Çin’de İş Yapacakların Google’dan Alacağı Ders Var

Dün gece itibarıyla Google Çin sayfasını kapattı, ama bu konuyu birkaç saat sonra Türk basınında ve dünya basınında okuyacağınızdan ben bu konuyu yazmayacağım. Çin’de iş yapacak firmaların bu olaydan alacağı dersleri ve Çinlilerin davranışlarına değineceğim.

Laz inadı, Arnavut inadını bilirsiniz, peki Çin inadını duydunuz mu ? Çinlilere inatla güzel şeyi dahi yaptıramazsınız, Çin’de var olmak isteyen firmaların Çin kültürünü özümsemesi gerekir. Tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır derler, bu sözü Çin’de söylemeyin uygulayın bakın işleriniz nasıl düzgün ilerliyor.

İnat Çin’de çözüm yolu değildir

Her ülkenin kendine özgü kanunları olduğu gibi Çin’in de kendine özgü kanunları vardır ve burada iş yapmak isteyen her firma bu kanunlara uymak zorundadır. Çin hükümetiyle inat ederek bazı şeyleri zorla yaptırmayı asla kafanızdan geçirmeyeceğiniz gibi normal sıradan bir Çinliye de inatla bir şey yaptıramazsınız. Tatlı dille, dostluk ve arkadaşlık çerçevesinde Çinlilerle anlaşabilir ve işlerinizi yürütebilirsiniz. Google’ın durumu Çin’de farklı, onlar buradan siyasi çıkar peşindeler, ABD’nin tahtını sallayan Çin’i, akılları sıra zor durumda bırakmaya uluslar arası arena da sıkıştırma peşindeler ama buna kolay kolay nefesleri yetmez.

Çin’de çatışarak hiçbir şeyi çözemezsiniz

Çin’de dostluk ön planladadır, çatışarak kavga ederek hiçbir şeyi çözemezsiniz, çatıştığınız takdirde sizi görmezden gelirler işleriniz de çözümsüz kalır. İşe başladığım ilk 1-2 ayda sabahları metroyla işe gidiyordum, ama metroda insanlar sizin sırtınıza çıkıyor, sizi itiyor, size yaslanıyordu ve ben rahatsız oluyordum. Beni iten herkesi daha şiddetli şekilde itiyor, dövmek istiyordum, karşıdaki bana karşılık vermiyor yüzüme bile bakmıyordu, kendi kendime daha çok sinirleniyordum. Bu benim en büyük sorunumdu, bu soruna çözüm bulmam gerekiyordu, çözüm yollarını sıraladım.

– İşe metro kullanmadan gideceğim, bu yöntem pahalı çünkü evimle iş arası uzak,
– İşe yakın yerden bir ev kiralayacağım ama özel bir sebepten ötürü taşınmıyorum,
– Metro’da kimse yokmuş sadece ben varmışım gibi davranacağım,
– Kitap okuyacağım, kitaba konsantre olacağım kimseyi görmeyeceğimden sinirlenmeyeceğim,

Son iki yöntemi beraber uyguladım, artık daha mutluydum. Mutlu olunca sinirlenmiyor ve metrodaki insanlara tebessüm edebiliyordum, işte o zaman tüm insanlar değişmişti. Metrodakiler yine Çinliydi ama ben onlara tebessüm edince onlar yol veriyor kimse sırtıma çıkmıyordu. İnsanlar değişmemişti sadece ben onlara bakış açımı değiştirmiştim, kavgacı değil uzlaşmacı ve dostça yaklaşmıştım, sonuçta ben kazandım. Artık işe gidiş kabus olmuyor ve güne iyi başlıyorum, işlerimde iyi gidiyor. Bu basit bir işe gidiş olayı ama Çin’de yapacağınız her işte uzlaşmacı, dostça ve iyi niyetli olursanız, kazançlı çıkan siz olursunuz.

Sonuç olarak iyi niyet, dostluk, arkadaşlık çerçevesinde Çin’lilerin hayır dediği konulara evet dedirtmek sizin elinizde. Çinlilere evet dedirtmenin 10 yolu falan yok tek yolu var, iyi niyet, dostluk ve arkadaşlık. Biz buna Çin’de “Guanxi” diyoruz.

Yorum yapın