Diabetes Mellitus Nedir?

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.

Kandaki glikozun hücrelere geçememesi ile kan glikoz düzeyinin yükselmesine bağlı gelişen karakterize bir hastalıktır. Halk arasında şeker hastalığı olarak bilinmektedir.

Pankreast alfa ve bata hücreleri bulunmaktadır. Alfa hücresinden glikoz, beta hücresinden ise insülin hormonu salgılanır. Beslenme sonrasında kandaki glikoz miktarının artmasına bağlı olarak glikoz hücrelere uyarıda bulunur ve pankreas beta hücresinden insülin hormonunu salgılar, kan glikoz düzeyi normal değerde tutulur.

Ancak Diabetes Mellitus hastalarında bu olaylar gerçekleşmez. Yemek sonrasında vücuda alınan glikoz kanda birikerek kandaki şekerin yükselmesine neden olur. İnsülin hormonunun yetersiz salgılanması da bu durumlara neden olmaktadır. Hastalarda dolaşım sistemi bozukluğu, nefropati vb. komplikasyonlara neden olabilir.

Diabetes Mellitus Türleri ve Belirtileri Nedir?

Diabetes Mellitus Tip1 ve Tip2 diabet olmak üzere iki farklı şekilde ortaya çıkar. Genç yaştaki kişilerde görülen, insülin hormonunun salgılanmayışı ya da yetersizliği ile karakterize olan türü Tip1 diabettir. Bu diabette sağlıklı yaşamaya özen göstermek önemli bir yere sahiptir. Tedavi sürecine duyarlı hastalar yaşamlarını normal bir şekilde sürdürebilirler.

Erişkin yaşlarda görülen ve vücudun insülin hormonuna direnç göstermesi ile karakterize olan türüne ise Tip2 diabet adı verilmektedir. Genellikle diabetes mellutus vakalarında Tip2 diabet görülmektedir. Genellikle çoğu hastada görülen belirtileri aşırı beslenme, çok idrara çıkma ve aşırı su içme olarak ortaya çıkmaktadır. Bunların dışında ani kilo kaybı, yorgun hissetme Diabetes Mellutus’un belirtileri arasında yer alır.

Korunma ve Tedavi

Her hastalıktan korunmak için başta yapılması gereken düzenli ve dengeli beslenmeye dikkat etmek, vücut ağırlığını olması gereken düzeyde tutmak, günlük spor ve aktiviteleri yapmak, bol su içmek, karbonhidrat değeri yüksek gıdalardan uzak durmak ya da gereğinden fazla tüketmemek, lifli protein içeren gıdalar tüketmek Diabetes Mellitus hastalığında da korunma yöntemleridir.

Tedavisine gelince diabet hastalığı zamanla geçmeyen ve devamlı tedavisi olmayan bir hastalıktır. Tedavi süresince hastada meydana gelebilecek komplikasyonlar önlenmesi, hastanın yaşamını normal seyrinde devam ettirmesi, kan glikoz düzeyinin sabitlenmesi, hastanın sürekli gözlem altında tutularak hastalığın seyrinin gözlemlenmesi amaçlanır.

Tedavi sürecinde hastada diğer dolaşım sistemi hastalıklarının, nefropati ve nöropati gibi rahatsızlıkların önlenmesi için hasta düzenli beslenmesi verilen diyete uyması ilaçlarını aksatmadan kullanması, egzersiz yapması yönünden bilgilendirilir.

Yorum yapın