Kısa bir tanım yapmak gerekirse farklı internet sitelerinin sizin internet sitenizin kopya ve spam sitesi oluşmasını önlemek için kullanılan bir sitedir. Size ait internet sitesini farklı form ve şekiller de tanımlayarak sitenize yönlendirir. Bu şekilde Google ‘den kopya veya spam nedeniyle ceza yemenizi de engeller.
Mesela bir örnek verelim. Şöyle ki;
- https://www.örnek.com/
- https://www.örnek.com/index.html
- https://örnek.com/
- https://örnek.com/index.html
Canonacial Kullanım Sorunları
Bu yukarıda ki tüm linkler aynı siteye ulaştırır bizi. Böyle olunca da Google bunları kopya olarak görecek ve bu sefer Google size bir ceza verecektir. Bu cezalardan biri de internet sitenizin sıra kaybetmesidir. İşte bunların olmasının önüne geçecek bir şey var. O da Canonical‘dır.
Canonical etiketi kullandığınız takdirde Google URL‘leri taradığı zaman Canonical olarak bulunan tüm URL’leri sıralayacaktır. Yani şöyle oluyor yukarıda ki örnekte verdiğimiz dört linkten bir tanesine Canonical etiketi tanımlandığın da diğer üç linkte bundan faydalanabiliyor. Diğer üç linkte Canonical listesinde bulunacağı için Google tarafından kopya veya spam olarak görünmeyecektir. Bu şekilde ceza da almanız önlenir.
Neden kopya olarak görülüyor diyebilirsiniz. Bunun birçok sebepleri var. Bunlar; internet siteniz de aynı içerikte farklı linkler bulunuyorsa, aynı içeriklere farklı kategorilerden de ulaşılabilir, ‘Http’ ve ‘Https’ gibi başlayan siteler de aynı linkler bulunması durumunda keza aynı şekilde ‘www’ içinde bu geçerlidir. Bir diğer durum ise internet sitenizin ara yüzü farklı link ile açılabilir. Bu durumu düzeltmeniz gerekir.
Canonical Url Nasıl Kullanılır?
Canonical’in ne olduğunu ve ne işe yaradığını öğrendik şimdi de nasıl kullanabiliriz ona göz atalım.
İnternet sitelerinin adreslerin de ana link olarak seçilmeyen tüm seçeneklere Canonical URL’si yerleştirilebilir. Bu saye de içeriklerin aynı olduğu ve kopya veya spam olmadığını bilmemizi sağlar.
Bir diğer yöntem ise internet sitemiz WordPress sistemi tarafından yapılmış ise Yoast SEO eklentisi yükleyerek SEO ayarlarında Canonical URL yapılabilir. Bir Canonical etiketi kullanıyorsanız başka Canonical etiketi kullanmanıza lüzum yoktur. Birkaç aynı içerikli linkleriniz için bir tane Canonical altında toplamanız yeterlidir. Bu URL’yi iki ‘head‘ arasında kullanmalısınız. Çünkü Google başka başka şekilde bulamaz ve kopya olmadığınızı bilemez.
Canonical ‘ yaparken indexlenmesine izin verilmeyen linkler bulunabilir. Bunları site haritasına eklememelisiniz. Eğer eklerseniz Google tarama botları error verecektir. İnternet sitenizin adresini tam ve doğru olarak yazdığınızdan emin olun. Canonical kullanıcılarının en çok yaptığı hata internet sitelerinin adresini yanlış yazmalarıdır. Defalarca kontrol edip sonrasında Canonical URL etiketini oluşturmak için doğru ve eksiksiz yazın. Aksi takdir de Google hata verecek veya işleminizi gerçekleştirmeyecektir. Hatalı girdiğiniz internet sitesi adresi başkasına ait olabilir bu defa da başkasının internet sitesine Canonical URL’si eklemiş olacaksınız.