Günümüzde belki de en çok sorulan sorular arasındadır. Cep telefonlarının zararları nelerdir? Ne gibi önlemler alınabilir? Hangi tür cep telefonları daha az zararlıdır? diye birçok soru gündemimizde yer almaktadır. Dünya sağlık örgütünün yapmış olduğu araştırmalardan bazı bilgiler edinebiliyoruz. On yıldır yapılan bu araştırmalara göre günde 30 dakikadan fazla telefon kullanan kişilerde kansere yakalanma riski daha çok. Telefonun yaydığı zararlı olan ultraviyole ışınları en çok beynimize zarar veriyor. Kulak kanseri olma riski artıyor.
13 ülkede 30 yaş üstü 5 binden fazla denekle yapılan araştırmalarda görüldü ki, günde 30 dakikadan fazla telefon konuşması yapan kişilerde beyin tümörleri görülme oranları üçte bir daha fazla. Kulaklık takılarak kullanım yapıldığında bu risk daha da azalıyor. Küçük çocuklar telefon kullandıklarında daha çok risk taşıyorlar. Daha gelişmekte olan hücreleri radyasyona maruz kaldıkları için ileride ki yıllarda daha çok kanser olayları yaşanacağı öngörülüyor.
İnsanoğlunun vazgeçilmezleri arasında ilk sırayı telefonlar alıyor. Artık her birey kendine ait bir cep telefonuna sahip olmak istiyor. Aynı evin içerisinde cep telefonuyla haberleşenler var. Hiç abartmıyorum her geçen gün cep telefonu bağımlısı olup çıkıyoruz. Onunla yatıp onunla kalkıyoruz. Bu kadar iç içe olmuşken nasıl uzak durabiliriz. Ya da zararlarından nasıl kurtulabiliriz. Ya da en aza nasıl indirebiliriz? diye birçok soru uçuşmakta beynimizde. Elimizde dünya her şeyden haberdar oluyoruz, olmak istiyoruz. Bu teknolojiden uzak duramayacağımıza göre bazı yollar bulmalıyız. Kanser çağımızın vebası diye adlandırılıyor yakalanmadan önce tedbirlerimizi almalıyız. Kendimizi bağımlılık düzeyinden bilinçli kullanıcı konumuna almalıyız ki; en az zararla en kaliteli kullanımla cep telefonu rahatlığını yaşayalım.
Cep Telefonlarındaki Zararları Nasıl En Aza İndirebiliriz?
Yapılan araştırmalara göre; cep telefonlarını kullanırken en çok etkilenen bölge kulaktır. Kulaklık kullanarak alacağımız zarardan biraz da olsa uzaklaşılmış olur. Cep telefonu görüşmelerimizi 6 dakikadan daha kısa tutmalıyız. 6 dakikadan sonra telefonların yaydığı ısı etki etmeye başlıyor. Vücut ısısı 0;5 oranında artma gösteriyor. Bu yayılan ısı hücrelerimize etki ediyor. Telefondaki bu artan ısının kesin olarak zarar verdiği ispatlanmamıştır. Ama maruz kalınan ısı ve radyasyonun hücre yapısını bozduğu düşünülmektedir. Bunun için mecbur kalmadıkça cep telefonu kullanmayalım. Kullanırken uzmanların uyarılarını göz önünde bulunduralım. Yattığımız odadan uzak tutalım ya da kapatalım. Şarjı azalmış telefonlar daha çok radyasyon yaydığı söyleniyor, buna dikkat edelim. Kendimize bazı kurallar koyalım ki hem teknolojiden yararlanalım hem de sağlığımızı heba etmeyelim.
Cep Telefonu Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Alacağınız cep telefonunun SAR değeri 0.1 w/kg’ın altında olmalıdır. Telefonun radyasyon yayma değerini gösterir. Ne kadar düşük olursa o kadar iyidir. Telefon firmaları bu değeri bildirmek zorundadır.