Eski adı Laz dilinde “maden suyu, ılıca, kaplıca” anlamındaki Vicealtı olan Çamlıhemşin. İlk zamanlarında Rize’nin ilçesi Ardeşen’e bağlı bir bucaktı. İnsana uçsuz bucaksız gibi gelen manzarasıyla kendinizi bulutların üstünde bulacağınız bu şirin ve minik yer, Rize’nin 11 ilçesinden biridir.
Belki de yaşamınız boyunca yapacağınız en güzel manzaralı kahvaltıyı size sunan Çamlıhemşin, giderek betonlaşan dünyadan sıyrılıp kendinizi doğanın kollarına bırakabileceğiniz Türkiye’deki eşsiz cennet tepelerinden biri.
Çamlıhemşin Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Denize kıyısı olmayan, etrafı dağlarla çevrili bir şehirdir Çamlıhemşin. Bu dağlardan güney tarafında olanları Kaçkar Dağları olmakla birlikte Kaçkar’da doğal yoldan var olmuş göl ve gölcükler vardır.
Karadeniz kültürünün belki de en güzel örneklerinden biri olan şehre 21 km uzaklığındaki Pokut Yaylası’nda kendinizi bulutların üstünde, kemençecilerin arasında horon teperken ya da uçurumun ucunda salıncakta sallanırken bulabilirsiniz.
Çamlıhemşin Coğrafyası
Çamlıhemşin coğrafyası çoğunlukla dağlardan meydana gelmiş olup ünlü Kaçkar Dağları ve Verçenik dağları bu dağların en yükseklerindendir. Şehirdeki bu iki dağın yanında yüksekliği 2000 metreyi geçen çokça dağ bulunmaktadır.
Kaçkar Dağları, üzerinde gerçekleşmiş doğal olaylar sonucunda meydana gelen küçük büyük birçok krater gölüne sahiptir. Bunlardan bazıları Serincef Gölü, Meterez Gölü, Yıldız Gölü, Büyük Deniz Gölü, Dönen Gölü ve Kara Göl’dür.
Şehre Bağlı, sürekli sis oluşan ve gittiğinizde görmeden dönmemeniz gereken yerlerden biri olan 2050 metre rakımlık Pokut Yaylası’na sahiptir. Bu yaylanın müthiş manzarasının yanında görüş mesafesini kıstığı için kusur gibi görünen ama aslında muhteşem bir atmosfer katan sisli hava Pokut Yaylası’nda bolca meydana gelir.
1350 metrelik rakıma sahip dünyaca ünlü Ayder Yaylası ise ilk zamanlarında Halalılar halkı tarafından dinlenme amacıyla kullanılsa da 1987 yılında turistik alana çevrilmiştir. Hiç tarlaya sahip olmayan Ayder Yaylası’nda bulunan kaynak suları 250 metre derinlikten 50 derece ile çıkar ve bu suların romatizmal, cilt ve kadınsal hastalıklara faydalı olduğu söylenir .
Coğrafyasıyla ün salmış Çamlıhemşin’in %80’i dağları saran ormanlarla kaplı olup bulunduğu ilin denize kıyısı olmayan 5 ilçesinden biridir. Şehir, genel olarak engebeli olduğu için neredeyse 70 km uzunluğundaki Fırtına Deresi’ne sahiptir. Bu dere, 3000 metre yükseklikten şehir merkezine doğru geçmekte olup Ardeşen ve Pazar sınırından Karadeniz’e dökülür.
Çamlıhemşin İklimi
Çamlıhemşin iklimi her mevsim yağış görmektedir. Öyle ki en kurak ayı ağustosta bile çokça yağmur yağmaktadır. Tipik Karadeniz ikliminin görüldüğü şehirde en çok yağış alan ay ekim olup yıllık ortalama yağış miktarı da 1440 milimetredir.
Çamlıhemşin mevsimlik göç veren ve alan bir şehirdir. Genellikle yazın yaylada, Çamlıhemşin’de bulunan halk kışın büyük şehirlere göç eder.
Yaz Aylarında
- Ortalama 14 – 26 derece arasında sıcaklığa sahip olup ılıman okyanus iklimi hakimdir. Yaz aylarında bile yağmur yağabilen Çamlıhemşin’e yazın giderseniz capcanlı ormanlarını, yaylalarını -özellikle Ayder ve Pokut Yaylası’nı- daha rahat görürsünüz.
Kış ve Bahar Aylarında
- 0 ile 23 derece arasında değişen sıcaklığa sahiptir. En çok yağış alan ayı ekim ayı olup kış aylarında kar yağışı da görülür.
- Kış mevsiminde hava zaman zaman sıfırın altına düşüp çok soğuk olsa da bu aylarda yayla ve kış şenlikleri yapıp Karraft ile kayabilirsiniz.
Çamlıhemşin Nüfusu 2019
Çamlıhemşin Nüfusu 2019 TUİK verilerine göre 7.147 kişidir. Yıl içinde hareketli bir nüfusa sahip şehirde yöre halkı evlerini bölgede yetişen çam, gürgen ve kestane ağaçlarından yapar. Bölge halkının evleri yamaçlara sırtını dayamış olup 2 katlıdır ve bu evleri görmeyi gezinize mutlaka eklemelisiniz.
Nüfusun gelişmekte olan geçim kaynağı kültür balıkçılığı, turizm, arıcılıktır. Asıl geçim kaynağı ise çay tarımı, orman işleri ve hayvancılıktır.
İlçe 27 köyle 6 mahalleye sahiptir ve bu köylerden 7 tanesi Laz köyü olup Lazca konuşulmaktadır. Yörenin asıl yerlisi olan Hemşinlilerin de nüfusu Lazlara oldukça yakındır.
Çamlıhemşin Tarihi
Çamlıhemşin Tarihi’nde ismi Vicealtı olarak geçer. 1953 yılında Rize’ye bağlı ilçe olan Ardeşen’e bağlı bir bucak olup ismi Çamlıca kelimesine dönüştü. 1957 yılında alınan kararname ile Çamlıhemşin ilçesine dönüştü.
İlçede kimin yaptığı bilinmemekle beraber 14. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen Zil Kalesi mevcuttur. Bu kale ilçe merkezinin 15 kilometre kuzeyinde Fırtına Deresi’nin Batı taraflarında 750 metre rakımda inşa edilmiştir. Ünlü kale, Rize’deki en yüksek ikinci kale unvanına sahip olup ülkemizde ve dünyadan insanların bolca ziyaret ettiği yerler arasındadır.
Çamlıhemşin Gezilecek Yerler
Eğer şehir stresinden kaçıp doğa anayla baş başa kalmak istiyorsanız, eğer ki betonlaşmadan bir nebze olsun uzaklaşmak istiyorsanız Çamlıhemşin Gezilecek Yerler, listesi tam size göredir.
Doğasıyla sizi büyüleyen tarihiyle küçük bir yolculuğa çıkartan güzel şehrimizde görüp gezeceğiniz ilk yer ilçe merkezindeki kültürel yönü ağır basan ahşap Karadeniz evleri olmalı. Bu evlerin arasında gezerken aslında ülkemizin bazı bölgelerinde kültürümüzün ne denli canlı kaldığına şahit olacaksınız.
Birinci derece arkeolojik sit alanı ilan edilen Zil Kale, dış sur, iç sur ve iç kaleden meydana gelir. Ulaşmak için patika yolu tercih edebileceğiniz tarihi kalemiz ünlü Fırtına Deresi yatağından 100 metre yüksektedir. Bu kaleyi Çamlıhemşin’de gitmeniz gereken ikinci yer olarak listenize alabilirsiniz.
Eğer dağcılık, kampçılık yapıp doğa turunun doruklarını görmek istiyorsanız ülke turizminde önemli yere sahip olan buzul gölleri ve ormanlarla kaplı Kaçkar Dağları Milli Parkı bölgesini Çamlıhemşin’e geldiğinizde mutlaka görmeniz gerekiyor. Canlı türünün oldukça fazla olduğu bölge ile akış hızının bir hayli fazla olduğu heybetli Palovit Şelalesi de gezmeniz gereken yerler arasında.
Dünyanın ve ülkemizin belki de birlikte kartpostallara en yakışan yaylaları olan Ayder Yaylası ve Pokut Yaylası, listenizde gezeceğiniz yerler arasında en başta gelmeli. Sabahın erken vaktinde uyanıp muhteşem manzara eşliğinde kahvaltı yapmak için ideal bir bölge olan yaylalarımızda hiç tarla bulunmuyor ve de daha çok bir gezi bölgesi olan Ayder Yaylası kaplıcalarıyla da sağlık turizmi için oldukça rağbet görüyor.
Sayamayacağımız kadar doğal güzelliği olan ilçeye gelirseniz görmeden gitmeyeceğiniz yerler arasında bulunan Huser Yaylası‘nda bulutların üzerinde salıncakta sallanabilir, Pokut Yaylası ve Ayder Yaylası’nda ise trekking ve rafting yapabilirsiniz. Yani Çamlıhemşin’e gelecekseniz Ayder Yaylası, Pokut Yaylası, Huser Yaylası ve Kaçkar Dağı Milli Parkı’nı mutlaka ama mutlaka ziyaret etmelisiniz.
Çamlıhemşin Nerededir?
Çamlıhemşin Doğu Karadeniz bölgesindeki Rize ilinin 11 ilçesinden yüzölçümü en büyük olanıdır (897 kilometrekare). Bölge, dünyaca ünlü Ayder Yaylası’na sahip olup Rize’nin 5 ilçesine komşudur.
Her yeri ayrı güzel Karadeniz Bölgesi’nde bulunduğu için de Çamlıhemşin gezinizi bitirdikten sonra sadece komşu illere giderek bile farklı güzellikleri tecrübe edebilirsiniz.
Çamlıhemşin’e Ne Zaman Gidilir?
Yılın her mevsimi ayrı güzel olan Çamlıhemşin’in bahar ve kış ayları yaza göre çok fazla yağışlı geçer. Yaz mevsiminde de bolca yağış olmasına rağmen komşu bölgelere göre oldukça serinletici bir hava hakimdir. Bu yüzden yazın havanın bunaltıcılığından kurtulmak için tercih edilen yerlerin başındadır.
Kışın yayla ve kış şenlikleriyle, Kardan Adam Festivali’yle büyüleyen şehirde bahar ayları, ortalamaya göre biraz daha soğuk geçse de doğadaki renk dönüşümünü ve bolca gökkuşağını görmek için mükemmel bir zamandır. Yaz mevsimi ise capcanlı doğasının ve sımsıcak Karadeniz insanının bir araya geldiği harika görüntüler için mükemmeldir.
Kısacası Çamlıhemşin’e özellikle yaz ayında olmak üzere her ay gelebilirsiniz.
Çamlıhemşin’e Nasıl Gidilir?
Rize’nin ilçesi olan Çamlıhemşin’e sadece kara yolu ile ulaşabilirsiniz. Hava yolunu tercih edecek ziyaretçiler genellikle Trabzon Havalimanına ulaşıp oradan karayolu ile Çamlıhemşin’e, Pokut Yaylası’na veya Ayder Yaylası’na varmayı tercih etmektedirler.
Bunu dışında Rize’ye ülkemizin her yerinden otobüs ile gelebilirsiniz. Ziyaretçiler genellikle Trabzon Havalimanından sonra araç kiralayıp Çamlıhemşin’e gitmeyi tercih eder çünkü her köşesi ayrı güzel şehrimize gezimiz doğa harikası yollarından başlar. Yamaçlardan geçerek ulaşacağınız Pokut Yaylası’na gitmek içinse korkusuz bir şoföre ihtiyacınız olacak.
Çamlıhemşin’de Nerede Kalınır?
Doğayla baş başa kalmanızın konaklarken bile devam ettiği Çamlıhemşin’de dağ evleri, Ayder ve Pokut Yaylası’ndaki konaklar ve ilçe merkezindeki çok sayıda oteliyle kendinizi sıcak Karadeniz insanının kollarına bırakabilirsiniz.
Konaklama fiyatları otelin bulunduğu yer ile otelin imkanlarına göre değişmekte olup çoğu bütçeye uygun oteller vardır.
Özellikle Pokut Yaylası’ndaki Karadeniz evi tipi konaklar ve çeşitli yamaçlardaki ahşap dağ evleri ziyaretçilerin en çok tercih ettiği yerlerdendir.
Çamlıhemşin İçi Ulaşım
Şirin ilçemizin içinde ulaşım taksi, araç kiralama ve minibüslerle mümkündür. Araç kiralayarak çoğu şeyi daha uyguna yapabileceğiniz şehirde özellikle Pokut Yaylası gibi yaylara giderken zorlanıp yorulacaksınız ancak bize inanın ki o tepeye çıkıp manzarayı gördüğünüzde o zorluklara değecek.
Çamlıhemşin Mutfağı
Karadeniz’den bahsettiğimiz için tabii ki de çoğu yemeğimiz deniz mahsulleri üzerine olacak ancak yolunuz Ayder Yaylası’na düşerse manzaralı kahvaltıda “muhlama” yemeden dönmemenizi şiddetle tavsiye ediyoruz. Çamlıhemşin Mutfağı konusunda gelecek olursak ilçemizde deniz ürünlerinin yanında coğrafyasından dolayı bolca sebze yemeği de bulunuyor.
Kalın kabuklu üzüm ve mısır unu karışımı olan Pepeçura ve Karadeniz’in ünlüsü Mısır ekmeğinin içine peynir ve tereyağı katılıp oluşturulmuş Çumuru yemeği ile Karadeniz’e dışardan gelecekler için mutlaka tadılması gereken yemek olan Hamsili pilav Çamlıhemşin’e gelince tatmanız gereken yiyecekler arasında başı çekiyor.