Cea Nedir?
CEA aslına bakıldığı zaman bir protein türüdür. Yalnızca anne karnında bulunan bebeklerde mevcuttur. Doğumdan sonra, CEA miktarı minimum seviyelere düşer veya tamamen yok olur.
Yetişkinliğe ulaşmış şahıslarda CEA seviyelerinin yüksek çıkması, kansere işaret edebilmektedir.
- CEA testi genellikle kanser vakalarının tespiti için kullanılır. Kanser hastalığının tespitine yardımcı olur. Özellikle sindirim ile ilgili kanser vakalarında çoğunlukla CEA testi istenir.
- CEA testi, erken kanserin teşhisi için kullanılmaz. Sebebi olarak, erken dönemlerdeki tümör oluşumları, kandaki CEA seviyelerini yükselmez.
- Bazı kanser hastalıkları, kandaki CEA miktarlarını yükseltmemektedir.
- CEA miktarının yüksek olması, illaki kanser veya tümör oluşumunun habercisi olmayabilir. Misal olarak sigara kullanıcılarında, CEA seviyeleri yüksek olabilir.
Cea Testi Neyle Yapılır?
CEA testi, genel olarak koldan alınan kan ile yapılmaktadır. Bunun dışında, beyin veya omur ilik sıvısı, karın boşluğu sıvısı ve akciğer bölgesindeki zarların arasından alınan sıvı ile de yapılabilmektedir.
Normal Cea Değerleri
- Normal CEA değerleri, 0 – 2.5 nanogram olarak kabul edilmektedir.
- Düzenli olarak sigara kullanan bireylerdeki değerler, 0 – 5.0 nanogram olarak kabul edilmektedir.
- Kandaki CEA değerleri 20.0 nanogram üstü çıkması durumunda, kanserin vücuda tamamen yayılma ihtimali bulunmaktadır.
Cea Testi Neden Yapılır?
- CEA testi özellikle kalın bağırsak kanserleri için yapılır. Ek olarak, meme, pankreas, tiroit, mide, akciğer ve yumurtalık kanseri gibi durumlarda CEA testi yapılır.
- Kanserli kişinin tedavisinden önce ve sonraki aşamalarda CEA testleri uygulanır. Bu testlerin uygulanması ile hastalığın durumu (iyileşme süreci olup olmadığı) takip edilir.
- Kemoterapi tedavisinin başarı oranlarının takibi için CEA testi yapılır.
- Kanser tedavisinin bitiminden sonra CEA testleri düzenli olarak yapılır. Hastalığın tekrar nüksetme durumunun olup olmadığı, testler ile anlaşılır.
- Bazı durumlarda vücudun farklı bölgelerinden sıvı alınarak CEA testi yapılır. Bunun amacı sıvı alının bölgeye kanserin sıçramış olup olmadığı tespit etmektedir. Alınan sıvının sonucuna göre, sıvı alınan bölgeye kanser sıçrayıp sıçramadığı belirlenmektedir.
Kanser Sonrası Cea Değerleri Ne Zaman Normale Döner?
Görülen kanser tedavisi başarılı geçmiş ve hastalık atlatılmış ise, CEA değerleri ortalama 6 hafta içerisinde normal seviyelere çekilmektedir.
Cea Yüksekliği Ne Anlama Gelir?
CEA oranlarının yüksek olması, bir kanser belirtisi olabilmektedir. Ek olarak kanser ile ilgili uygulanan bir tedavi mevcut ise, bu durumda CEA değerlerini yükseltebilmektedir.
Kanser hastalığı için görülen tedavilerden sonra CEA değerlerinde yükselme olması, kanser hastalığının nüksetmesine işaret olabilmektedir.
Düzenli olarak sigara kullanılması, var olan CEA değerlerini, yaklaşık olarak iki katına kadar çıkarabilmektedir. Kanser dışında, bazı iltihaplı hastalıklar da, CEA değerlerinin yükselmesine sebep olabilmektedir.
Cea Yüksekliği Neden Oluşur?
Bazı kanser hastalıkları CEA seviyelerinin yükselmesine sebep olur. Bu kanser türleri şu şekildedir.
- Özellikle kolon kanseri CEA seviyelerin yükselmesine sebep olur
- Pankreas kanseri
- Akciğer kanseri
- Meme kanseri
- Yumurtalık kanseri
- Karaciğer kanseri
- Mide kanseri
- Tiroit kanseri
- Akciğer zarı kanseri
- İdrar yolu ve üreme yolu kanseri
Yukarıda vermiş olduğumuz kanser türleri CEA oranlarında artışa sebep olabilmektedir. Ancak daha öncede söylediğimiz gibi her CEA yüksekliği kansere işaret etmemektedir. Kişinin kanser olup olmadığı, bir dizi testlerden geçirilerek anlaşılmaktadır.
Ek olarak bazı hastalık türleri de CEA oranlarında artışa sebep olabilmektedir. Bu hastalıklar şu şekildedir.
- Böbrek hastalıklarının bulunması
- Hepatit veya siroz gibi karaciğer rahatsızlıkları
- İltihaplı bağırsak rahatsızlıklarının bulunması
- Solunum yollarında meydana gelen iltihaplanmalar
- Akciğerde iltihaplanma meydana gelmesi
- Bulaşıcı özellik taşıyan hastalıkların var olması
- Mide ülseri rahatsızlığının olması
gibi durumlar da, CEA seviyelerin yükselmesine sebep olabilmektedir.
Düşük Cea Ne Anlama Gelir?
CEA oranları yukarıda da bahsettiğimiz gibi sağlıklı kişilerde, oldukça düşük veya hiç bulunmamaktadır. CEA oranlarının çok düşük veya hiç olmaması, bir sorunun olduğu anlamına gelmeyip, olması gereken normal bir durumun var olduğu anlamına gelmektedir. Yani telaşlanacak bir durum yoktur.