Çin’in En Ünlü Yemek Dergisi Editörü İle Söyleşi

Çin’in en ünlü yemek dergisi olan “Bei Tai Chu Fang” dergisinin baş editörü, Ren Yunli ile Çin yemek kültürü, Çinlilerin yemek alışkanlıkları ve Çin pazarındaki yabancı gıda ürünleri için fırsatları konuştuk. Keyifli sohbetimize aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Çin’in yemek kültürü nasıl, Çinliler genelde üç öğün ne yemeği tercih ediyorlar ?

Çin’in yemek kültürü çok farklı tatlara sahiptir, mevsimlere göre farklı tatlar bulursunuz, güzel duyguları, lezzetleri ve sağlığı birleştiren bir yemek kültürüdür.

Sabah kahvaltısını doyana kadar, öğle yemeğini yeteri kadar yemeye, akşam yemeğini de az yemeye dikkat ederiz. Çin’in yemek kültürü, Çin içinde farklı milletlere ve bölgelere göre farklıdır. Güneye göre Çin pilavı, kuzeye göre hamur işi esas yemek olup, ek olarak sebze, bir çeşit kabak, balık, et, yumurtalar, kuru bakliyatlar, mantarlar, deniz ürünleri, başlıca temel yemektir.

Çin’e özgü Çin’in en önemli yemekleri nelerdir ? Örneğin, Türkiye’de ilk akla gelen Türk döneri oluyor.

Çin’de önemli yemekler de aslında çok fazla var, özetle söylemem gerekirse,

Pekin : Pekin ördeği
Shanghai : Tatlı ekşi domuz kaburga, Hong shao rou (domuz etiyle yapılan, Çin’e özgü olan bir sosun kullanıldığı bir yemek, sosun özelliği ise et yemeklerinde ete kırmızı rengi vermesi).
Sichuan : Tavuk yemeği, balık yemeği, su içinde tavuk yemeği
Guangzhou : Sade tavuk, kaz kebabı
Sincan : Kuzu şiş

Çinliler genellikle en çok hangi gıda maddelerini tüketiyorlar ?

Çinliler en çok; pirinç unu, yumurta, balık ve karides, mantar, et ve soya ürünlerini çok tüketirler.

Çinlilerin et tüketme alışkanlıkları nasıl, en çok ne tür et tüketilmekte ?

Domuz eti, dana eti, koyun eti, balık, tavuk, ördek, karides ve deniz ürünleri.

Çinliler genellikle ne tür alkol tüketirler, genellikle ne zaman alkol tüketirler ve alkolün yanında ne tüketirler ?

Beyaz içki (Çinlilerin rakısı), bira, Sarı içki (Genellikle Shanghai ve civar eyaletlerde çok tüketilen bir içki) ve pirinç içkisi.

Genellikle sevinçli ve üzüntülü anlarda alkol tüketirler ve akşam partilerinde çok fazla alkol tüketilir.

Çinlilerin alkol tüketimi farklı, yabancılar genelde ana yemekle birlikte alkol alırlarken, Çinliler ise aperatiflerle hafif yemeklerle alkol almayı tercih ederler.

Çin yemek kültüründe ekmeğin pek tercih edilmediğini yer almadığını biliyorum, ama Çin’de gün geçtikçe birçok unlu mamülleri satan dükkanlar açılıyor. Artık Çinliler ekmek yiyor, yada ekmeğe alıştı diyebilir miyiz ?

Sanmıyorum, ekmek yabancıların yemek kültüründe bulunuyor, Çin’de açılan unlu mamülleri dükkanlarında genellikle Çin damak tadına uygun olan tadlar satılmaya çalışıyor. Çinliler ekmek yemeğe alıştı diyebiliriz fakat, ekmek Çin yemek kültüründe önemli konuma gelmedi, olsa da olur, olmasa da olur.

Çin’de Fast-food sektörü çok hızlı gelişiyor, birçok yabancı fast food zinciri Çin pazarına girmek için araştırma yapıyor, nerdeyse pazarda her gün yeni bir oyuncu yer alıyor, kimisinin Çin’de çakmaları dahi açılıyor. Fast food sektörü hakkında neler düşünüyorsunuz ?

Hayat şimdi gerçekten kolay, hızlı bir şekilde karnınızı doyura biliyorsunuz, fast food ise asla annenizin yemeklerini size sonsuza kadar sunamayacak. Yine de yağmurlu günlerde, işlerinizin yoğun olduğu günlerde, size güzel bir alternatif.

Çinliler geleneklerine bağlı bir millet, peki yeni tatları denemeye açıklar mı ?

Ben yabancı tatları denemekten mutlu oluyorum, denemeden bilemiyorsun. Dünya gerçekten olağanüstü yediğin yemekten o ülkenin kültürünü anlaya biliyorsun, dolayısıyla ilginç oluyor.

Son zamanlarda birçok yabancı gıda firması Çin pazarına giriyor yada girmek istiyor, özellikle şarap, zeytinyağı ve süt ürünleri sektörlerinde büyük bir ilgi var. Çinlilerin bu tür gıdaları tüketim durumu nasıl ?

Şuan için ve geleceğe bakıldığında yabancı ürünlerin pazar payı genişliyor. Şarap toplumsal ilişkilerde yararlı, zeytinyağı sağlığa yararlı, süt ürünleri vücuttaki besinlerin tamamlanmasına yararlı. Çinliler dışarıdan gelen bu tür gıda ürünlerini daha fazla tüketiyor.

Hangi yabancı gıda ürünlerinde pazarın genişleyeceğini umuyorsunuz ?

Şarap, bira, zeytinyağı, süt ürünleri ve meyve.

– Yabancı ülkelerin yıllara dayanan derin şarap kültürü oldukça etkileyici.
– Bira fiyatlarının daha düşük olması yaygınlaşmasını daha da kolaylaştırır.
– Sağlığına dikkat eden insanlar sayesinde zeytinyağı da temel yiyeceklerimi arasına girmiştir.
– Çinli kızlar fırında pişirdikleri ürünlerde daha fazla süt ürünlerini kullanmayı tercih ediyorlar.
– Birçok insan ithal edilen meyveleri tüketmeyi tercih ediyor.

Çin pazarına girmek isteyen gıda firmalara neler önerirsiniz ?

Yabancı ürünlerin fiyatı biraz yüksek oluyor, biraz daha fiyat düşürmelerini öneririm. Ama unutulmaması gereken, alacağınız ürünle birlikte kaliteyi de alıyor ve o ülkenin kültürünü öğreniyorsunuz.

Çin’in en ünlü yemek dergisi olan Bei Tai Chu Fang dergisi editörü Ren Yunli ye çok teşekkür ediyorum.

Yorum yapın