Bolu Hakkında Genel Gezi RehberiBol bol göle, ormana, canlıya ev sahipliği yapan, Türkiye’nin gezilesi en bol şehri Bolu 😊 ; sakinliğiyle, kültürüyle, sıcacık insanıyla Karadeniz Bölgesi’nde sizleri bekliyor. Düşük nüfusa sahip olan bu cennet şehri ünlü yapan o kadar çok özelliği var ki, hangi birinden bahsetsek diğerinin gözü kalıyor âdeta!
Evrenin tüm renklerine sahip ormanlarını mı dersiniz, berraklığın doruğunu gördüğünüz göllerini mi dersiniz, kültürünü ve tarihini hiç kaybetmeyen şehrini mi dersiniz bilmiyoruz ama bu şehri gezmek için aşırı fazla bahaneye sahip olacağınız kesin.
Bolu Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Halkının geçimini genel olarak tarımdan, orman sanayisinden, hayvancılıktan geçirdiği Bolu, UNESCO’nun Türkiye’den Konya ve Eskişehir’in de listede olduğu “Öğrenen Şehir” listesine dahildir. Batı Karadeniz bölgesinde bulunan ilimiz; doğası, madenleri ve insanıyla birlikte âdeta ülkemizin 7.410 kilometrekarelik bir özeti gibidir.
Doğası sayesinde ülkemizin akciğerleri görevini üstlenen Bolu’muz, kent merkeziyle birlikte 9 ilçeye sahip olup nüfusun büyük çoğunluğu yine kent merkezinde ikamet etmektedir.
Bolu Coğrafyası
Bolu’yu Bolu yapan Bolu coğrafyası😊, %59 ormanla, %18 tarım alanıyla, %15 çayır ve merayla, %16’yla tarım dışı (göl vs.) araziyle kaplıdır. Ortalama 1000 metrelik rakıma sahip ilde kent merkezi 725 metrelik denizden yüksekliğe sahiptir.
Bolu, Karadeniz iklimiyle karasal iklimin kesişim noktasında bulunmasından mütevellit bolca bitki ve hayvan çeşitliliğine ev sahipliği yapar.
Şehirdeki morfolojik yapının karmaşıklığı, bölgenin çok fazla akarsuya sahip olması ve ilin eğime sahip olmasından dolayı da Bolu’da çok fazla göl oluşmuştur. Bu göllerin her biri ayrı bir güzelliği olmasının yanında şehirdeki Yedigöller Milli Parkı, 7 adet göle sahiptir. Bu göller: Büyükgöl, Seringöl, Nazlıgöl, Küçükgöl, Deringöl, Sazlıgöl ve İncegöldür.
Bolu İklimi
Karadeniz Bölgesi, Marmara Bölgesi ve İç Anadolu Bölgesi’nin tam kesişiminde bulunan Bolu iklimi birden fazla türdedir. Karadeniz taraflarında Karadeniz iklimi hakimken güneye doğru inildikçe dağların duruşundan dolayı nemli hava, kuzey tarafında kalır ve aşağılara inemez. Bu da güney kesimlerinde karasal iklimin görülmesine ortam hazırlar. Bu iklim farklılığı Bolu’nun çok sayıda canlı türüne ev sahipliği yapmasına imkân tanımıştır.
Yaz Aylarında
- 10 – 27 derece arasında değişen sıcaklığın yaşandığı Bolu’da yaz ayları bambaşkadır. Yemyeşil ormanlarında kamp kurup yürüyüş yapabilir böylece tertemiz havayı ciğerlerinizde hissedebilirsiniz.
- Şehrin en sıcak ayının ağustos olmasıyla birlikte bu aylarda bile yağış görülebilir, bu yüzden geziye gidecekseniz hava durumunu kontrol etmeyi aynı zamanda da yanınıza gerekli ekipmanları almayı sakın unutmayın. Karadeniz iklimi çünkü, belli olmaz.
Bahar ve Kış Aylarında
- -2,7 ile 21 derece arasında değişen sıcaklığa sahip olan şehirde, yaz mevsiminin yanında kış mevsimi ayrı baharları apayrı gezilmeye değer güzellikler vardır.
- Kış aylarında kar veya yağmurun bolca yağdığı, bahar aylarında ise çokça yağışın düştüğü şehre gelmeden önce telefonunuzun hafızasında bolca yer açmanız gerekecek. Çünkü ormanıyla, dağıyla, suyuyla ve Gölcük gibi ilçeleriyle kışın muazzam görüntüler sunan bu şehri özellikle sonbahar ayında Yedigöller Milli Parkı’nı ziyaret ederseniz binbir çeşit ağaç türüne sahip bu eşsiz yerin büyüsüne kapılabilir, doğanın tüm renkleri arasında kendinizi kaybedebilirsiniz.
Bolu Nüfusu 2019
Bolu nüfusu 2019 TUİK verilerine göre 316.126 kişidir. Şehirde erkek nüfusu nispeten daha fazladır. Nüfusun en fazla olduğu bölgenin kent merkezi olmasıyla birlikte şehir, nüfusu bakımından Türkiye’nin en kalabalık 59. şehridir. Bu özelliği ona sakinlik, huzur ve capcanlı bir doğa sağlamış ve ülkemizin eşsiz cennetlerinden birine dönüştürtmüştür.
Bolu Tarihi
Tarih boyunca birçok uygarlık Bolu gibi bir güzelliği ele geçirmek istemiştir. Bunu ilk yapanın Bebrikler olduğu düşünülmektedir. Çok sık isim değişikliğine uğrayan Bolu’nun Bizans İmparatorluğu dönemindeki ismi Claudiopolis’tir. Daha sonraları bu isim Türkler sayesinde Polis’e kısaltılmış zamanla da bölge halkı tarafından değiştirilerek Bolu’ya dönüşmüştür.
Çeşitli ilk çağ uygarlıklarının ardından Bizansa, oradan Anadolu Selçuklu’ya, oradan İlhanlılar’a oradan da cumhuriyet dönemine kadar Osmanlı hakimiyetine girmiştir. Bağımsız Bolu Sancağı 1923’te il haline getirilmiştir.
Ayrıca şehirde M. Ö. 1200’lü yıllardan kalma Frigyalılara ait düşman savunmalarına karşı inşa edildiği düşünülen Solaklar Kaya Evleri mevcuttur. Dağın içine oyularak yapılmış bu evler 4 katlıdır ve yapının içinde evlerin Bizans ve Romalılar tarafından kullanıldığına dair kalıntılar mevcuttur. Muhteşem manzaraya sahip bu tatlı yapıyı gidince mutlaka ziyaret etmelisiniz.
Bolu Gezilecek Yerler
Doğa ananın bütün nimetlerini sunduğu Bolu, tertemiz havası, çeşit çeşit canlı türüne ev sahipliği yaptığı ormanları ve tatlı gölleriyle gerçekten de harikulade bir bölgedir.
Bolu’ya gittiğinizde görmeniz gereken yerler arasında öncelikle Bolu Evleri vardır. Osmanlı mimarisini günümüze taşıyan bu güzel yapıları şehir merkezi ve ilçelerinde sıkça görebilirsiniz. Özellikle korumaya alınmış “cittaslow” (sakin şehir) unvanına sahip Göynük ilçesini ve pazarını listenize mutlaka eklemelisiniz. İlçe pazarından aldığınız tamamen organik besinleri çantanıza koyup daha sonra kamp yapacağınız bölgeniz için saklayabilirsiniz. Ayrıca hazır Göynük’e gelmişken tarihi Göynük Zafer Kulesi‘ni de görmeden dönmemelisiniz.
Bolu’da gezebileceğiniz bir başka bölge olup adeta şehrin bir özeti olan Bolu Müzesi‘ni rotanıza mutlaka eklemelisiniz. Bolu il ve ilçelerinde görebileceğiniz diğer tarihi yapılar da sırasıyla Yıldırım Bayezit Camii ve Akşemsettin Türbesi olup bu yapıları ziyaret ederek küçük bir tarihi yolculuğa çıkabilirsiniz.
Ve listemizin son sırasında Bolu’yu Bolu yapan ormanları ve gölleri var. İlk olarak Abant Gölü‘nün 2 kilometrelik çevresinde huzur dolu bir yürüyüş yapıp kamp kurabilir, ardından Yedigöller Milli Parkı‘na geçip doğa yürüyüşü, kamp, dağcılık, fotoğrafçılık yapmak için mükemmel fırsatlar yakalayabilirsiniz. Bu arada Yedigöller Milli Parkı’nı sonbaharda mutlaka ziyaret etmelisiniz. Dökülen rengarenk ağaç yaprakları ve gölleriyle eşsiz bir tabiat sunan bu bölgeyi çok ama çok seveceksiniz.
Bolu Nerededir?
Karadeniz, Marmara ve İç Anadolu bölgesinin kesişimindeki bir il olan Bolu, Batı Karadeniz bölgesindedir. 9 ilçeye sahip olmasının yanında İstanbul, Ankara ve diğer büyükşehirlere yakınlığından dolayı sadece hafta sonu bile şehrin betonlaşmasından ve stresinden uzaklaşmak isteyecekler için eşsiz bir cennettir.
Bolu’ya Ne Zaman Gidilir?
Kışın bembeyaz örtüsüyle, yazın zümrüt yeşili ormanları, tertemiz havası, cam gibi saydam gölleriyle, bahar aylarında ise rengarenk doğasının uyanışı ve yaprak örtülü gölleriyle yılın her bir günü gezilmeye değecek bir ildir Bolu.
Yani Bolu’ya yılın her ayı farklı bir güzellikle karşılaşmak üzere gidebilirsiniz.
Bolu’ya Nasıl Gidilir?
Direkt olarak sadece karayolu ile ulaşımın sağlandığı Bolu’ya ülkemizin her köşesinden otobüsle ulaşabilirsiniz. Şehrin İstanbul – Ankara karayolu üzerinde bulunması sebebiyle de kentte çok sık araç geçişi sağlanmaktadır. Şehirde demiryolu ve havalimanı bulunmasa da civar illere bu yolla gelinip devamında Bolu’ya ulaşabilirsiniz. Havayolunu kullanacakların genellikle Kocaeli Cengiz Topel Havalimanını kullanmasının yanında eğer şehre kış aylarında gelmeyi planlıyorsanız coğrafyası yüzünden kış lastiklerini ve zincirleri takmanızı mutlaka öneriyoruz.
Bolu’da Nerede Kalınır?
Ülkemizin yaz aylarında olduğu kadar diğer mevsimlerinde de çokça ziyaret edildiği bir şehir olan Bolu’da çoğu bütçeye uygun konaklarda kalabilir veya şehrin çoğu bölgesinde özgürce kamp kurabilirsiniz. Her mevsimi ayrı güzel olup özellikle kış aylarında Slovenya ve Norveç’i kıskandıracak kadar güzelliğe sahip olan Abant Gölü çevresindeki doğayla iç içe bungalov tipi otellerde kalabilirsiniz.
Bolu İçi Ulaşım
Bolu Hakkında Genel Gezi Rehberi
Bolu, düşük bir nüfusa sahip olduğundan şehir içi yoğunluk oldukça düşüktür. Bolu içi ulaşım, taksi, minibüs, otobüs ve bisiklete binerek veya araç kiralayarak sağlanmaktadır. Belediye tüm toplu taşıma araçlarında BoluKart hizmetini devreye sokarken kartla ilgili ayrıntılı bilgiye “www.bolukart.com.tr” adresinden ulaşabilirsiniz.
Bolu Mutfağı
Doğal ve tarihi güzelliklerinin yanında leziz bir mutfağa sahip olan Bolu Mutfağı, tatlısıyla, sebze, et ve deniz ürünlerine ait yemekleriyle de bir başkadır. Civardaki köy evlerinin neredeyse tamamının bahçesinde kilden / tuğladan yapılmış fırınların mevcut olması şehrin yemek kültürünün ne kadar gelişmiş olduğunun önemli bir göstergesidir. Özellikle Mengen ilçesindeki dünyaca ünlü aşçıların marifetlerini, şehirden dönmeden önce mutlaka gömeniz lazım ki zaten bu şehirde aşçılık ata mesleği sayılmaktadır.
Şehirdeki ovma çorbası ve yayla çorbası, yörenin leziz çorbaları arasında yer alırken bunlar yemeğe başlangıç için sıkça önerilir. Yolunuz düştüğünde yemeniz gereken diğer iki lezzet ise Abant kebabı ve alabalığıdır. Dünyaca ünlü Abant alabalığını gölün civarındaki çoğu yerden tadabilirsiniz.
Şehre yolu düşenlerinse mutlaka yemesi gereken tatlar arasında Kabaklı ve yoğurtlu gözleme vardır. Yöreye özgü bu iki lezzetten yoğurtlu olanını mutlaka tatmalısınız. Tüm bu tatların yanında şehirde ve kırsalda uygun fiyatlara tamamen organik besinler eşliğinde serpme kahvaltı yapabilirsiniz.