Çocuklar hastalıklara karşı yetişkinlere göre çok daha hassastır. Özellikle kış aylarında çocukları olası hastalıklardan korumak için alınması gereken önlemelere dikkat etmek önemlidir. Çocukları kış hastalıklarından koruma yollarını paylaşacağımız bu yazımıza yönlendirme metni olarak her zaman başvurabilirsiniz. Kış aylarında çocuklarda en sık görülen hastalıklar şunlardır; Soğuk algınlığı, nezle, grip, bademcik iltihabı, soluk borusunun iltihabı, sinüzit, orta kulak iltihabı. Çocukların hasta olması oldukça normaldir. Gelişmiş ülkelerde dahi çocuklar yılda 7-8 kere hastalanmaktadır. Çocuklar hastalıkları geçirirken bu hastalıklara karşı bağışıklık kazanırlar. Çocukları hastalıklardan korurken dikkat edilmesi gereken noktalar şöyledir;
- Soğuk havalarda kıyafetlerine dikkat etmek
- Kişisel temizlik bilincini aşılamak
- Ekstra vitamin ya da bitkisel ilaç vermemek
- Hasta kişilerden çocukları uzak tutmak
- Spor yapan oyun oynayan çocukların dinlenmesine dikkat etmek
- Sigara dumanı ve kirli havadan uzak tutmak
- Beslenmelerine dikkat etmek
- Düzenli uykuya dikkat etmek
Çocukların Korunması Gereken Kış Hastalıkları
Kışın çocukların daha çabuk hasta olmasının nedeni soğuk havanın bünyelerini zayıflatmasıdır. Soğuk tek başına hastalık yaratmaz. Hastalık için uygun ortamın oluşmasına katkı sağlar. Kış aylarında çocuklarınızın grip, nezle, bademcik iltihabı, soluk borusunun iltihabı, sinüzit, orta kulak iltihabı gibi hastalıklara yakalanmaması için soğuktan iyi korunmaları gerekir. Çocukların korunması gereken kış hastalıkları genellikle soğuğun zayıflattığı üst solunum yolları hastalıklarıdır.
Üst solunum yollarının soğuk etkisiyle zayıflaması enfeksiyon riskini arttırmaktadır. Ama unutmamak gerek ki çocukların kış aylarında hasta olması gayet normal bir şeydir. Bir hastalığı bir kere geçirmeleri bağışıklık kazanmalarını sağlar. Ancak tekrar eden durumlar tehlikeli olabilir. Her şekilde hastalık durumunda uzman bir çocuk doktoruna başvurmak gerekir. Kış aylarında elbette çocuklarımızı daha fazla korumalıyız. Ancak destek olacak diye ekstra vitaminler ya da bitkisel ilaçlar kullanmamalıyız.
Çocuklar İçin Evde Nezle Tedavisi
Nezle bedenin soğuktan etkilenmesi nedeniyle meydana gelen ateş, burun akıntısı, burun kaşıntısı yapan bir hastalıktır. Genellikle doktorlar bu hastalıkta ilaç tedavisini pek önermezler. Çocuklar için evde nezle tedavisi uygulamak mümkündür. Burun kanallarını açmak için tuzlu suyla burun temizliği yapılabilir. Havadar ve temiz bir ortam yaratılmalıdır. Çocuk kesinlikle kirli hava ve sigara dumanından uzak tutulmalıdır. Bol bol su içirmek ve çocuğun burnunu rahatlatmak önemlidir. Nezle ciddi bir hastalık değildir. Ancak geçmiyorsa mutlaka uzman doktora başvurmak gerekir.
Çocuklarda Burun Akıntısı
Çocuklarda burun akıntısı oldukça sık görülmektedir. Burun akıntısının tedavisi için bulunulan ortamın nemli ve sıcak olması gerekiyor. Çocuklarda burun akıntısı olduğunda sümkürmesi sağlanmalıdır. 3-4 yaşından itibaren sümkürme öğretilebilmelidir. Temizlemede yumuşak mendil kullanmak önemlidir. Burun temizliğinde herhangi bir şey sokulmadan yapılmalıdır. Burun akıntısı dışa doğru olmalıdır. İçeri akan burun akıntısı başka hastalıklara neden olur. Burunda enfeksiyon varsa çok zorlamamak gerekir. Kış aylarında enfeksiyonların çocuklarda bulaşması daha kolay. Üst üste binen enfeksiyonlar burun akıntısına neden olabiliyor. Bademcik iltihabı en çok burun akıntısı yapan çocuk hastalıklarından biri. Gece ağzı açık uyuma gibi sorunlar da ortaya çıkıyor. Bir haftadan uzun süre böyle sorunlar varsa uzman doktora başvurmak gerekir. Burun akıntısının çocuklarda nedeni enfeksiyon ve alerjik sorunlar olabiliyor. Çocukların birbirlerinden bulaşıcı viral enfeksiyon geçirmesi çok daha kolay oluyor. Enfeksiyon ve alerjik hastalıklardan kaynaklanan burun akıntısı ile birlikte burun tıkanıklığı da olabiliyor. Kronikleşen bu tür sorunlar burun yapısını ve ağız yapısını etkileyebiliyor. Burun ve genzi tıkanıklı olan çocuklarda sinüzit sorunları da ortaya çıkabiliyor.