Çin kültüründe her bayrama göre hemen hemen özel bir yiyecek bulunmaktadır. Bu yazımızda sizlere Çinlilerin bayramlarında yedikleri yiyecekleri anlatacağız.
1. Duanwu Bayramı (Zongzi)
Çin’de dün kutlanılan Duanwu bayramın’da (Dragon bot festivali) Çinliler Zongzi yerler. Eski Çin’de Chu devletinde yaşayan bir vezir ve ünlü şair olan Qu Yuan, düşmanın ülkesini işgal etmesini kendine yediremeyerek, Yangzi nehrine atlayarak intihar eder. Halk tarafından çok sevilen bu vezir, balıklar tarafından yenmesin diye, halk balıklara bambu içinde pirinç atar. Kimileri de botlarla veziri kurtarmak için, birbirleriyle yarışır. İşte o zamandan beri kutlanan Duanwu bayramında hem Zongzi yenir, hemde vatansever vezir adına kürek çekilir. Çin’de de üç gün tatil edilir, en güzel tarafı da bu !
2. Bahar Bayramı (Çin mantısı)
Çinlilerin geleneksel yılbaşı olarak kutlanan Bahar bayramında Çin’de birçok bölgede, Jiaozi yani Çin mantısı yenmektedir. Kayseri mantısından farkı, bir kaşığa kırk tane değil bir tane sığıyor. Türk mantısı da Çinliler tarafından seviliyor, tabi üzerine yoğurt dökerek servis etmezseniz. Hoşaf yorumu falan yapmayın çok ayıp ! Herkesin damak tadı farklı işte !
3. Zhong Qiu Bayramı (Ay çöreği)
Çin geleneksel takvimine göre 8. ayın 15. gününde kutlanan bu bayramda Çinliler “Yue bing” yani ay çöreği yerler. Ay çörekleri artık çeşitlilik göstermeye başladı. Fındık tanıtım grubu yeni bir ürün geliştirerek, fındığı Çin geleneksel ay çöreği içine sokmuştur. Bu yaratıcı fikirden dolayı fındık tanıtım grubu Çin çalışanlarını bir kez daha tebrik edelim. Dondurmalı olanları, fındıklı dondurmalı olanları da mevcut. Antep fıstıklısını da siz yapın!
4. Qing Ming Bayramı (Qing tuan)
Baharın geldiğini haber veren bu bayram, Han Shi günü ile birleşerek büyük bayram olarak kutlanır. Çinliler bu bayramda “Qing tuan” adı verdikleri garip bir şey yiyorlar. Bu yedikleri Qing tuan’nın birçok çeşiti mevcut, tatlı olanı da tuzlu olanı da var.
5. Fener Bayramı (Tang yuan)
Bahar bayramının son üç günü Çin’de Fener bayramı olarak kutlanır. Çinliler bu bayramda, Tang Yuan yerken, biz kale arkasında köfte yemeği özleriz ! Yapışkan pirinç unundan yapılan bu tatlı çeşiti Tang Yuan, kızartılarak, haşlanarak ya da buharda pişirilerek hazırlanıyor. Bu yemeğin asıl adı ise Yuan Xiao, ama Çinliler buna Tang Yuan da diyorlar. Tang Yuan ile Çince’de “birleşme” anlamına gelen “Tuan Yuan” arasında ses benzerliği olduğundan, Tang Yuan yemek ailenin birliğini ve mutlu yaşam dileklerini de temsil eder.