Çocuklarda Korku ve Sebepleri

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.

Korku tüm insanlık aleminde, tüm insanlarda bulunan, yaşamınızı devam ettirmeye yarayan ve savunmamızı oluşturan duygusal bir yapıdır. Korku insan oğlunu harekete geçiren bir unsundur. Korku bireyi olumlu yada olumuz olarak harekete geçirebilir.

Olumlu bir korku çeşidine örnek verecek olursak, sınavımıza çalışmamamız bizlerde sınıfta kalma korkusu uyandırır.

Gelelim çocuklarda korkunun sebeplerine. Çocuklarda korku normal bir duygudur. Yeni doğan bebeklerde, bırakılma ve terk edilmesi korkusu yaradan tarafından genlerine işlenmiştir. 3 – 15 yaş arasındaki çocukların korkuları genellikle, güçsüz, küçük, savunmasız, tehlikeleri aşma konusundaki yetersizliğinden kaynaklanır. Bu sebeplerden dolayı, çocuklarda mantıklı ve mantıksız korkular ortaya çıkar. Bu konu hakkında siz anne ve babalara düşün en büyük iş, çocuğunuzun korktuğu şeyleri iyi bilmenizdir. Çünkü çocuk bu korkuları tek başına aşamayacaktır. Bu konuda bilinçli hareket edilerek, çocuğun korkularının üstüne birlikte gitmekte fayda vardır.

Çocuğunuz korktuğu zaman onu çok iyi bir şekilde yatıştırmalısınız. Korku durumlarında çocuğunuzun yanında olmanız ve onu yatıştırıcı tavır takınmanız, çocuğunuzun zihinsel gelişimi için çok önemlidir. Eğer bu tavrı takınmazsanız çocuğunuzun zihinsel sağlığı bozulabilir. Unutmuyoruz, yatıştırıcı ve anlayışlı bir şekilde çocuğumuzun yanında oluyoruz.

Peki Çocuklar Genelde Nelerden Korkarlar?

Bir bebek, acıyı hissetme, irkilme ve zevki hissetme yeteneği ile dünyaya gelir. Bu üç maddenin özü de aslında korkuyu oluşturur. Çocuklarda genelde 3 temel korku çeşidi bulunur.

  1. Ayrılma Korkusu: Bu korku doğduğumuz andan itibaren genetik olarak bize verilmiş olur. Yeni doğan bebeklerdeki en büyük korku çeşidi, annesinin kokusundan uzak kalmaktır. Bir bebek annesinin kokusu ve yüzünü 1 saat bile görmeze, annesini kaybettiği hissine kapılır. Bu durum ilkokul yıllarına kadar devam eder.
  2. Tahrip Etme Korkusu: Çocuğun fiziksel olarak çevredeki çoğu şeyden kendinin güçsüz olduğunu anladığı dönemdir. Bu dönemde ilk olarak hayvanlardan korkma ile başlar. Genellikle ergenlik yıllarına kadar devam eder.
  3. Suçluluk Duygusu: Bu duygu çocuklarda genellikle, yaşanan olumsuz olaylar sonucu ortaya çıkar. Çocuk yapmış olduğu işlerden dolayı kendini suçlu görür ve korkuya kapılır. Örneğin sınavdan alınan düşük not.

Yıllar geçtikçe, ailenin desteği ile çocuklardaki korkular azalmaya başlar. Bu korkuların azalmasında, çocuktaki kişilik özellikleri etkili olur. Çocukların kendilerine olan güvenleri ve saygıları az ise, bu tür çocuklarda ilerleyen yıllarda, kaygıya bağlı korkular oluşacaktır. Çocuğun kişiliği sağlam, kendine saygılı, öz güveni yüksek ise, ilerleyen yıllarda ne kadar zorlukla karşılaşırsa karşılaşsın, kolaylıkla korkmayıp, hayatla mücadelesine devam edecektir.

Not: Çocuklarınızı sakın küçük yaşlarda korkutmayın ve yanında olun. Öz güveni yüksek çocuklar yetiştirmeye dikkat edin.

Yorum yapın