Gün gelir, o kadar çok işin üstesinden gelirsiniz ki buna siz bile şaşırırsınız. Gün gelir aylak aylak geçirirsiniz. Ortaya somut hiç bir şey koymadan günü bitirirsiniz.
Elbette ki her gün aynı verimde çalışmanız sizden beklenemez. Veriminizi hem iç, hem de dış etkenler belirlemektedir. İç etkenler, bizzat sizden kaynaklananlar olup, bunlara müdahale ederek çalışma veriminizi arttırmanız, dış etkenlere göre daha kolaydır.
Kendinizi tam anlamıyla işinize verdiğinizde, gün sonunda bitirdiğiniz işlerin, hiç de gözünüzde büyütülecek gibi olmadığını göreceksiniz. 24 saat, bunun için aslında yeterli zaman. Tabi verimli kullanana…
Her gün yeteri kadar uyuyun.
Uykusuzluk, performansın en büyük düşmanıdır. İstediğiniz kadar zeki olun, düzenli uykunuzu almazsanız, hem bu durum iş veriminizi büyük ölçüde düşürür, hem de görsel olarak hoş görünmezsiniz. Müvekkile karşı enerjik ve zinde görünmek önemlidir. Enerjinizi müvekkilinize hissettirmelisiniz ki, size tevdi ettiği işin peşini bırakmayacağını hissetsin. Aksi takdirde müvekkil, “Bunun işi başından aşkın” yada “Kendine hayrı yok, bana nasıl olsun” diye düşünebilir.
Bünyeye göre değişmekle birlikte uzmanlar, günlük 7 saatlik uykunun, zinde olabilmek için gerekli ve yeterli olduğunu belirtmekteler. Düzenli uykunun ömrü uzattığı da bilimsel bir gerçek. Uykuda geçen 7 saati çıktıktan sonra, kalan 17 saatin, iş ve sosyal hayatınız için size fazlasıyla yeteceğini göreceksiniz.
Hayat sadece işten ibaret değil. Sosyal hayatınıza da en az işiniz kadar önem verin.
Uyku dışında kalan sürenin tamamını işe verecek olursanız, robottan farkınız kalmaz. Zaten belirli bir süreden sonra dikkatiniz dağılmaya ve yaptığınız iş size ızdırap vermeye başlar. Aralıksız çalışmak, çok sevdiğiniz bir şarkıyı yüzlerce defa ardarda dinlemeye benzer. Kısa zaman sonra şarkı sizdeki etkisini yitirir. Siz ne kadar iş aşkıyla dolu olursanız olun, günün tamamını işe ayıracak olursanız, meslekten o kadar hızlı soğursunuz. İnsan bir kere dünyaya geliyor. Tadını çıkarmaya bakmalı. Sosyal faaliyetlerde bulunmak, ilgi alanlarınıza yönelmek, hobiler edinmek, aktivitelere katılmak, sevdiklerinizle vakit geçirmek, sizi keyiflendirir ve bu ruh haliniz işinize de yansır.
Müvekkil edinebilmek için sosyallik şart. Büronuzdan çıkmadan müvekkil edinmeyi beklemek, hayalden öte geçmez. Sosyal olmanız, hem müvekkil edinmenize yardımcı olur hem de kendinize vakit ayırmanıza.