Çinlilerle Tatlı Yiyin, Tatlı Konuşun

Her ne kadar Çinliler tatlı sevmediklerini söyleselerde, yedikleri ekmeğin bile şekerli olması onları haksız çıkarır. Çinlilerin tatlı kavramı bir yana dursun, bu yazıda 8,95 milyar dolar olan Çin şekerleme pazarına bir göz atalım.

Çin şekerleme ve çikolata pazarı

2003 yılında 4.39 milyar dolar olan Çin şekerleme sektörü, 2009 yılında ikiye katlanarak 8.95 milyar dolarlık bir hacime ulaştı. 2009 yılı sonu itibarıyla Çin şeker pazarı 4,06 milyar dolar, çikolata pazarı 3,42 milyar dolar, sakız pazarı ise 1,46 milyar dolar büyüklükte. Aşağıdaki tabloda Çin şekerleme ve çikolata pazarının 2009 yılı fiyatsal olarak tablosunu bulacaksınız.

Çin çikolata pazarı

Türkiye’den Çin’e en çok ihraç edilen gıda kalemini de çikolata oluşturuyor. Hediyelik çikolatalarda Çin pazarında önemli yer elde ediyor. Ülker’in sahip olduğu “GODIVA” pazara giriş yapmış, en önemli yabancı marka olarak gösteriliyor (sektöre ilişkin yabancı raporlarda). Godiva’nın Çin’de dört mağazası bulunmakta, şirket 2011 yılında Çin’de 17 mağaza açmayı daha planlıyor. Çin çikolata sektörü 2003 – 2009 yılları arasında %145,3 büyüme başarısı gösterdi.

Çin şeker pazarı

2003-2009 yılları arasında %96,9 büyüme gösteren Çin şeker sektörü, Çin şekerleme (confectionery) sektörü içinde en büyük payı almakta. Çin şeker endüstrisi içinde, sütlü şeker katagorisi en hızlı büyüyen katagoriyi oluşturuyor. Çin’de yoğurtlu şekerde bulunuyor !

Pazara yönelik tüketici alışkanlıkları

Çinlilerin harcama kapasitesi arttıkça yiyecek harcamalarına ayırmış oldukları bütçede artıyor. Çinli tüketiciler geleneksel ürünlerin dışında yabancı ürünlere de çok açıklar. Çin hükümetinin tek çocuk politikasının bir sonucu olarak aileler çocuklarının lüks tüketimi için yabancı markalara para harcamaya başladılar. 0-7 yaşındaki çocuklar için bu ürünler, genelde şekerleme ve oyuncak oluyor.

Yorum yapın