Çin’de gün geçtikçe artan rüşvet, sahte çek, zimmete para geçirme ve sahte fatura gibi adi suçlara idam cezası geliyor. Çin cevher piyasalarındaki son gelişmeler ve Çin ekonomisinden kısa kısa notlar.
Çin Geleneksel İlaç Üretimi %35 Arttı
Çin geleneksel doğal ürünlere dayanan ilaç üretimine devam ediyor. Son 15 senedir Dünyadaki diğer ülkelerin özellikle Batılı ülkelerin dikkatini çekmeye devam eden bu endüstrideki üretim 2011 yılı itibarı ile %35 daha arttı. Dünya sağlık organizasyonunun değerlendirmelerine göre, pazar büyklüğü 65 milyar dolar cıvarında ve artmaya devam edecek.
Çin’de Rüşvete İdam Geliyor
Ekonomik büyüme ile birlikte geçen seneye göre %11 artan, sahte çek, rüşvet, zimmete para geçirme, sahte fatura gibi adi suçlara karşı hükümet ciddi önlemler almaya devam ediyor. Son yapılan kanun ayarlamaları ile bu suçları işleyenlere idam cezası uygulanabilecek.
Otomotiv Endüstrisinin Kalbi Jiading
Otomotiv endüstrisinin kalbi sayılan Jiading bölgesi kendini yenilemeye devam ediyor ve bu konu da yeni yatırımlar çekmek için uğraşıyor. Bölgenin gelişimi 1950 yıllarına dayanıyor ve o zamandan beri bölgede bilimsel araştırma ve geliştirme enstütileri, üniversiteler, test üniteleri kurulmaya devam ediyor. Son olarak otomotivin önemini vurgulamak için Formula 1 yarış pistinin de orada kurulmuş olması tesadüf değil. Dünya otomotiv sektörünün de dikkatini çekmiş bir bölge ve her sene bölgedeki otomotiv parça üretimi artmaya devam ediyor. Geçen yıl oto yedek parça üretimindeki artış %42 olarak gerçekleşmiş.
Çin Çelik Üretiminde Durgunluk Devam Ediyor
Kok kömürü üreticileri, metal endüstrisinde özellikle çelik üretiminde görülen yavaşlama yüzünden fiyatlarını ton başına 25 RMB düşürmek zorunda kaldılar. Kömür bölgelerindeki stok miktarı 225.000 ton civarında, madenler kömür çıkartma oranlarını asgariye düşürerek fiyatlarını dengelemeye çalışıyorlar. Öte yandan Çin’in çelik üretimindeki durgunluk devam ediyor ve ihracat rakamlarında geçtiğimiz Mayıs ayına göre %2.20 lik bir düşüş var. Jiangsu, Shandong ve Hebei bölgelerindeki üreticiler kok kömürü fiyatlarının daha da düşürülmesini istiyorlar. Önümüzdeki çeyreğe göre bu durumun böyle devam edeceği gözüküyor.
Çin Demir Tedariğinde İçe Dönüyor
Çin’in Kuzey Batısında Moğolistan sınırındaki Moğol demir madenleri her sene kapasite artırarak Çin’in önemli bir demir cevheri tedarikçisi haline geldiler. Özellikle sahil şeridinden uzak iç bölgelerdeki demir – çelik üreticileri için kaliteli ve diğer deniz aşırı ülkelerden satın alınan cevhere göre daha ucuza mal oluyor. Zira ülke içinde navlun fiyatları diğerlerine göre daha düşük. Maden yetkilileri üretimdeki artışları 2015 yılına kadar 40 milyon tona çıkarmayı hedefliyorlar. Görünüşe göre, Çinli firmalar ithalatlarının önemli bir kısmını yakın bir zamanda bu madenlere çevirecekler.
Avrupa Krizi Çinli Bakırcıları Vuruyor
Avrupa’daki krizin devam etmesi ve Yunanistan’ın içinde olduğu durum Çin’in külçe Çinko ve Bakır fiyatlarını etkilemeye devam ediyor. Üreticiler fiyatlardaki düşüşten dolayı üretimi azaltıp satış yapmamak kaydıyla fiyatları yukarı çekebilmek için uğraşıyorlar. Örneğin %99 haslıktaki çinko fiyatı 14,850 RMB / ton ve talep hala zayıf.
Çin Merkez Bankası Piyasaları Canlandırmaya Çalışıyor
Çin Merkez Bankası, bankaların rezerv dönüşüm oranlarında (RRR) yeni ayarlama yaptı ve %0,5 daha düşürerek likiditeyi artırıp piyasaki canlılığı destekleyip korumaya çalışıyor. Öte yandan bankaların önümüzdeki aylar içerisinde kredi faizlerini düşürmeleri bekleniyor. Hali hazırda kredi faizleri Merkez Bankası’nın koymuş olduğu %6.56 oranından %10 daha düşük vaziyette.
Lujiazui Küresel Finans Merkezi Oluyor
Şanghay, Pudong, Lujiazui finans bölgesinin genişlemesi devam ediyor, hedef 2020 yılında küresel en büyük finans merkezlerinden biri haline gelmesi. Bölgedeki ofislerin %95’i kiralanmış durumda ve 2016 yılına kadar 900 finans firmasının Lujiazui’ye gelmesi bekleniyor. Hedeflenen gelişme için 45 yeni binanın plan, arsa alımları tamamlanmış durumda, inşaatların bir kısmı bu sene başlayacak. Öte yandan Şanghay’da ülke genelindeki ekonomik yavaşlamadan payını alıyor, her ne kadar enflasyon oranı düşük olsada ihracat ve gayrimenkul yatırımlarında düşüş devam ediyor ve gereken denge bir türlü kurulamıyor.
Çin, G.Kore ve Japonya Arasında STA Hayata Geçiyor
Çin, Güney Kore ve Japonya arasında varılan serbest ticaret anlaşması hayata geçiyor. 690 milyar dolarlık hacme çıkan anlaşmanın özellikle Qingdao yarım adasına yapılan yatırımları artıracağı kesin. Hali hazırda bölgeye yapılan yatırımlar 13 milyar doları aşmış vaziyette. Bu anlaşmanın önemi Çin’in dünya ekonomisindeki büyük açılımlarından biri olması ve RMB’nin uluslar arası değişime girebilmesi için planlanan hazırlıklardan biri olması.