Bağırsak Kanseri Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri Neler?

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.

Bağırsak Kanseri Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri .. Gastrointestinal onkoloji, ince bağırsak kanserini, kolon kanserini ve kolorektal kanserini içerir. Avrupa’da bağırsak kanseri, hastalık sayısı bakımından ikinci onkolojik hastalıktır.

Bağırsak kanseri, Finlandiya’da prostat kanseri ve meme kanserinden sonra üçüncü sıradadır. Finlandiya’da her yıl yaklaşık 2.750 kişide bağırsak kanseri görülmektedir. Bununla birlikte, bu hastalığın tedavisi için prognoz iyi bir yöntemdir. Ayrıca, Finlandiya’da bağırsak kanseri teşhisi konan hastaların % 61’i hayatta kalmaktadır.

Yerel kolorektal kanserin çeşitli belirtileri olabilir. Hastalık bağırsaklarda, mide bulantısında, genel zayıflıkta, karın ağrısı gibi rahatsızlıklara neden olabilir. Lokal bağırsak kanseri tamamen semptomsuz olabilir.

Lokalize rektum ve kolon kanseri sindirim sisteminde rahatsızlıklara neden olabilir. İshal, kabızlık, dışkılamada zorluk, bağırsaklarda gaz birikimi vs. Bağırsak kanserinin diğer olası belirtileri dışkıda kan, karın ağrısı, sağlıksızlık, bulantı, kusma ve genel halsizliktir. Lokalize kanser de belirtiler olmadan ortaya çıkabilir.

Bağırsak kanseri, dışkı kanına yönelik dışkı laboratuar testleri ile tespit edilebilir. Primer tanı, biyopsi ile birlikte kolonoskopi (kolonun endoskopik muayenesi) ile doğrulanabilir. Bilgisayarlı tomografi, sürecin kapsamını belirlemek için yaygın olarak kullanılır. Olası metastazları tanımlamak için bir MRI taraması gerçekleştirilir.

Bağırsak Kanseri Teşhisi

Küçük-büyük ve rektum kanserinin tespiti (kolon kanseri) genellikle çok geç ortaya çıkar. Bu semptomların aşamalı olarak ortaya çıkması ve hastalar, sadece hastalığın gelişmesi durumunda doktora gitmeleri gerekmektedir. Bağırsak kanseri tedavisinin sonuçları, teşhisin ne zaman yapıldığına ve doğru tedavinin ne kadar hızlı başladığına bağlıdır.

Bağırsak kanserinin teşhisinde birincil testler rektal palpasyon, endoskopik incelemeler ve doku örneklemesidir. Kolon kanserinden şüpheleniliyorsa, en bilgilendirici inceleme yöntemi kolonoskopi veya başka bir deyişle, kolonun özel bir probla kolonoskopla muayenesidir. Bu yöntem, tüm uzunluğu boyunca kolonu incelemenizi sağlar. Şüpheli alanlar bulunursa, hastadan bir doku örneği alınır. ( biyopsi örneği ) Bu işlem sırasında küçük polipleri hemen çıkarabilirsiniz. Kanserin ne kadar yayıldığını belirlemek için kan testleri ve tümör belirteçlerinin analizi yapılır.

Örneğin; pelvik bölgenin MRG’si (manyetik rezonans görüntüleme) ve tüm vücudun BT’si (bilgisayarlı tomografi ) taranır.

Bağırsak Kanseri Tedavisi

Tümörün yeri, büyüklüğü, prevalansı, hastanın genel durumu, kişisel özellikleri ve istekleri dikkate alınarak her hasta için ayrı bir tedavi planı hazırlanır . Bağırsak kanseri çeşitli tiplerde olabilir. Bunlar; yüzeysel, lokalize veya metastatiklerdir. Preoperatif muayeneler ve tedavi her durumda ayrı ayrı seçilir. Örneğin; kolorektal kanserde, tümörün boyutunu küçültmek ve lokal nüks riskini azaltmak için ilk olarak dış radyasyon tedavisi almak veya kemoterapi ile birleştirmek en uygun tedavi yöntemi olabilir .

Cerrahi Operasyon

Son yıllarda cerrahi operasyon tekniği değişmiştir. Modern cerrahi yöntemler iyi sonuçlar verir ve en az kan kaybı ile geniş tümörlerin tedavisine olanak sağlar. Uzun süreli intestinal stomanın uygulanması, şüphesiz hastanın yaşam kalitesini etkileyen ve daha azına ihtiyaç duyar. Kolon kanseri genelde, kısmi rezeksiyonu içerir. Cerrahi sırasında tümörün konumuna bağlı olarak, rektum tamamen veya sadece üst kısmı çıkarılır. Tümör anüsün yakınındaysa, anüs ve sfinkterin çıkarılması ihtimali vardır. Bu durumda, stomanın yerleştirilmesi gerekli hale gelir. Operasyondan sonra patolog lenf bezlerine metastaz da dahil olmak üzere çıkarılmış kanserli tümör dikkatlice incelenir.

Ilaç Tedavisi

Ameliyattan sonra onkologlar, hasta için gerekli ilacı seçerler . Bu tür tedavi daima uzman hekim tarafından seçilir. Doktorların seçimi en son araştırma sonuçlarına, ulusal ve uluslararası tedavi önerilerine dayanmaktadır.

Yardımcı tedavinin amacı, ameliyat sonrası kanserin tekrar etmesini önlemektir. Bu tür tamamlayıcı kemoterapi, ameliyattan sonra en yakın lenf düğümlerinde kanser tespit edilirse veya nüks için başka risk faktörleri tümör ve/veya operasyon ile ilişkiliyse reçete edilir.

Yardımcı tedavi, tabletlerde 5-flüoroürasil ve kapesitabin gibi ilaçlara dayanmaktadır. Gerekirse, tedaviye Oxaliplatin eklenir. Genellikle kemoterapi ile önlenmesi ve tedavisine özel önem verdiğimiz bazı yan etkiler de mümkündür.

Radyasyon Tedavisi

Rektal kanserde, genellikle ameliyattan önce radyasyon tedavisi uygulanır , bu lokal tümör nüks riskini azaltmak için gereklidir. Bazı durumlarda, kanser metastazı için kemik dokusuna radyasyon tedavisi de gereklidir .

Bağırsak Kanseri Gözlemi

Düzenli gözlem, tedavi gören hasta için son derece önemlidir . Bu nedenle; her hastanın, bireysel olarak hazırlanan bir plana göre gözlendiği kendi kişisel doktoru olmalıdır. Tedaviden sonra hasta ek muayene gerektiren semptomlar veya şikayetler doğrulursa, derhal gözetim altına alınmalıdır.

Ön kontrol muayenesi genellikle, hasta endoskopik muayeneleri üzerine yürütülür. CEA kan testi (tümör hücrelerinin spesifik işaretleyici) ve nüks riski yüksek tarama için gereklidir. Kural olarak, kolon ve rektum kanseri, müteakip adjuvan kemoterapiyle ameliyat yöntemiyle başarılı bir şekilde tedavi edilir. Ancak, bazı durumlarda devam eder. Çoğu zaman, fokal bir tümörün yerinde görünür veya karaciğer, akciğer, karın boşluğu veya yumurtalıklara metastaz yapar. Kemik dokusu veya beyindeki metastazlar çok daha az yaygındır .

Kanser geçirmiş insanlar için, sağlıklarının ve refahlarının genel durumunu izlemek özellikle önemlidir. Hastaneler, kanser hastalarıyla çalışmak için gerekli bilgi ve deneyime sahip uzmanlar bulundurmaktadır. Hasta için bir kurtarma programları planı hazırlar ve bireysel hedefler koyarlar. En sık beslenme tedavisi, idrar kaçırma problemlerine yardım ve cinsel sorunlar rehabilitasyon tedavisine dahil edilir. Ayrıca, merkezde, hasta ve akrabalarına psikolojik yardım sunulur.

İlerici bir barsak kanseri formunda olan hastalar için, hastalığın prevalansı göz önüne alınarak ayrıntılı bir tedavi rejimi seçilmektedir. Bu gibi durumlarda, metastazların en son ilaç ve cerrahi tedavisi (ameliyatı) kullanılır.

Yorum yapın