Saksı çiçeğinin bakımında birkaç faktör vardır. Saksı çiçeklerinin sıcaklığa ve ışığa ihtiyacı vardır. Loş bir yere koyarsanız çiçeğin yaprakları solar. Çok fazla ışık, çiçeğin canlılığını kaybetmesine neden olur. Yaprakları dökebilir. Pencere ve balkonlardaki saksılarda soğuğa duyarlı çiçekler yetiştirmeyin.
Çiçeği Sulama Zamanı Ne Zaman?
Sulama durumu çiçeğin ihtiyaçlarına uygun olmalıdır. Küçük iç mekan çiçekleri suyu özellikle çabuk emer. Daha büyük saksı çiçekleri suyu daha yavaş emer. Bir çiçeğin gelişme durumu suya olan ihtiyacını artırır. Hızlı büyüyen çiçeklerin daha fazla suya ihtiyacı vardır. Kış aylarında çiçeklerin büyüme hızı biraz yavaşlar ve daha az suya ihtiyaç duyarlar. Bazı bitkiler ıslakken, bazıları ise toprak kuruduğunda sulanır. Parmağınızla toprağın kuru olup olmadığını kontrol edin. Parmağınızı yere 2,5 cm daldırın, kuruysa su zamanı. Kaktüs ve etli bitkiler çiçek açmamışlarsa sulanmamalıdır. Yanlış sulama sonucunda bir çiçeği öldürebilirsiniz. Daha az sulama çiçeğin büyümesini durdurur, çok fazla sulama kök çürümesine yol açar. Tencere iyi bir filtreleme sistemine sahip olmalıdır. Süzgeçten çıkan suyu görmeli ve ardından su beslemesini kapatmalısınız. Matta biriken fazla suyu boşaltın. Musluk suyu kullanıyorsanız saksı çiçeklerine vermeden önce bir gün dinlendirin. Çiçekleri dar boyunlu bir kaseden sulayın.
Çiçekler Ne Zaman Döllenmelidir?
Çiçekler küçük ya da büyük saksılar içinde olduğu için her zaman topraklarına gübre ilave edilmelidir. Mineral eksikliği çiçeklerin büyümesini engeller. Saksı çiçekleri için sıvı gübreler kullanılır. Sıvı gübreyi seyreltin ve saksı çiçeklerine dağıtın. Gübre, özellikle gelişmeye devam eden çiçekler için kullanılmaktadır. Bazı ev bitkileri kışın çiçek açtığı için kıştan önce doldurun. Çok fazla gübre yardımcı olmaz ve çiçeğe zarar verebilir.
Saksı Değiştirme Zamanı
Çiçeklerin sarardığını gördüğünüzde saksıyı değiştirmelisiniz. Kökler bir süzgeç veya toprak üzerinde büyürse saksı değiştirilmelidir. Dev toprak kurursa veya kökleri tepedeyse, zamanın geldiğini bilirsiniz. Bahar, nakil için iyi bir zamandır. Değiştirmek üzere olduğunuz pot daha büyük olmalıdır.
Saksı Çiçeği Bakımı Yakın Zamanda Satın Alındıysa
Yeni bir çiçeğiniz olduğunda saksıyı önce ayrı tutun. Mantarlara iyi bakın. Düzenli olarak kontrol etmeyi unutmayın. Yapraklarda hastalık varsa hastalıklı yaprağı alın. Zararlı böcekler bulursanız, çiçeği ılık suyla sulayın. Bu banyoda yapılabilir. Yaprakları düzenli olarak silerek tozdan koruyun.