Basur makatta kaşıntı yapabilecek türde bir hastalıktır. Makat hastalığı olan basurda en önemli şikayetlerin başında kaşıntı gelmektedir.
Genelde dış basur hastalığı geçiren insanlarda kaşıntı görülür. İç basur geçiren insanların ise hastalığın sonuna doğru kaşıntı görülür. Bunun sebebi ise toplardamarda kirli kanın birikmesi hastada kaşıntı yapmasıdır.
Basur kaşıntısı kişiyi son derece rahatsız eden, toplum önünden zor duruma düşüren önemli bir problemdir. Bazen çok basit önlemlerle geçebildiği gibi bazen de çok önemli makat hastalıklarının bir belirtisi olabilir. Basur kaşıntısı çok basit sebepler ile oluşabilir. Bunların başında temizlik gelmektedir. Ketçap gibi yiyecekler kaşıntıya sebep olabilir. Fakat bu insandan insana farklılık gösterir.
Yenmemesi Gereken Yiyecekler
Kişi kendisi hangi yiyeceğin kaşıntı yaptığını kendisi bulmalı ve ilgili hekim tarafından çeşitli testler yapılmalıdır. Ayrıca kaşıntısı olan kişinin tırnakları kısa kesilmiş ve aynı zamanda temiz ve bakımlı olması lazım. Çünkü makat derisinin tahriş olmaması gerekmektedir.
Böyle bir önlem alınabilir. Bu söylediğimiz yöntemler basit yöntemlerdir. Kendimiz uygulayarak kaşıntının önüne geçebiliriz. Fakat bazı sistemik hastalıklar tedavi gerektirir. Mesela diyabet, karaciğer hastalıkları, mantarlar kaşıntıya neden olabilir. Kaşıntının geçmesi için bu hastalıkların tedavi edilmesi şart olduğunu söylememiz gerekir.
Basur Kaşıntısına Çözümler
Sıcak su oturma banyosu çok sık kullandığımız yöntemlerden birisidir. Basurda dışkılamadan önce ve sonra 5 dakikayı geçmeyecek şekilde dayanamayacağımız sıcaklıktaki sıcaklıkta oturmak makat sinirlerini gevşeterek oldukça rahatlatır. Hamilelerde, süt veren annelerde, ameliyat kaldıramayacak kişilerde sık kullandığımız yöntemlerdir.
Ancak sıcak su oturma banyosu apse ve iltihap mevcutsa yapılamaması gerekir. Bunun yanında soğuk su, apselerde kullanılabilecek bir yöntemdir. Direk cilde temas etmeme koşuluyla ve 5 dakikayı geçmeyecek şekilde soğuk uygulaması yapılabilir. Ayrıca ağrı kesici tedaviler, ödem sökücü tedaviler, hap olarak ya da krem olarak kullanılabilir.
Ameliyatsız yöntemler ya da ameliyatlı yöntemler uygulanabilir. Mesela makat apsesi ve kıl dönmesi apsesinde mutlaka erken dönemde apsenin boşaltılması ve cerrahi müdahale gerekmektedir. Hastalık mutlaka tedavi edilmelidir. Basur kaşıntısına ameliyat tedavisi olabilir ya da ameliyat yerine geçen ameliyatsız botoks enjeksiyonu yapılır.