Bademcikler Neden Şişer?

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.

Bademcikler vücudun önemli bir sinyal mekanizmasıdır. Asli görevi solunumla birlikte vücuda giren yabancı maddelerin / mikropların filtrelenmesidir. Bu nedenle bademcikler şiştiği zaman anlarız ki, vücutta bir enfeksiyon durumu vardır. Çünkü bademcikler mikroplar nedeniyle iltihaplanır ve şişerler. Bademciklerin şişmesi genel olarak çocuk yaşlarda daha sık görülür. 50 yaşın üzerindeki kişilerde daha nadirdir. Bebeklerde görülen bademcik şişmeleri çok daha tehlikeli olabileceği için mutlaka hızlı bir şekilde müdahale edilmelidir. Vakit kaybetmeden en yakın doktora götürmek olduköa önemlidir.

Belirtileri Nelerdir?

Yutkunma sırasında yaşanan ağrı ilk belirtidir. Ağrı bazen öylesine şiddetli olabilir ki, hastanın bir şey yemesine ya da içmesine dahi izin vermez. Yine yanma belirtileri de gösterebilir. Bademcikler bir enfeksiyon varlığında şiştiği için, vücutta bir ateşlenme durumundan da söz edilebilir. İkincil belirtiler arasında baş ağrısı ve mide bulantısı da vardır.

Nasıl Tedavi Edilir?

Bademcik şişmesinin asıl ve kesin tedavi yolu elbette bir uzman doktor tarafından belirlenmelidir. Çünkü öncelikle bademcik şişmesine yol açan enfeksiyonun ne olduğunu bilmek gerekir. Bu sebeple ilk müdahaleyi doktorun yapması önemlidir. Bademcikler genellikle antibiyotiklerle 1 haftalık süre içerisinde tedavi edilir. Ancak, doktor tedavisine ek olarak evde doğal yollarda bademcik şişliği hafifletilebilir, ağrılar ve yanmalar geçirilebilir.

Doğal Yollarla Bademcik Şişliği Tedavisi (Ek Tedaviler)

Limonlu Su: Ilık bir bardak suyun içerisine bir limon sıkar ve bir tatlı kaşığı bal koyarsanız, bu karışım bademcikleri yumuşatacak, bir süre yutkunmayı kolaylaştıracaktır. Üstelik limondaki C vitamini sayesinde bademcik şişliği etmeni enfeksiyona karşı da bağışıklığınızı güçlendirmiş olursunuz.

Tuzlu Su: Çok iyi bir antiseptik olan tuzlu su ile gargara yapılırsa ağız ve boğaz kısmında bulunan mikroplar kırılacaktır. Günde 3 defa uygulanabilecek bu yöntem düzenli olarak devam ettirildiğinde şişliklerin azalmasını sağlar. (1 bardak ılık suyun içerisine 1 çay kaşığı tuz eklenip gargara yapılması yeterlidir.)

Çemen Otu: Kış aylarının vazgeçilmez bağışıklık güçlendirici bitkilerinden olan çemen otu aktarlardan temin edilebilir. Enfeksiyonun gerilemesini sağlayarak bademcik şişliklerini azaltır. Bir bardak sıcak suyun içerisine 3 kaşık çemen otu atılır ve demlenerek çayı yapılır.

Ada Çayı: Tıpkı Çemen otu gibi Adaçayı da kışın vazgeçilmez çaylarındandır. Antibakteriyel özelliklere sahip olan bu bitki bağışıklığı da güçlendirir. Çayı demlenerek içilebilir.

Süt ve Zerdeçal: Geceleri yatmadan önce ılık süte karıştırılacak zerdeçal boğazın yumuşamasını sağlar. Zerdaçal bitkisinin antiseptik özelliği sayesinde bademcikler biraz olsun rahatlar.

Yorum yapın