Tam adıyla dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, kişinin yaptığı eylemlerde zaman zaman kontrolünü kaybetmesidir. Bu kontrol kaybı çoğunlukla zihinsel konularda olsa da davranışsal bir kontrolsüzlük de söz konusu olabilir. Bunun sebebi, dikkat eksikliği sorunu olan bireylerin her an için dış dünyaya açık algılara sahip olmasıdır.
Aynı anda birden çok sesi duyabilir, birçok görüntü dikkatlerini çekebilir. Tek bir işle meşgul olacak kadar odaklanamadıkları gibi fiziksel hareketlilik arzusu da sıradan bireylere oranla çok daha fazladır.
Kimlerde Görülür ve Sebepleri Nelerdir?
Çoğunlukla büyüme çağındaki çocuklarda görülmesine rağmen ileri yaşlarda da dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu yaşayan kişilere rastlamak mümkündür. Bunun yanı sıra erkeklerde görülme sıklığı kızlardan çok daha fazladır.
Kişilerin sosyal ve psikolojik hayatını etkileyen bu rahatsızlığın asıl sebebi bilinmemekle beraber bazı tıbbi bulgular nörolojik bir sorundan kaynaklandığı tezini ortaya atmaktadır. Dikkat eksikliği olan bireylerde beynin ön kısmındaki kimyasal iletkenlerde hasar olduğu görülmüştür. Beynin bu bölümünde ise odaklanma, motivasyon, hareketleri kontrol etme ve konsantre olma gibi işlevler yürütülmektedir.
Genellikle hamilelik döneminde kullanılan ilaçlar, alkol veya yaşanılan travmaların bebeklerde bu hasarın oluşmasında rol oynadığı izlenilmektedir. Sonradan kazanılan bir özellikte değildir ancak çevresel etkenler dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun ilerlemesine neden olabilir.
Belirtileri Nelerdir?
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan çocuklar, davranışlarını bir düzene oturtamayıp karmaşık bir çizgide hareket ederler.
Ders esnasında öğretmenlerini dinlerken dışarıdan gelen bir sesle dikkatlerini direkt olarak oraya yönlendirebilirler. Tahtadaki yazılara bakarken aynı esnada duvardaki bir başka nesneye ilgileri kayabilir.
Motivasyon sahibi olamayan ve yaptığı tek bir işin bitmesine sabredemeyen bireylere dönüşürler. İkili ilişkilerinde karşısında konuşan kişiyi dinlemiyormuş gibi görünmesi dolayısıyla olumsuz tepkiler alabilir ve başarısız olabilirler. Sabırsız ve dürtüsel davranışları yüzünden hiçbir konuda istikrar sağlayamaz ve tam anlamıyla başarılı olamazlar. Sıkılgan ve her an yenilikçi olurlar.
Tüm bunların beraberinde her an açık olan algıları sayesinde herkesten farklı şeylere de odaklanabilme veya başkaları tarafından fark edilmeyen detayları keşfedebilme özelliklerine sahip olurlar.