Avrupa Oyun Bilgi Sistemi Nedir Pegi?

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte çocuklar gün içerisinde vakitlerinin çoğunu medya araçları karşısında geçirmeye başlamıştır. Geleneksel medya araçlarının yerini yeni medya araçlarına bırakması, bilgisayar ve internette gözlemlenen gelişmeler çeşitli dijital yeniliklere de yol açmıştır. Çağımızın en hızlı gelişen ve gelişmeye devam eden platformları şüphesiz ki dijital oyunlardır. Rol yapma, etkileşimde bulunma, karakter geliştirme gibi birçok özelliğe sahip bu oyunlar, çocukların en çok keyif aldığı ve vakit geçirdiği aktiviteler haline gelmiştir.

Peki Ebeveynler Bu Dijital Oyun Tüketimini Kontrol Ediyor Mu?

Yeni medya ile birlikte bireylerin ve özellikle çocukların hayatına çeşitli çevrimiçi risk ve olanak dahil olmuştur. Hızlı erişim ve iletişim, bilgiye çabuk ulaşma, kaynak kontrolü gibi birçok olanak sunsa da yeni medyanın ortaya çıkarttığı çeşitli riskler de bulunmaktadır. Bu risklerin başında siber zorbalık gelmektedir. Siber zorbalıktan sonra da çocukları tehdit eden en önemli risk, dijital oyun bağımlılığıdır. Ebeveynler, çocuklarının medya araçlarını kullanımlarını kontrol altına almalı ve sürekli denetlemelidir. Oynanan oyunların içerikleri hakkında bilgi sahibi olmaları ve çocuklarının bu oyunu oynamasında herhangi bir sakınca olmadığından emin olmalıdır.

Pan-European Game Information (PEGI) çocukların çevrimiçi ortamlarda güvenli olmasını sağlamak amacı ile kurulmuştur.

Dijital oyunların tüketimi özellikle 2000’li yıllarda artış göstermiştir. Bu nedenle 2003 yılında ebeveynlerin çocuklarına oynaması için satın aldıkları oyunlarda bilinçli ve dikkatli olmaları amacı ile PEGI (Pan-European Game Information) kurulmuştur. Çeşitli oyunlarda PEGI 1, PEGI 2 gibi yazıların yer aldığı fark edilmiştir. PEGI etiketine sahip olan oyunlar, PEGI kuruluşu tarafından denetlenmiş ve hangi oyunların, hangi yaş grubuna ait çocukların oynamasına uygun olduğu konusunda yol göstermektedir. PEGI sisteminde sekiz adet içerikleri belirleyen semboller ve işaretler bulunmaktadır.

Hangi Pegi Etiketi Ne Anlama Gelmektedir?

PEGI 3: Herhangi bir yaş sınırının belirtilmediği oyunlardır. Yani, PEGI 3 etiketine sahip bir oyunu her yaş grubundan çocuk oynayabilmektedir. Buradaki en önemli özellik, PEGI 3 etiketine sahip oyunlarda çocukların karşılaştıkları karakterlerin hiçbir şekilde gerçek hayatla bir ilişkisi olmamasıdır. Korkutucu, ürkütücü, psikolojik zarar verebilecek olumsuz unsurlar barındırmayan oyunlarda PEGI 3 etiketi yer almaktadır.

PEGI 7: Bu oyunda ise belirli bir yaş sınırı vardır. Bunu nedeni, şiddetli sporlar ve ufak yaşta çocukları ürkütebilecek davranışlara neden olabilecek çeşitli sahnelerin yer almasıdır.

PEGI 12: Bu etiketin yer aldığı oyunlar genel olarak 12 yaş ve üzeri çocukların oynayabileceği oyunlardır. Şiddet, argo kelimeler, cinsel içerikli mesajlar, kumar gibi çeşitli ifadeler yer aldığı için 12 yaş altı çocuklarda psikolojik bozukluklara sebep olabileceği gözlemlenmiş ve uygun görülmemiştir.

PEGI 16: 16 yaş ve altı için uygun olmayan oyunlardır. Argo, küfür, şiddet, cinsellik gibi birçok olumsuz ögeyi içerisinde barındırır ve olumsuz etkilere neden olabileceği için 16 yaş altının oynaması uygun görülmemiştir.

PEGI OK: Bir oyunun PEGI OK etiketine sahip olabilmesi için içerisinde kesinlikle argo, küfür, şiddet, cinsellik, kumar, kötü alışkanlıklara özendirecek her türlü nesneye ve ögeye yer verilmemesi gerekmektedir. PEGI OK etiketine sahip oyunları her yaş kategorisinde çocuk oynayabilmektedir.

Yorum yapın