Çin online yemek pazarı, yabancılar ve yabancı yemekleri seven, gelir seviyesi yüksek olan kişiler tarafından kullanılmaktadır. Çin’deki online yemek siteleri Türkiye’deki örneklerinden farklı.
Çin’in en büyük yemek sitesi Sherpas’da 8 yıl çalıştıktan sonra ayrılan Çinli arkadaşımla, mart ayının sonuna doğru buluşup bir kahve içtik. O zaman anlatacaklarımı şimdi yazma iki ay sonra yazarsın demişti. Sherpa’s da üst düzey yöneticilik yaptığını söyleyelim ama adını ve pozisyonunu açıklamayacağım.
Çin’in en büyük online yemek sitesi Sherpa’s
Sherpas’ın sahibi Amerikalı, 1999 yılında Sherpas’ ı Shanghay’da kurmuş. Sherpa’s şuan da Çin’de 4 farklı şehirde (Shanghay, Hangzhou, Suzhou, Pekin) 299 restoran ile hizmet veriyor. Sherpa’s en güçlü olduğu şehir Shanghay, Shanghay’da bir ana merkez ve bunun haricinde 4 yemek toplama merkezleri bulunuyor. Türkiye’deki yemek sitelerinden en büyük farkı ise, Sherpa’s yemekleri restorandan alarak evlere kendileri motorla servis yapıyor. Sitenin gelir modeli ve Türkiye karşılaştırmasını yapacağız ama biz Sherpas’a biraz göz atalım.
Çin online yemek pazarı kullanıcısı 50 – 60 bin kişi
Şirkette 400 kişi çalışıyor, bunların 200 kişisi motorlu dağıtıcılar, Sherpas evlere servis için 15 RMB (3,3 TL) para alıyor. Sherpas günde 1.000 den fazla sipariş alıyor, bir sipariş ortalama 200-300 RMB (45-70 TL) arasında değişiyor. Şirketin çağrı merkezinde 25 kişi çalışıyor, siparişinizi ingilizce olarak verebiliyorsunuz, zaten sitenin çoğu kullanıcısı yabancı. Sitenin 50.000 den fazla kullanıcısı bulunuyor, ama bunların kimileri ülkelerine dönmüş olabilir diyorlar, aktif kullanıcı sayısını öğrenemedik. Sitenin en güzel özelliği ise, farklı restoranlardan karma yemek yaptırıyorsunuz. Sitenin en çok kullanıldığı dönem ise kış dönemiymiş, insanlar dışarı çıkmak yerine evden sipariş vermeyi tercih ediyormuş.
Sherpas’ın gelir modeli
Sherpas’ın birçok gelir modeli bulunuyor, restoranlardan sipariş verilen yemeklerden kar alıyorlar. Evlere servisten küçük de olsa gelir elde ediyor. Bunun yanı sıra Shepars’ın en büyük gelir modeli de insanların yemeğin yanında istedikleri ekstra ürünler (viski, bira, şarap, sigara ve alkolsüz içecekler). Firma bunları restoranlardan temin etmiyor, Shanghay’da beş noktada bulunan yemek toplama merkezlerinde bu ürünler bulunuyor. Yemekler restoranlardan en yakın noktalarda toplanıyor oradan müşterinin istediği ürünler sipariş ekleniyor ve satılıyor.
Çin’deki diğer online yemek siteleri
Çin online yemek pazarında Sherpas’a rakip 10 yıl sonra 2009 yılında çıkıyor. Sherpas’a rakip olarak kurulan web sitelerin ise bir farkındalık yaratarak pazara girmedikleri söz konusu. Sherpa’a rakip olmak için rakip olmuş, K.K.RABBIT ve Dial a Meal bulunuyor.
Kendi dağıtımını yapan restoranlar
Çin’de, KFC, McDonalds, Pizza Hut, Dominos gibi firmalar kendi dağıtımlarını yapıyorlar. Bunlar dışında kendi dağıtımını yapan batı tarzı restoranlarda mevcut. Farklı isimlerde 20 den fazla restorana sahip başka bir yemek şirketi ise kendi çağrı merkezi ve motorlu ekiplerini kuruyor.
Çin online yemek pazarındaki fırsatlar
– Yemeksepeti.com, tarzında restoranlar ile tüketiciyi buluşturan, kampanyaları duyuran bir site yok,
– Campusfood.com tarzı niş pazara hitap eden siteler yok,
– Online yemek siteleri orta halli Çin restoranlarını kapsamıyor, Çinlilere yönelik böyle bir hizmet yok.
– Shanghay dışındaki şehirlerde bu tarz siteler yeterli değil. Çin’in en büyüğü Sherpas bile Pekin’de sadece bir restoran ile hizmet veriyor.
Çin’de, Türkiye’deki gibi web girişimleri çok düşük sermaye istemiyor. Şirket kurmanız gerekiyor, bir şirket 100 bin dolara, 4-5 ayda kuruluyor.