Çocuklarda Kabızlık Sorunu, çocuklarda kabızlık sık rastlanan durumlar arasında arasındadır. Kabızlık sorunu kakanın rahat şekilde dışarı çıkmaması veya tıkanma sonucu kakanın çıkmama şeklidir. Çocuklar kabız olduğunda anneler için çok zor bir durum olmaktadır. Anne çocuğunun tuvalette zorlandığını görmesi onun için daha kötü bir durum olmaktadır. Peki çocuklarda kabızlık nasıl tespit edilir. Çocukların kabız olduğunu öncelikle karın bölgesinde şişkinlik oluşur, çocuğunuz sürekli ağlar ve huzursuz olur. Bu durumlar en önemli kabızlık belirtileridir. Genelde çocuklarda kabızlığın en önemli nedeni yedikleridir. Çocuğunuz kabız olduğunda yapacağınız ilk şey çocuğunuzun kakasını doğal yolla yapmasını sağlamak olmalıdır. Eğer çocuk çok zorlanmakta ise çocuklara uygun fitil kullanılarak kolay kaka yapması sağlanmalıdır.
Kabızlığın devam etmesi halinde dışkısının atılması, şişkinliğin giderilmesi için bir bardak süte bir tatlı kaşığı Hint yağı karıştırılıp verilebilir. Bir süre sonra bağırsaklar çalışmaya başlayacaktır. Ama çocuklara kesinlikle yetişkinlerin kullandığı müshil gibi ilaçlar verilmemelidir. Kabız olmuş çocuk kaka yaparken acı çekmiş ve poposunda çatlaklar olmuşsa kaka yapmaktan korkabilir. Makatta oluşan çataklar ağrı yapar bu nedenle de kakasını tutmaya başlar. Böyle durumda bağırsak içi sıvı kurur ve kabızlık tekrar görülebilir. Bu sorunların yaşanmaması için ise çocuğun makatındaki çatlakları yumuşatıcı ve iyileştirici kremler kullanılmalıdır. Çocuklarda kabızlık sorunu geçer geçmez beslenmesine çok dikkat ederek tekrar kabız olması önlenmelidir.
Çocuklarda Kabızlık Önlenmesi
Çocukların tekrar kabız olmasını engellemek için en önemlisi bol sıvı tüketimi sağlanmalıdır. Özellikle erik, kayısı gibi meyveler yedirilmeli bu meyveler yoksa meyve suları veya kompostoları verilmelidir. Çocukların tekrar kabız olmaması için bol posalı gıdalar yedirilmesi de sağlanmalıdır. Bağırsakların daha aktif hareket etmesi için faydalı olmaktadır. Ayrıca yeterince yağlı yiyecekler tüketilmesi, kabızlığı önlemeye yardımcı olmak olup, tahıl içerikli yiyecekler, süt, yoğurt gibi yiyecekleri çocukların seveceği şekilde hazırlanarak tüketilmesi sağlanmalıdır. Fastfood ve abur cubur gibi ambalajlı fabrikasyon yiyecekler mümkün oldukça yedirilmemelidir.
Kabızlık Hastalık Habercisi De Olabilir
Bazı kabızlık sorunları çocuklardaki başka sağlık sorununun olduğunun habercisi de olabilir. Tiroit hormon bozukluğu, kalın bağırsaktaki sindirim gelişimini sorunlar olabilir. Bu tip durumlarda mutlaka uzman çocuk doktorundan yardım alınmalıdır.