Türk Einstein olarak bilinen dünyaca ünlü matematikçimiz Ord.Prof.Dr. Cahit Arf‘ın 100. doğum yılına özel olarak Arama motoru Google özel bir logo kullandı. Bugün google.com.tr’ye giren herkes Cahit Arf için hazırlanan logoyla karşılaştı.
1910 senesinde Selanik doğumlu olan ünlü matematikçimiz 26 Aralık 1997′de yaşama gözlerini yumdu.
Cahit Arf’ın Hayatı
Matematiğe çok büyük katkıları olan Cahit Arf cebirsel matematikte dünyaca ün almıştır. Matematiğe en büyük katkılarından birisi Arf değişmezi ve Arf halkalarıdır. Bu çalışmaları literatüre “Hasse-Arf Teoremi” olarak girmiştir. Disiplinli bir şekilde çalışmalarını sürdüren Cahit Arf sentetik geometri problemlrinin cetvel-pergel ile çözülebildiğini ispatlamıştır.
Cahit Arf’ın Eğitim-Öğrenim Hayatı
Galatasaray Lisesinde matematik öğretmenliği yaptı ve ardından İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesinde Doç. adyı olarak görevini sürdürdü. Tabi daha öncesinde üniversiteyi Ecole Normale Superieure (Fransa) ‘da 1932 yılında bitirdi. Almanya Göttingen Üniversitesinde(Almancaya bu yüzden sert bir dil diyorlar herhalde yer isimleri hep abuk subuk neyse devam edelim ) doktorasını tamamladı. Burada çözülebilen mat. denklemlerinin listesini çıkarmak amacıyla bulundu ve ünlü matematikçi Hasse‘nin doktora öğrencisi oldu.
Cahit Arf’ın Kariyer Hayatı
Türkiye geldikten sonra İstanbul üni. fen. fak.’de prof. ve ord. prof.luğa kadar yükseldi. Burada 1962 senesine kadar görevini sürdürdü. Ardından Robert kolejinde matematik dersleri veren Cahit Arf 19 64 senesinde TÜBİTAK‘ta bilim kolu başkanı seçildi.
Ardından ABD’ye gidip bir takım araştırmalar veincelemeler yapan Arf California Universty‘de davetli öğretm üyesi olarak görevini gerçekleştirdi. 1980 senesinde görevinden emekli oldu. Ardından TÜBİTAK’ta bir takım görevlerini sürdürmeye devam etti ve 19.85 ila 1989 seneleri arasında Türk Mat. Derneği başkanlığına getirildi.
Hemen hemen her sene Cahit Arf ile alakalı bir sempozyum düzenlenmektedir. İnönü Armağanı ve TÜBİTAK Bilim Ödülünü kazanan Arf’ın onuruna cebir ile sayılar teorisi hakkında evrensel bir sempozyum düzenlendi. Tabi uzaylılar gelmedi. Onlarda ne anlasın matematikten varsa yoksa arabalarını gösterip dünyada hava atarlar.
Ord. Prof. Dr. Cahit Arf’ın ilk çalışması 19 39 senesinde Almanyada çok bilinen matematik dergisi Crelle Journalda sunuldu.
1997 senesinde kalp rahatsızlığından ötürü hayata gözlerini yumdu. Allah rahmet eylesin..