Çin kültüründe balığın, zenginlik, bereket, mutluluk ve şans getireceğine inanılır. Çinlilerin geleneksel yılbaşı sofralarındaki yemekler bölgesel olarak değişirken, sofralarda tek değişmeyen ürün balıktır. Balığın az, alım gücünün düşük olduğu Çin’in iç bölgelerinde sofralarına balık götüremeyen aileler, odundan oyma balık yaparak mutlaka sofralarında bulundururlar. Çin su ürünleri pazarına genel bir bakış.
Çin Su Ürünleri Pazarı
Çin toplam su ürünleri üretimi 45 milyon tondur, bunun %60 ından fazlasını su ürünleri yetiştiriciliği ve denizde yakalanan dengesi oluşturur. Tüketim rakamlarına bakıldığında ise; Çin taze, işlenmiş balık ve deniz ürünleri HORECA ve perakende pazarı, 2003-2010 yılları arası %35,02 büyüyerek 21 milyon tona ulaşmıştır. Bu rakamın 2010-2015 yılları arasında %20,59 büyüyerek 26.55 milyon tona ulaşması beklenmektedir.
Dünyanın en büyük su ürünleri üreticisi ve ihracatçısı olan Çin’de su ürünleri üreticileri ve işletme tesisleri Dalian ve Qingdao bölgesi tarafında yoğun olarak bulunmaktadır. Çin kültüründe bu derece önemli olan balığın, şehirlerde kişi başı tüketim miktarı 10 kg, kırsalda ise 4 km olduğu tahmin edilmektedir (2006 yılı tahmini rakam).
Çin İthal Su Ürünleri Pazarı
Çin’in gıda ithalatında en büyük ikinci kalem su ürünleridir. Uzun vadede avantajlı ve büyük potansiyel taşıyan Çin su ürünleri pazarı 2005 yılında 1.6 milyar dolarlık bir hacime ulaşmıştır. Su ürünlerine artan yabancı ilgisiyle pazarın daha da büyüyeceği ön görülmektedir.
Çin’de Kültür Balıkçılığı
Birleşmiş milletlere göre; Çin 30 milyon tondan fazla su ürünleri yetiştirerek, dünyada yetiştirilen toplam aqua ürünlerinin 3/2 sini üretir. Aşağıda kültür balıkçılığı tüketim oranları özet olarak verilmiştir.
Çin su ürünleri pazarı üzerine hazırlamış olduğum rapordan çok kısa bir özeti siz okurlarımızla paylaşmayı uygun gördüm. Umarım sizler için faydalı olur.