürler. Yeryüzünün cennetini bulmuşlardır. Şimdiki Antalya’ya Attaleia adını verirler.

Daha sonra buraya zamanla şehrin ismi değişir ve en sonunda Antalya olur.

Antalya, Bergamalılardan sonra sırasıyla Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlılar tarafından yönetildi. Eğer Kaleiçini gezerseniz mutlaka bu medeniyetlere ait izleri göreceksiniz.

2. Saat Kulesi

Antalya’da Gezilecek Yerler – Saat Kulesi

Antalya’da gezilecek yerler arasında en sevdiğim ve sık sık yolumun düştüğü yer ise saat kulesidir. Muratpaşa cami yanından kapalı yola doğru yürüdüğünüzde, yolun sonunda mutlaka bu tarihi yapıyı göreceksiniz.

Antalya’nın merkezinde bulunan tarihi saat kulesi kesin olmamakla beraber, 1901 yılında Sadrazam Küçük Sait Paşa tarafından II. Abdülhamit için inşa edilmiştir.Antalya’da yaşayanlar bilir, merkezde buluşmak için genelde saat kulesinde buluşalım tabiri kullanılır.

Yukarıdaki görseli sanırım Beşiktaş’ın 2016 – 2017 sezonu şampiyonluk kutlamasında çektim. O akşam coşkulu ve mutlu geçmişti bizim için.

Araçlarımızla konvoy halinde Antalya turu attıktan sonra Cumhuriyet meydanı, saat kulesi ve dönerciler çarşısının önünden yürüyerek ışıklara indik.

Hiç gelmeyenler için Antalya saat kulesi konum ekliyorum. Google haritalar yardımı ile bulabilirsiniz.

3. Kesik Minare

Antalya’da Gezilecek Yerler – Kesik Minare

Antalya’ya tatil için gelirseniz mutlaka uğramanız gereken yerlerden biride Kesik Minare olarak adlandırılan Korkut Cami olmalıdır.

Antalya’nın merkezinde bulunan Kaleiçi sokaklarında duran bu minare mutlaka dikkatinizi çekecektir.

Kesik Minare tarihine gelecek olursak M.Ö 2. yüzyılda Roma tapınağı olarak inşa edilmiş. 7. yüzyılda Meryem Ana anısına Bizans kilisesine dönüştürülmüş.

9. yüzyılda Arap akınları sırasında tahrip olan eser Selçuklular zamanında camiye çevrilmiş.

Daha sonra Kıbrıs Kralı 1. Peter, Antalya’yı işgal edince Kesik Minare tekrar kilise olmuş ve artık son olarak, Sultan II. Beyazıt’ın oğlu Şehzade Korkut döneminde Camiye çevrilmiştir.

1800 yıllarında geçirdiği bir yangın sonucunda minarenin ahşap olan külahının yanmasından dolayı Kesik Minare adını almış.

Antalya gezilecek yerler yazısını keşke daha önce yazsaydım. Meğer Antalya’nın tarihi hakkında bilmediğim ne çok şey varmış.

Merak etmeyin, yukarıdaki fotoğrafta minarenin neden kesik olmadığını da anlatacağım. Kesik Minare 2017 yılında yeniden restore edilmeye karar verildi ve çalışmalara başlandı. Korkut Cami (Kesik Minare) tepesine külah eklendi ve şu an diğer bakımları devam ediyor.

2021 yılında restorasyon bittiği zaman yeniden ibadete açılacak ama bu restore sivil toplum kuruluşlarının tepkisini çekmiş durumda.

Bana göre de bu tarihi eserin korunması ve en azından yapının çelik konstrüksiyonlarla yıkılmaya karşı desteklenmesi ve halka açık müze haline getirilmesi gerekirdi.

Girişine güzel bir tabela asılarak tarih boyu kimler kullanmış kimler bakım yapmış yazılmalıydı.

4. Hadrian Kapısı ( Üç Kapılar)

Hadrian Kapısı

Antalya’da gezilecek yerler listeme Hadrian Kapısı ile devam ediyorum. Halk arasında “Üç Kapılar” olarak bilinen tarihi mekanın önünde bir çok dizi ve film sahnesi çekilmiştir. ( Bende kısa bir video çektim 🙂 )

Hadrian kapısının tarihi ise şöyledir. 130 yılında Roma İmparatoru Hadrianus’un Antalya’yı ziyareti sırasında, ona hitaben yapılmıştır.

Hadrian kapısı Kaleiçi’ne girişlerde kullanılan önemli geçiş noktalarındandır. Antalya’da gezilecek yerler listenize Hadrian Kapısını mutlaka ekleyin derim.

5. Yivli Minare Cami

ANTALYA Yivli Minare

Antalya merkezde Kaleiçi girişinde saat kulesinin hemen arkasında bulunan tarihi Yivli Minare Cami Antalya’da görülmeye değer yerlerdendir.

Yivli Minare Cami, tarihi ise şöyledir;

Anadolu Selçuklu Hükümdarı 1. Alaaddin Keykubat tarafından 1230 yılında inşa ettirilmiş. Yivli Minare Cami, Anadolu Türk Mimarisinde benzeri olmayan yivli minaresinin formuyla dikkat çekmektedir.
Bunun yanında, altı kubbeli ibadet mekanı ile Anadolu da ki çok kubbeli cami tipinin günümüze ulaşan en eski örneği olduğu kabul edilmektedir.

6. Karaalioğlu Parkı

Karaalioğlu Parkı

Antalya gezilecek yerlerden biride Karaalioğlu Parkı, eğer buraya gelirseniz Antalya’nın tüm kıyı siluetini görebilirsiniz. Fotoğrafta gördüğünüz gibi Konyaaltı sahili ve arkasındaki heybetli Beydağlarını bu parkın içinden görebilirsiniz.

Bu yazı için araştırdığım bilgilere göre 145 bin metrekarelik bir alana yayılan bu parkın içinde stadyum,kapalı spor salonu ve Antalya Büyükşehir Belediyesi hizmet binası bulunmaktadır.

1940 yıllarında, dönemin valisi Haşim İşcan tarafından halkın hizmetine açılan parkta bir çok kuş çeşidi bulunmaktadır. 1970 yılında ise park sanat heykelleri ile donatılmaya başlamış ve ilk olarak Mehmet Akif Ersoy’un eseri olan İşçi ve Oğlu heykeli parkta yerini almış.

7. Hıdırlık Kulesi

Antalya gezilecek yerler Hıdırlık kulesi

Hıdırlık kulesi Kaleiçi yat limanı ile Karaalioğlu parkı arasında yine Konyaaltı sahili ve kıyı siluetini gören bir konuma sahiptir.

Adını tam hatırlayamadım ama fotoğrafta gördüğünüz Hıdırlık kulesinin sağ tarafındaki mekanın terasında oturup içeceğinizi yudumlarken Hıdırlık kulesini seyredebilirsiniz.

Aynı zamanda Konyaaltı sahilide çok çok net olmasa da manzarası ile içinizi rahatlatacaktır.

Geçen yıl arkadaşım Ukrayna tatiline gitmeden önce o mekanda oturup sohbet etmiştik ama fotoğraf çekmeyi unutmuşum o yüzden sadece Hıdırlık kulesinin fotoğrafını koydum.

Günümüzde genel kullanıma kapalı olan Hırlık kulesinin tarihi 2. yy dayandığı söylenmektedir. Yapısı ve sağlamlığı ile Romalıların eseri olduğu söylenmekte ama kesin bir kaynağa ulaşamadım.

8. Antalya Atatürk Evi Ve Müzesi

Antalya Atatürk Evi

Antalya Atatürk evi ve müzesine gitmeyeli uzun zaman oldu. Açıkçası 8. sınıftayken iki arkadaşımla gittim ama şimdilerde önünden sık sık geçerim. Bu ara tekrar gitmem gerektiğini düşünüyorum. Işıklar caddesi üzerinde bulunan Atatürk evi konumu itibariyle merkezde ve belediye binasının arka tarafındadır.

9. Kaleiçi Marina ( Yat Limanı )

Yat Limanı Marina

Kaleiçi Yat limanı Antalya’da turistlerin mutlaka uğradığı yerlerdendir. Marinada günübirlik yat turları ile koylara gezi düzenlenir.

10. Konyaaltı Plajı

Konyaaltı Plajı

Konyaaltı plajı wikisi 🙂 Falezlerin kayalıklarından Antalya limanına kadar uzanan 7 km uzunluğundaki sahil Konyaaltı plajıdır. Bu çakıllı sahilin; 4,5 km uzunluk, 70 m genişliğe sahip kısmı mavi bayrak sahibi halk plajıdır. Plajda ücretli ve ücretsiz bölümler bulunur.

11. Lara Plajı

Antalya Lara Plajı

Antalya’da bol kumun olduğu bir kıyıda denize girmek isterseniz Lara Plajı tamda size göredir. Sıcak yaz günlerinde kumun parladığı bir fotoğraf bulamadığım için kış aylarında çektiğim bu görseli seçtim.

12. Kurşunlu Şelalesi

Kurşunlu şelalesi Antalya merkeze 21 km. mesafede Isparta yolu üzerindedir. Merkezden araçla 30 dakikada gidebilirsiniz.

Bende en son iki yıl önce İstanbul’dan tatil için Antalya’ya gelen askerlik arkadaşımı gezdirmek amacıyla gitmiştim. Yoğun iş temposundan dolayı çok sık gittiğim bir yer değil. Ama Antalya’da nereye gidelim diye soranlara mutlaka önerdiğim bir yerdir.

13. Düden Şelalesi

Antalya Gezilecek Yerler Düden Şelalesi

Düden Şelalesi evime 5 kilometre uzaklıkta bulunan Antalya’nın önemli gezi yerlerindendir.

Düden şelalesi Antalya merkez arası ise 10 kilometre mesafededir.

Evime yakın olmasına rağmen buraya da çok sık gelemiyorum. Hani derler ya elin adamı taa nerelerden geliyor ama biz çok yakınımızda olan bir yere gidemiyoruz.

Yazımın bu kısmına gelince bir şey fark ettim. Antalya’ya sadece tatile gelinir. Yada, sanırım işimden istifa edip daha çok gezmeliyim. 🙂

Bundan iki yıl önce bile daha çok gezdiğimi hatırlıyorum. Son iki yılda iş değiştirmem den dolayı çok yoğun çalışıyor ve işten kalan zamanlarda ancak kendime vakit ayırabiliyorum.

14. Antalya Aquarium

Antalya Aquarium

Antalya akvaryuma yanında Oceanride XD Cinema bulunan ve 30 dönüm arazi içerisinde 15.000 metre kapalı alana sahip, içinde 5000 balık türü bulunduran cazibe merkezidir. Sizin için Antalya Aquarium giriş ücretlerini araştırdım. Antalya’ya gelirseniz mutlaka uğramalısınız.

15. Köprülü Kanyon

Köprülü Kanyon Fotoğraf Lotus Booking

Köprülü kanyon Antalya merkez arası mesafe 92 kilometre tahmini olarak 1.saat 10 dk. varılmaktadır. Rafting yapmak isteyen herkes mutlaka köprülü kanyona gelmelidir.

16. Saklıkent Kayak Merkezi

Antalya’da kışın gezilecek yerler Saklıkent

Antalya deyince aklınıza sadece deniz,kum ve güneş gelmesin, Saklıkent kayak merkezi kış ayılarında çıkıp kartopu oynarken soğuktan ellerinizin donması için harika bir yer. Burada aynı zamanda kayak merkezi var. Yukarıdaki görsel yanlış hatırlamıyorsam 2017 yılına ait.

Meslektaşım ile Saklıkent’e çıkarken kara saplandık, Kayak merkezi yakınlarında yapacağımız sucuk ekmek keyfini burada yapmak zorunda kaldık. 🙂 Epey eğlenceli bir gündü, sonra sağolsunlar bir kaç genç bize yardım etti arabamızı kardan çıkardık.

17. Tünektepe Teleferik (Döner Restoran)

Tünektepe Döner Restorant

Tünektepe döner restotant eskiden araç ile çıkılan günümüzde ise teleferik ile daha hızlı ulaşım sağlanılan bir tepedir. Teleferiğin alternatif bir ulaşım olması lazım ama malesef işletmecileri araç ile çıkılan kapının önüne geldiğinizde yol bozuk teleferik kullanmanız gerekiyor demektedir. Tünektepe’nin özelliği ise doğusundan batısına Antalya ayaklarınızın altındadır.

18. Termessos Antik Kenti

Termessos Antik Kenti

Termessos antik kenti, aynı adı taşıyan Beydağları-Termessos Milli Parkı içinde yer alır. Antalya-Korkuteli karayolunun 24’üncü kilometresinden sola tırmanan yol ile 1050 metre yükseklikteki bulunur.

19. Olimpos Antik Kenti

Olymposs Gezisi

20. Aspendos Antik Kenti

Aspendos Antik Kenti

Aspendos antik kenti; Aspendos veya Belkıs Antalya ili Serik ilçesinde bulunan Belkıs köyünde yer alan antik tiyatrosuyla meşhur bir antik kenttir. Aspendos, Serik ilçesinin 8 kilometre doğusunda, Köprüçayı’nın dağlık bölgesinden düzlüğe ulaştığı yerdedir.

Aspendos Gezisi

Geçen yıl bir arkadaşım ve ailesi ile Aspendos antik kentini gezdik ve mimariden çok etkilendik. Şimdiki tokicilere nazaran harika bir yapı ve işçilik gördük. Havanın biraz serin olmasından dolayı üşüdük ama güzel bir gezi oldu.

21. Manavgat Şelalesi

Antalya Manavgat Şelalesi

Manavgat şelalesinin wikiside şu şekilde 🙂 Manavgat Şelalesi, Antalya’nın Manavgat ilçesinde, Manavgat Nehri üzerinde bulunan ünlü bir şelaledir. Antalya’ya 72 km mesafededir.

Manavgat ilçesinin 3 km kuzeyinde bulunan ve adını bu ilçeden alan şelale, ırmak sularının 3 – 4 m’lik bir falezden düşmesiyle meydana gelir. Bir kaç defa gittim ama ne fotoğraf ne video hiç bir şey çekmemişim.

23. Doyran Göleti

Saklıkent Yolu Üzeri Doyran Göleti

Bir kaç denemeden sonra sakin ve sessiz doyan göletini içinde su ile bulabildik. Daha önce gittiğimizde Doyran göletinin suları çekilmiş bir haldeydi, 2019 başlarında gittiğimizde ise gölün taşmakta olduğunu gördük.

Aracınızın bagajından sandalyeleri çıkarıp şöyle manzaraya karşı bir şeyler içelim sohbet edelim derseniz. Doyran göleti tam size göre mutlaka gelin derim.

24. Kaş (Kalkan)

Kalkan Gezisi

Antalya başta olmak üzere ülkemizin dört bir yanından insanların tatil için öncelik tercihleri arasında Kalkan vardır. Kalkan villalarıyla meşhurdur ve nem oranının az olmasından dolayı tatil için birebir yerlerdendir.

Nette araştırınca daha çok fotoğraf görebilirsiniz. Geçen yıl iş gezisi için gittiğimde konakladığım villanın balkonundan çektiğim bu fotoğrafın tam yeridir diye düşünüyorum.

Not: Reklam değildir. Kalkan merkeze gittiğimde adını yanlış hatırlamıyorsam Ohannes burger adlı mekanda harika lezzetler var. Bir hamburger için hayatım boyunca vereceğim en yüksek parayı verdim ama deydi. 🙂

25. Bonus – Büyükalan / Karaağaç

Karaağaç su kaynakları ile meşhur Alakır vadisi başlangıcıdır. Oldukça serin olan bu yerde köyümüzün muhtarı tarafından işletilen piknik alanında çadır kurarak kamp yapabilirsiniz. Ayrıca yanınızda getireceğiniz yada buradan alacağınız et ile mangal yapıp harika bir hafta sonu geçirebilirsiniz.

Burayı sık sık gezi düzenleyen çevreciler bilir. Son yıllarda çevreciler şehrin gürültüsünden kaçıp kuzca ve mahallelerinde kamp kurmaktadırlar buraları sahiplenip benimsemişlerdir.

Yorum yapın