Çiçek Hastalıkları ve Çareleri

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.

Çiçeklere gelen hastalıklar ve saldıran böcekler o kadar fazla değildir. Çünkü esasen bunların ömürleri uzun olmadığı için böceklerin ve mantar hastalıklarının zararları azdır. Çiçeklerin başlıca düşmanları vardır.

Kabuklu ve kabuksuz sümüklü böcekler, yeşil veya üzeri kahverenginde mor tırtıllar, karıncalar, zina böceği, elma böceği, basra denilen yeşil, siyah ve kırmızı bitkiler, çeşitli renkte kelebekler, arılar, küçük bir sineğe benzeyen güveler çiçeklerin en büyük düşmanlarıdır. Özellikle çiçeklerimizi içine koyduğumuz çiçek sepeti içerisinde bu böcekler saklanarak yaşarlar.

Kabuklu ve kabuksuz sümüklü böcekler: Bunlar genç fidanlara saldırırlar. Geceleri dolaşırlar. Sabah erkenden fidanların üzerinde etrafında, duvar ve diğer kuru eşyanın arasında, güneş görmeyen yerlerinde saklanmış olanları toplayıp ezmek sureti ile öldürmek lazımdır. Aksi takdirde aşırı derecede çoğalırlar. Çiçeklerin etrafına toz kireçten, bu hayvanların geçmesine mani olacak yollar yapmak faydalıdır.

Tırtıllar: Her ne cins tırtıl olursa olsun, gündüz çalışanları birer birer toplamak veya üzerine piyasada satılan ilaçlardan birini serpmekle yok edilirler. Tırtıllar çiçeklerin yapraklarını yiyerek büyük zarar verirler.

Karıncalar: Çiçek ve Fidanların üzerlerine çıkmalarını önlemek için piyasada satılan yapışkan tuzakları kullanmak yada kireç ve benzeri bir madde ile gövdesini belirli bir ölçüde boyamak gereklidir. Birçok park ve bahçede ağaçlar bu yolla korunmaktadır.

Zina Böceği: Yeşil renkli büyük bir böcektir. Çiçeklerin petallarını kemirirler. Bu böcek geceleri çalıştığı için sabah erkenden, güneş henüz ortalığı ısıtmadan çiçeklerin göbeğinden bu böcekleri alıp ezmek gerekir.

Elma Böceği: Çoğu zaman Güllere de saldıran kahverengi, ince tüylü ve bir cinside üzeri esmer, siyah renkte ve beyaz benekli böceklerdir. Bunlar da zina böceği yaşar ve zarar verirler. Bu böcekleri de zina böceği gibi toplayıp ezmek gerekir.

Çiçekler ve ağaçların yukarıda saydığımız gibi birçok hastalığı ve böceği vardır. Çiçekleri ve ağaçları bu böceklerden korumanın birçok çaresi ve yöntemi vardır ve bu yöntemler her geçen gün biraz daha gelişmektedir. En iyi hastalıktan ve böcekten koruma yöntemi baştan sıkı bir önlem almaktır. Bu önlemi almak tahmin ettiğinizden çok daha kolay ve pratiktir. Büyüklerimizden gelen bilgiler işe yarayabileceği gibi birçok internet sitesinde çiçek bakımı ile ilgili bilgi ve paylaşım bulabilirsiniz. Ya da önlem almak için zirai karantina yada çiçek ilaçları satan yerlerden bilgi ve ilaç temin edebilirsiniz.

Yorum yapın