Ülkemizde her gün birçok kişinin plakası düşebiliyor kaybolabiliyor veya çalınabiliyor. Özelliklede plakası çalınıp başka araçlarda kullanılıp daha sonra mağdur olan çok kişi olmaktadır. Bu durum bildiğimiz gibi çokça problemlere yol açtığından ötürü bunun hakkında 2016 yılında bir yasa çıktı.
Böylelikle plakasını kaybeden araç sahiplerine eski plakalarının yerine başka plaka verilerek ikiz plakanın önüne geçilmesinin yolunu buldular.
Plakamın Olmadığını Bildirmezsem Ne Olur ?
Eğer sizde bu durumla karşı karşıyaysanız ve bildirmediyseniz 3.060 TL tutarında bir ceza ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bilmeniz gereken aynı plakayı 1 kere kaybolduysa alabilirsiniz ancak ikinci kez veya daha fazla olduysa aynısını alamayacaksınız.
Plakamı Yeniden Nasıl Alabilirim ?
İlk aşama olarak emniyet genel müdürlüğünden alacağınız olan plaka zayi randevusudur. Daha sonra ise aşağıda bulunan belgeleri temin etmeniz halinde başvurunuzu yapabileceksiniz.
Nüfus cüzdanınızın aslı veya fotokopisi , trafik tescil belgesi , zorunlu trafik sigortasının fotokopisi , tescil dosyası belgelerini hazırlamanız ile birlikte plaka basım kağıdını alacaksınız ondan sonra şoförler odasına giderek yeni plakanızı bastırabilirsiniz.
Yeni Plaka Çıkartmak Kaç Paraya Mal Olur ?
Eğer tek plaka kayboldu ise 21.5 TL ikisi kaybolduysa 43 TL ödeyeceksiniz ki buna noter ücreti dahil değildir. Çift plaka yenileyecekseniz buna ruhsat yenileme ücreti dahil olmaktadır ki buda 120 TL olarak ücretlendirilir. Çift taraflı olan versiyonundan çıkartmak isterseniz size ekstra 16.5 TL gelişi olacaktır.
Önemli : Eğer aracınızın plakası ilk kez çalındıysa yukarıdaki işlemleri ikinci kez çalındıysa plaka yenilemesi yapacağınızdan aşağıdaki işlemleri yapmanız gerekmektedir.
Araç Plaka Yenilemesi Nasıl Yapılır ?
Eğer araç plakası yenileyecekseniz ilk başta anlattığımız gibi yine de EGM den plaka zayi randevusu almalısınız.
Almanız gereken evraklar: Noter satış belgesi ya da geçici tescil belgesi, Aracın eski plakası ve trafik dokümanları. Zorunlu sigorta poliçesi, Şoförler cemiyetinden alınacak olan nakil dosyası, Nüfus cüzdanı fotokopisi belgelerini toplayarak başvurunuzu tamamlayabilirsiniz. Daha sonra EGM den alacağınız onay belgesi ile şoförler odasına başvurabilirsiniz.
Unutmayın aracınızın MTV borcu bulunmamalıdır. Bunun yanı sıra aracınızın muayenesi yapılı olmalı. Aracınızda bu şartlar sağlanmıyorsa bu işlemleri gerçekleştiremeyeceksiniz demektir.