Centos 7 Üzerinde Cyberpanel Kurulumu

CyberPanel son zamanlarda popülerliği hızla artan ücretsiz bir hosting kontrol panelidir. Ücretsiz olmasına rağmen içerisinde birçok özellik mevcuttur yani kullanıcıyı gerçekten tatmin edebilecek düzeyde bir paneldir. Ben de bugün sizlere CentOS 7 üzerinde CyberPanel kurulumu nasıl yapılır bunu anlatacağım.

Sistem Gereksinimleri

  • CentOS 7.x (Önerilen minimum sürüm)
  • Python 2.7
  • Minimum 1 GB Ram
  • Minimum 10 GB Disk Alanı

CyberPanel Seçimi

CyberPanel aslında bizlere kurulum için CyberPanel ve CyberPanel Enterprise olmak üzere iki seçenek sunuyor. Bu seçenekler neyi ifade ediyor derseniz.

  • CyberPanel: OpenLiteSpeed Web Server ile birlikte gelir. Tamamen ücretsizdir ancak LiteSpeed Web Server’in sunduğu bazı özellikleri içermez. Buna en basit örnek olarak .htaccess desteğinin kısıtlı olmasını gösterebilirim.
  • CyberPanel Enterprise: LiteSpeed Web Server ile birlikte gelir. Ücretli ve ücretsiz olmak üzere kendi içerisinde ayırabiliriz.
  • Ücretsiz: Sunucunuzun özellikleri maksimum 2 GB Ram ve 1 CPU ise 1 alan adı barındırmak şartı ile LiteSpeed Web Server’a ücretsiz sahip olabilirsiniz.
  • Ücretli: Sunucunuzun özelliklerine göre en uygun pakete ücretli bir şekilde sahip olabilirsiniz. CyberPanel Enterprise üzerinde belirtilen paket ücretlerine göz atabilirsiniz.

Bu makalemde ise en çok tercih edilen seçenek olan CyberPanel (OpenLiteSpeed)’in kurulumunu anlatacağım.

CyberPanel Kurulumu

Gerekli süre: 1 saattir.

Kuruluma başlamadan önce sunucunuzun sıfır olduğundan emin olun. Önceden kurulmuş bir hosting kontrol paneli ya da paket bulunmamalıdır.

  • Sunucu Güncellemesi

Sunucuda varsayılan olarak kurulu gelen paketlerin güncellemesini yaparak olası bir hatanın önüne geçmiş oluyoruz.

sudo yum -y update

  • Gerekli Paketlerin Kurulumu

Nano: Sunucu üzerinde yer alan dosyaları düzenlememizi sağlar.
Wget: Uzak sunucuda bulunan dosyaları kendi sunucumuza indirmemizi sağlar.

sudo yum -y install nano wget

SELinux Devre Dışı Bırakma

nano /etc/sysconfig/selinux

“SELINUX=enforcing” kısmında bulunan “enforcing” değerini sarı renk ile belirtilmiş olan “disabled” değeri ile değiştirmeniz yeterli olacaktır.

Değişikliği kaydedip çıkmak için “CTRL + X” ve “Y” kombinasyonunu kullanmanız yeterli olacaktır.

Bu işlemden sonra sunucuyu yeniden başlatmamız gerekiyor.

reboot

CyberPanel Kurulumu

CyberPanel (OpenLiteSpeed) kurulumuna başlayabiliriz.

sh <(curl https://cyberpanel.net/install.sh || wget -O – https://cyberpanel.net/install.sh)

Kuruluma başladığımızda karşımıza çıkan seçeneklerden sarı renk ile işaretli olan “Install CyberPanel” seçeneğini seçiyoruz. Bunun için “1” yazıp “Enter” tuşuna basmamız yeterli.

Burada ise bizden yukarıda da anlatmış olduğum CyberPanel seçimini yapmamız isteniyor. Ben anlatımıma OpenLiteSpeed ile CyberPanel üzerinden devam edeceğim.

Sarı renk ile işaretlemiş olduğum “Install CyberPanel with OpenLiteSpeed” seçeneğiniz seçmemiz gerekiyor. Bunun için “1” yazıp “Enter” tuşuna basmamız yeterli.

Şimdi ise CyberPanel’i yapılandırmamız isteniyor. Siz kendi isteğinize ve sunucunuzun durumuna göre bu seçenekleri değiştirebilirsiniz.

Ben aşağıdaki ayarları kullanmayı tercih ettim siz de karşınıza çıkan sorulara sarı renk ile işaretlemiş olduğum cevapları verebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken “s” ile belirttiğim cevapta benden CyberPanel şifresi oluşturmam isteniyor buraya kendi şifrenizi girmeyi unutmayın.

Bu işlemleri tamamladıktan sonra CyberPanel kurulumu başlayacaktır.

Kurulum işlemi bittikten sonra bizlere CyberPanel ve WebAdmin kullanıcı adı ile şifresini açık bir şekilde gösteriyor.

Not: WebAdmin arayüzüne erişebilmek için öncelikle CyberPanel üzerinde bulunan güvenlik duvarına “7080” numaralı portu eklemeniz gerekmektedir.

En alt kısımda ise bizlere sunucuyu yeniden başlatmak isteyip istemediğimiz soruluyor buna “Y” + “Enter” kombinasyonlarını kullanarak onay verebilirsiniz.

Yorum yapın