Geçmişte elektronik projelerde çalıştıysanız, muhtemelen daha önce breadboardları duydunuz ve hatta kullandınız. Fakat ‘breadboard’ ne anlama geliyor? Bunların arkasındaki mantığı anlamadığınızda, Breadboard’lar biraz kafa karıştırıcı olabilir – bu yüzden breadboard’unuza başlamak için bu makaleyi derledik.Breadboard’ların nasıl inşa edildiğini ve nasıl işlediğini, bileşenleri breadboard’a nasıl bağlayacağınızı, güç kaynağını nereden aldıklarını, hangi tipte breadboard’ların bulunduğunu ve baskı devre aşamasından önce breadboard’un nasıl kullanılacağını kısaca açıklayacağız. Ayrıca bir breadboard’a dayanarak inşa edebileceğiniz şirin bir proje ekledik!
Bir breadboard tam olarak nedir?
Bir breadboard, birçok montaj deliğine sahip dikdörtgen şeklinde bir panodur. Elektronik bileşenler ile tek kartlı bilgisayarlar veya Arduino ve Raspberry Pi gibi mikrodenetleyiciler arasında elektriksel bağlantılar oluşturmak için kullanılırlar. Bağlantılar kalıcı değil ve tekrar çıkarılıp tekrar yerleştirilebilirler.
Breadboard’un dikey sütunlarına terminaller, yatay uzun sıralara ise güç rayları denir. Pozitif raylar kırmızı çizgilerle, negatif raylar ise siyah çizgilerle gösterilir.
Breadboardlar, temel devrenizi tamamlamak için bileşenleri bağlamanıza yardımcı olmak için kullanılır.
Breadboard’lar çoğu elektronik distribütörü tarafından ayrı satılır ve ayrıca satın alacağınız temel elektronik kitlerinin çoğunda kit ile birlikte verilir.
Breadboard bağlantıları
Metalden yapılmış bacak benzeri yapılar yardımıyla elektronik bir komponent ile bir breadboard bağlantısı yapılır. Bunlara “müşteri adayları” denir ve boyutları değişebilir. Daha kısa olanlara genellikle pinler denir. Bu nedenle, eğer elektronik bileşeninizde kurşun varsa, doğrudan breadboard’a bağlanabilir. DIP tabanlı (bu çift satır içi paket) entegre devreler, bir breadboard deliğine sığacak şekilde her bir pim ile bir breadboard’a mükemmel şekilde uyacak şekilde üretilmiştir.
Bu uçlar, onları yerinde tutmak ve gevşemelerini veya ekmek tahtasından düşmelerini engellemek için tasarlanmış deliklere itilebilir. Breadboard’u baş aşağı bile çevirebilirsiniz ve bu bağlantılar kopmaz. Takmak ve çıkarmak için yeterince sıkılar, ancak breadboard bağlantılarının kendi başlarına çıkması için yeterli değil.
Sızdırmazlık, breadboard’ların her şeyi yerinde tutan bu deliklerin altına gizlenmiş küçük metal klipslere sahip olmasından kaynaklanmaktadır. Temelde eklediğiniz uçları tutuyorlar. Bunun dışında, breadboard’ların, klipsleri kendilerini yerinde tutmak için genellikle bir de arka tabakası vardır. Bu destek tabakası normalde çift taraflı bir banttan yapılır. Yapışkan tabakanın ortaya çıkmasını önlemek için genellikle bandın bir tarafı kaplanır.
Bununla birlikte, breadboard’un elektronik projenize takılması gerekiyorsa, bu kapağı çıkarabilir ve diğer yapışkan tarafı kullanabilirsiniz. Bir breadboardda fark edeceğiniz bir sonraki şey, harfler, rakamlar ve semboller gibi işaretlerdir. Bu işaretlerin yerleştirilme şekli, breadboard’dan breadboard’a değişebilir. Ancak, amaç aynı. Bu işaretler, kullanıcıların, bileşenleri bağlamak için ihtiyaç duydukları tam delikleri bulmasına yardımcı olur. Buna en yakın örnek bir Excel elektronik tablosu olacaktır. Hücreleriniz, satırlarınız ve sütunlarınız var. Satır numarası ve ilgili sütun harfi, hangi hücreye bakmanız gerektiğini gösterir. Neredeyse breadboards ile aynı.
Örneğin, C12, C sütununun altındaki ve satır 12’deki breadboard deliğini ifade eder.
Breadboard güç kaynağı
Bir breadboard’a güç sağlamak için birçok yol vardır. Başlangıç olarak, Arduino veya Raspberry Pi gibi geliştirme panolarından daima güç alabilirsiniz. Arduino levhaları, güç kaynaklarından elde edilebilecek dişi başlıklarla geliyor. Bir breadboard’un güç sıralarına bağlanabilecek toprak ve güç için çeşitli pimleriniz vardır. Arduino kartının kendisi, devreye bağlı olan harici bir güç kaynağından güç alır. Bu bir batarya veya hatta bir duvar ünitesi olabilir.
Bunun dışında, bazı breadboardlarda bağlayıcı yazılarınız var. Bu direklerin önce panoya aktarma kabloları kullanılarak bağlanması ve ardından kabloları bağlama direklerine bağlamanız gerekir. Bunun dışında, tezgah üstü güç kaynağı ve sadece breadboardlar için özel olarak üretilmiş özel güç kaynakları gibi breadboard güç kaynağı seçeneklerine sahipsiniz. Bu birimler genellikle bir breadboard setinin bir parçası olarak gelir. Bazıları doğrudan bir duvar ünitesinden veya USB portu üzerinden bilgisayarınızdan güç çekmenize izin verir.
Yaygın olarak kullanılan breadboard güç kaynağı modüllerinden biri, breadboard’un üstüne bağlı bir devre kartıdır. Bu modül, breadboard’un güç rayları üzerinden güç sağlar. Bu modüller 3,3 V veya 5 V sabit çift çıkış ayarlı konfigürasyonlarda olabilir. Değişken güç kaynakları ile birlikte gelen birkaç tane var. 5 V’a ihtiyacınız varsa, bu yardımcı olabilir.
Bir breadboard nasıl kullanılır?
Şimdi bir breadboard hakkında temel bir fikriniz olduğuna göre, bir sonraki adım aslında onu nasıl kullanacağınızı öğrenmek. Breadboard’ların kullanım şekli, üzerinde çalışmakta olduğunuz projeye bağlı olarak değişebilir. Bu yüzden size bir breadboard’un nasıl çalıştığına dair pratik bir örnek vermek için, bize örnek olarak küçük bir devre yapacağız. Bu devre için, siyah ve kırmızı uçlu bir LED, AA veya AAA pil takımı, bir buton, 100 ohm’luk bir direnç ve elbette bir breadboard kullanacağız. Çalışan bir elektronik devre oluşturmak için breadboard dahil olmak üzere bu bileşenleri kullanacaksınız. İlk adım, pil takımındaki kırmızı kabloyu breadboard’un güç veriyoluna bağlamak. Ardından, siyah kabloyu toprak yoluna bağlayın. Üçüncü adım, direnci B12’den toprak yoluna bağlamaktır.
Düğmeye gelince, dört pimin sırasıyla E10, F10, E12 ve F12 deliklerine girmesi gerekir. Son olarak, LED’in kısa yol J10 deliğine, uzun LED ise güç veri yoluna girer. Temel LED devreniz şimdi hazır. Devreyi nasıl oluşturacağınız konusunda net bir fikir edinmek için bu şemayı kullanabilirsiniz. Ayrıca bu resme de bakabilirsiniz. Elbette, şemayı aynen olduğu gibi takip etmeniz gerekmez. Devre “elektriksel olarak eşdeğer” olduğu sürece değişiklikler yapabilirsiniz. Bunun anlamı, elektriğin kapalı bir devre boyunca akması gerektiğidir, bu da amaçlandığı gibi çalışmasına izin verir.
Breadboard türleri
Günümüzün breadboard’ları her türlü malzemeden üretilmekte ve boyutları ve şekilleri de değişkenlik göstermektedir. Büyük breadboard’lar karmaşık projelerin prototiplenmesi için mükemmeldir; mini breadboardlar küçüklere uygundur.
Bununla birlikte, breadboard’ları daha geniş kategorilere bölmek isteseydiniz, iki temel tipte breadboard ile karşılaşırsınız – lehimsiz ve lehimli. Lehimsiz breadboardlar şu ana kadar tartıştığımız şeylerdi ve özellikle de yeni başlayanlar için en iyi seçenek. Bunlara “lehimsiz” denir, çünkü bağlantılar oluşturmak veya bir şeyleri yerinde tutmak için herhangi bir lehim gerekmez. Lehimin ne olduğunu merak edenler için, lehim olarak bilinen bir metal eritilerek elektronik bileşenlerin birbirine bağlanması için bir yöntemdir. Erimiş lehim elektriği iletir, bu da devrenin oluşturulmasına yardımcı olur ve bağlantıyı bir arada tutmak için bağlı uçlarla birleşir.
Bu bizi lehimli breadboardlar konusuna getiriyor. Bunlar, bağlantıların lehimlendiği breadboard’lardır. Kabloları tutmak için metal klips yoktur. Lehimli breadboardlar nadiren kullanılır. Aslında, lehimleme çoğunlukla PCB’lerde veya Baskılı Devre Kartlarında yapılır. Bu olmadan önce, mühendisler veya teknisyenler prototip yapımı için gerçekten lehimsiz bir breadboard kullanacaklar. Yalnızca prototip başarılı olursa lehimli bir PCB’ye geçerler. Yani, bunlar, karşılaşmanız muhtemel iki ana breadboard.
Soru-Cevap
S: Breadboard’umda hangi renk atlama telleri kullandığım önemli mi?
Bu sorunun basit cevabı “hayır” dır. Atlama telleri aynıdır. Bununla birlikte, karışıklığı önlemek amacıyla, “+” bağlantılar için aynı renk tellerinden bir setini ve “-” bağlantılar için başka bir renk setini kullanmanız önerilir.
Aslında, “+” bağlantılar için kırmızı kablolar, “-” bağlantılar için mavi veya siyah kablolar kullanıyorsanız daha iyi olur.
S: Bağlantıları yaparken belirli bir breadboard deliği kullanmak önemlidir?
Yine hayır. Aynı güç rayı veya terminal şeridinde bulunan bir delik kullandığınız sürece farketmez. Bunun nedeni, güç raylarının birbirine bağlı olması ve böylece terminal şeritlerinin olmasıdır. Böylece, akım ve iletkenlik belirli bir şerit içerisinde tutulur.
Bununla birlikte, başka bir terminal şeridine veya elektrik dağıtım hattına geçerseniz, bağlantınızla ilgili bir sorun görürsünüz.
S: “-” ve “+” güç rayları diğer terminal şeritlerinden veya sıralarından farklı mı?
Hayır. Yatay raylar aynı şekilde çalışır. Hepsi birbirine bağlanır ve pozitifleri ve negatifleri bağlamak için kullanılır. Ancak, breadboard’un her iki tarafındaki güç raylarının bağlı olmadığını unutmayın. Bu nedenle, bu güç raylarının her ikisini de kullanmanız gerekiyorsa, her ikisinin de ana breadboard güç kaynağına (ve dolayısıyla birbirlerine) bağlı olduğundan emin olmalısınız.
S: İki soket kablosu aynı prize bağlanabilir mi?
Hayır. Bu mümkün değil.Yapmanız gereken tek şey telleri aynı sıradaki farklı deliklere bağlamak.
S: Breadboard’umda tüm bileşenler için yeterli alan olmadığında ne yapmalıyım?
Bu endişelenecek bir sorun değil. Her zaman birlikte daha büyük bir breadboard veya iki breadboard kullanabilirsiniz. Aslında, birçok modern breadboard, başka bir breadboard’a bağlanmanıza izin veren çentikler veya tırnaklarla birlikte gelir. Pozitif ve negatif rayları bağlamak için bir çift kırmızı ve siyah atlama teli kullanarak bu şekilde birden fazla breadboard kullanabilirsiniz.