Bazen programlarımızda denetimlerde belki de yüzlerce koşulu kontrol etmemiz gerekir. Örneğin girilen plaka numarasına göre şehir ismini yazdıran programda sürekli else if ler oluşturulacak program çok fazla uzun sürecektir. Sadece bir if blogunun içini bi düşünseniz if(a==41&&!a==21….) 41 dışındaki tüm plakaları yazmamız gerekirdi ancak switch yapılarını bu tür kullanımlar için bize kolaylık sağlıyor.
Kullanımı şöyledir ;
switch( degisken ) { case sabit1: komut(lar) [break] case sabit2: komut(lar) [break] . . . case sabitN: komut(lar) [break] default: komut(lar); }
break komutu durdur demektir aksi halde aşağıdaki değişkeni de kontrol edecektir ancak zaten bizim koşulumuz sağlandığı için boş yere kontrol etmesine gerek yok. En son kısımda da default kısmı var buda hiçbir koşul sağlanmadığında olacak kısımdır.
Örneğin hemen çok basit bir örnek yapalım;
#include<stdio.h> int main (void) { int plaka; printf ("Plaka numarasını giriniz"); scanf ("%d",&plaka); switch (plaka) { case 34 : printf ("İSTANBUL \n"); break ; case 06 : printf ("ANKARA \n"); break ; case 63 : printf ("ŞANLIURFA \n"); break ; case 01 : printf ("ADANA \n"); break; case 25 : printf ("ERZURUM \n");break ; default: printf ("Yanlış değer girdiniz yada sistemimizde kayıtlı değil \\n"); } return 0; }
Bu kodumuz sayesinde kullanıcıdan bir plaka numarası alıp il ismini yansıtıyoruz tüm illeri tek tek yazmakla uğraşmadım ancak böylesi de bizim yapıyı anlamamıza yeterli.