Öncelikle 0-3 yaş çocuklarda bebeklik diye adlandırılan yaş aralığıdır. Bununla birlikte aşı, hastalık yapan bakterilerin veya virüslerin zehirli toksinlerinden arındırma işlemidir. Hayvanlara da insanlar gibi aşılar yapılmaktadır. Ancak insanlara uygulandığı zaman, hastalığın ortaya çıkmasını ve kötü etkilerinden daha aktif olarak korurlar. Aşıdan sonra ortaya çıkan antikorlar, vücutta uzun süre kalabilirler. Mikropla karşılaştıklarında da, vücuda girmesine engel olur ve hastalıkların oluşumunu engellemiş olurlar.
Aşı Sonrası Dikkat Gerektirenler
Belli aralıklarda yapılması gereklidir. Aşı aralıklarında ki zaman zarfı önemlidir ve dikkat edilmelidir. Bir veya iki ay aralıklarla yapılmalıdır. İkinci aşının, mutlaka eğitimli ve yetkili bir sağlık personeline yapılması daha uygundur. Rastgele eczaneden alınan aşılar herhangi bir yerde, yapılması doğru değildir. Üçüncü aşı öncesi çocuklar, mutlaka sağlık kontrolünden geçmelidir. Hafif ateş durumu aşı yapılmasına engel teşkil etmemektedir. Ve aşı takvimi çocuğun doğumu ile başlamaktadır. Yapılması gereken aşılar şöyledir;
Hepatit B
Hepatit B aşısı, çocuğun doğumunun hemen ardından yapılmalıdır. Anne eğer hepatit B taşıyıcısı ise, yapılan iğneyle birlikte Hiperimmun Gammaglobülün uygulamalıdır. İkinci dozu 1 ay, üçüncü dozu ise 6 ay sonra yaptırılmalıdır. Devletin sağlık kuruluşlarında, ücretsiz olarak yaptırılabilir.
Bcg Aşısı
Çocuk iki aylıkken tek doz yapılan aşıdır. 5 yaşına bastığında PPD kontrolü ile tekrarlanmalıdır. Aşıdan 3 veya 4 hafta sonra aşı yapılan bölgede kızarıklık ve kabuklanma görülür. Bu aşının tutmuş olduğunu gösterir.
Difteri-Boğmaca-Tetanos Aşısı
Beşli olan karma aşıdır. İlk dozu ikinci ayda BCG aşısı ile birlikte yapılır.
Pnömokok Aşısı
Zatürre aşısı olarak ta bilinir. Ülkemizde 1-2 ay aralıklarla üç kez yapılır. Sağlık Bakanlığı’nın ulusal aşı takviminde yer almamaktadır. Bunlarla birlikte kızamıkçık aşısı, su çiçeği, hepatit a ve grip aşısı yapılmalıdır.