Anti HCV, Hepatit C virüsüne karşı vücut tarafından oluşturulan bir antikor dur. Antikor vücudun savunma mekanizmasını oluşturur. Antikorların amacı, var olan hastalıklar ile savaşmaktır.
Hepatit C virüsüne bakıldığı zaman bu virüs, ciddi derecede karaciğer rahatsızlıklarına yol açabilmektedir. Bu virüsün vücuda girmesi durumunda, vücudumuz virüsü yok edebilmek için fazladan antikor üretimine başlar.
Not: Anti HCV kan testinin yapılmasındaki amaç, üretilen antikorların varlığı hakkında bilgi almaktır.
Yapılan kan testlerinde Anti HCV‘nin pozitif çıkması, kesin olarak Hepatit C virüsü taşıdığınız anlamına gelmemektedir. Ek olarak, vücudun bu virüse karşı kesin olarak koruyuculuk yaptığı anlamı da barındırmaz. Anti HCV yapılarak, şahsın ömrünün herhangi bir evresinde, Hepatit C virüsü taşıyıp taşımadığı ortaya çıkarılır.
Anti HCV kan testi genel olarak, kan donörlerinin taramasında ve karaciğer hastalıklarının tespitinde yapılmaktadır. HCV virüsü genellikle çoğu şahısta, virüsün son evrelerinde kanda belirgin olup, tespit edilebilmektedir.
Pozitif Anti Hcv
Yapılan test sonuçlarının pozitif çıkması, hayatınızın şuan ki döneminde veya geçmiş döneminde Hepatit C virüsüne yakalandığınız anlamına gelebilmektedir.
Buna ek olarak, Hepatiti C virüsü taşıdığınız veya geçmişte bu virüsü taşıdığınız anlamı da ortaya çıkmaktadır. Anti HCV test sonuçlarının pozitif çıkması durumunda, doktorunuz sizlerden HCV RNA testi yaptırmanızı isteyecektir. Bu testin istenmesindeki amaç, Hepatit C virüsünün aktif olup olmadığını tespit etmektir.
Anti HCV testindeki değerlerin 0,9 IU/mL üstünde çıkması, Anti HCV testinin pozitif olduğunu göstermektedir. Test sonucundaki değerin pozitif çıkması durumunda, genellikle test tekrardan yapılmaktadır. Bunun amacı çıkan sonucun teyit edilmek istenmesidir.
Negatif Anti Hcv
Anti HCV test sonuçlarının negatif çıkması, hayatınızın hiç bir döneminde Hepatit C virüsüne yakalanmadığınızı göstermektedir. Bu virüsün hayatın hiç bir döneminde var olmaması, vücudunuzun daha antikor üretimi yapmadığını da gösterir.
Anti HCV testinin negatif çıkması, şahıslarını bazı durumlarda yanıltabilmektedir. Hepatit C virüsüne, yeni yakalanan kişilerde, test sonuçları büyük bir ihtimal negatif çıkacaktır. Eğer doktorunuz Hepatit C şüphesi duyuyorsa, 6 ay sonra tekrardan Anti HCV testi yapılmalıdır.
Hepatit C İle İlgili Uyarı
- Hepatit C virüsü taşıdığı şüphesi bulunanlar, mutlaka Anti HCV testi yaptırmalıdırlar. Virüsün tedavi edilmemesi, ilerleyen yıllarda siroz hastalığının büyük bir ihtimal çıkmasına sebep olacaktır.
- AIDS şüphesi bulunan kişilerde mutlaka Anti HCV testi yaptırmalıdır. Çünkü AIDS hastalarının %25’i Hepatit C virüsü taşımaktadır. Testlerin uygulanması ile erken dönem tedavi başlangıcı yapılır.
- Not: Hepatit C virüsünü genellikle, ortak jilet kullanımı, Hepatit C virüsü taşıyan kişi ile cinsel ilişki, ortak şırınga kullanımı ve Hepatit C virüsü bulunan kişi ile kan teması yapılması sonuçlarında buluşmaktadır.