İnternetin dünyada yaygınlaşması sonucunda ülkemizde internet çağındaki gelişmeleri hızla takip etmektedir. Ülkemizde birçok GSM operatörü ve internet hizmet sağlayıcısı bulunmaktadır. Her geçen gün telekomünikasyon sektöründeki rekabet artmaktadır. Bununla beraber ülkemizde cep telefonu gibi taşınabilir cihazların sayısı artmaktadır. Ülkemizde yasal olarak faaliyetlerini sürdüren Telekom şirketlerini denetleyen, gerektiğinde yaptırım uygulayan kurum BTK yani Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’dur. 1983 yılında Telsiz Kanunu’ olarak resmî gazete yayınlanan yasa ile günün şartlarına göre düzenlemeler yapılmıştır. Daha sonra bu kanun 2000 senesinde değişmiş ve Telekomünikasyon Kurumu faaliyete alınmıştır.
Elektronik Haberleşme Kanun’u 2008 yılında resmî gazetede yayınlanınca Telekomünikasyon Kurumu Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu adı altında hizmetine devam etmiştir. Bu kurum daha sonra 2016 senesinde kaldırılmış, tüm yetkiler BTK üzerinde toplanmıştır.
BTK; Ulaştırma ve Denizcilik Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyetlerini sürdürmektedir. Bu kurum bağımsızdır. Bu kurumdaki başkan kurumun sorumlusudur. Buradaki çalışanlar 657 Devlet Memurları Kanunu kapsamında korunmaktadır.
BTK; gerekli durumlarda toplam sayısı 10 olmak üzere bölge müdürlüğü kurma yetkisine sahiptir. Şu zamana kadar kurumun ülkemizde 7 adet bölge müdürlüğü bulunduğu bilinmektedir.
Uzlaştırma, denetleme, yetkisini elinde barındıran kurum; ülkede Telekom sektöründe faaliyet gösteren firmaların lisans sağlayıcısıdır. BTK; elektronik imza veren firmalar, internet üzerinden SMS santral gibi hizmet veren firmaları da denetleme yetkisine sahiptir. Aynı zamanda ülkemizdeki çalıntı telefonlar dahil tüm yurt içi ve yurt dışı telefonların yasalara uygunsuz olması halinde ülke içinde kısıtlanmasını ve telefonların denetimini gerçekleştirir. Türkiye yasalarına uymayan sitelere erişim engeli koyma yetkisi de kuruma aittir.
BTK Tarafından Sunulan Hizmetler
BTK tarafından vatandaşa kurum hizmetleri internet üzerinden açılmıştır. Kurumun hizmetleri sayesinde; adınıza kayıtlı olan GSM operatörü ve internet aboneliklerinizi, yine bu kurumlara ait alacak sorgulama, telefon imei sorgulama yapabilirsiniz. Yine internet üzerinden, yurt dışından gelen telefonunuzun ülkeye kaydını pasaportunuzla kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.
BTK; ülkemizin internet çağında geri kalmaması, kullanıcıların internete daha hızlı girmesi için alt yapı çalışmalarını sürdürmektedir. Son zamanlarda 4.5G hizmeti için GSM operatörlerine lisans veren kurum; 5G hizmeti için operatörlerin alt yapısını denetlemektedir.