Çin’in Çılgın Taraftarları !

Şehrimizin takımı Shanghai Shenhua’nın, Hangzhou lvcheng ile olan maçını izlemeye gittim. Taraftarlarla yaptığım sohbetlerde, Türk tribünleri biliniyor, FB ile GS yi bilinirken BJK yi bilene rastlamadım.

Çin milli futbol takımının çok başarısı olmadığından, futbol Çin’de pek tutulmuyor. Genelde genç kesim arasında seviliyor diyebiliriz, seyircinin yaş ortalaması 23 yaşı geçmez.

Maç biletleri karaborsada daha ucuz

Maç saat 19:45 de başlayacak, biletim yok biraz erken gideyim bilet alırım çevreyi gezer gözlemlerimi not alırım diyorum. 17:15 de maçın oynanacağı Hongkou stadına varıyorum. Maç biletleri en ucuzu 50 RMB, Türkiye’dekinin tam tersine karaborsadan bu fiyatın daha altına alabiliyorsunuz.

Maç öncesi stat çevresi

Maç öncesi stadın çevresinde restoranlar ful çekmiş durumda, stadın altında taraftar grupları masalar kuruyorlar ve oralarda toplanıyorlar. Fenerbahçe forması, atkısıyla beni gören Shenhua taraftarları bakıp, bakıp, Feineibaqie diyor. Taraftarlarla sohbet ediyoruz, Türk taraftarların çılgınlığından bahsediyorlar internetten izledikleri videoları anlatıyorlar. Eksikte söyleseler tribündeki bestelerin melodilerini söylemeye çalışıyorlar.

Fenerbahçe, Galatasaray’ı biliyorlar Beşiktaşı bilmiyorlar

Fenerbahçe yazısını, armasını görmeden formamın şeklinden atkım dan Fenerli olduğumu söyleyen grup, Galatasaray ile aramızdaki dostluktan! da bahsediyorlar. Beşiktaş’ın üçlüsü Çin’de biliniyor, hatta sahanın ortasına gelen adam(Alen’i soruyorlar) kim diye soruyorlar, yalnız bu şovuda Fenerbahçe ve Galatasaray’ın yaptığını düşünüyorlar. Beşiktaş diyorum, yabancı kelimeymiş, anlamamışlar gibi yüzüme bakıyorlar. Fenerbahçe’de Zico, R. Carlos, Alex biliniyor.

Çin’de meşale yakmanın cezası

Çin’li taraftarlar, siz çok çılgınsınız yaktığınız meşalelerle stat yanıyor sanki diyorlar. Bu şovu da çok beğendiklerini belirtiyorlar, siz meşale yakıyor musunuz diyorum. Bizde meşale yakmanın cezası, 15 gün hapis cezası, maalesef bu tarz şov yapamıyoruz diyorlar. Bizde de yasak artık diyorum.

Çin’de taraftar grupları

Çin’de de taraftar grupları bulunuyor, Shanghai Shenhua’nın en büyük taraf grubu 2.000 kişiymiş. Bu taraftar grubu, takım yönetimi tarafından oluşturulmuş. Çin’de takımlar kendi taraftar gruplarını oluşturuyorlar, bunun dışında da taraftar grupları bulunuyor. Türk tribünleri biliniyor, aralarında GFB yi bilenler bile var. Sekiz kişilik bir taraftar grubu, eğer tüm maçlara gelmeye düşünürsen bize katıl diyor, yönetim tarafından oluşturulan 2.000 kişilik grupta aynı teklifi yapıyor.

Maç içinde Çinli taraftarlar

Bağıran taraftarlar kale arkasında, Türkiye’deki gibi kale arkası biletler ucuz değil daha pahalı. Kale arkaları tek maç için 80 RMB (17,5 TL) ama bağıran taraftarda kombine var, sezonluk kombine 300 RMB (65,5 TL). İki kale arkasında iki farklı grup bulunuyor ve her grup kendi arkasında takılıyor, organize bağırma yok.

Çinli taraftarın tezahüratları

Çinli taraftarların pek tezahüratı yok, maç boyunca iki tezahürat oda söylerlerse. Tezahüratların yanı sıra rakip takım köşe vuruşu kullanırken OSH diyorlar, bizdeki hoşt ile aynı manada. Yuhhh aynı anlamda kullanılıyor. Hakeme ve rakip takıma organize şekilde rahatlıkla küfür edebiliyorsunuz ! Bir tek küfür ederken organize olabiliyorlar zaten.

Maç sonucu

Maçı Shenhua olarak 2-1 aldık, devre arasında başka bir Fenerbahçe taraftarıyla daha tanıştım. Ramazan, bir İtalyan firmasında yeni işe başlamış oda benim gibi maçı izlemeye gelmiş, tesadüf oda Fenerli ! Çin’de bağıran taraftarlar sadece erkekler değil hatunlar da oluşturuyor. Maç bitince sessiz sedasız herkes dağılıyor. Stada girerken üzerinizi kimse aramıyor !

Yorum yapın