Dış Ticaret Eğitimi Nasıl Olmalıdır?

Üniversitelerin Dış Ticaret bölümlerinden biri ile işe adım atmaya başlayabilirsiniz. Ayrıca İTKİB’in belirli dönemlerde açtığı uzmanlık eğitimlerine katılarak eğitiminizi destekleyebilir ve diplomanın haricinde elinizde bir sertifikanızda bulunmuş olur. Kurs ya da eğitim fakültelerinde tanıştığınız kişiler ve eğitimciler aracılığı ile de iş bulma ve dış ticaret piyasasına daha rahat girme şansına sahip olabilirsiniz.

Dış ticaret bölümlerinden mezun olduktan sonra karar vermeniz gereken konu Gümrükleme firmalarında mı yoksa ithalat ve ihracat yapan firmalarda mı çalışmak istediğinizdir. Bayanlar için en uygun ortamın ithalat ve ihracat yapan bir firmanın dış ticaret departmanın da işe ve kariyer hayatına başlaması önerilmektedir. Çalışma hayatına başlayıp, tecrübe kazandıkça eğitimlerinizi, yabancı dil bilginizi geliştirerek ithalat ve ihracat uzmanı, Dış ticaret müdürü gibi bölümlere terfi ederek kariyerinizi ilerletebilirsiniz. Amacınız gümrük işine girmek ya da ise gümrük müşaviri olmayı planlıyorsanız, üniversite diplomanızı aldıktan sonra üç yıl kadar gümrük firmasında staj yapmanı gerekmektedir. Stajınız bittikten sonra gümrük müşavir yardımcılığı sınavına girerek, bir üç yıl daha gümrük müşavir yardımcılığı stajına devam etmeniz gerekmektedir. Bu aşamaları geçince Gümrük ve Ticaret Bakanlığının açtığı ve iki bölümden meydana gelen sınavda başarılı olursanız, kariyerinize ve iş hayatınıza Gümrük Müşaviri olarak devam edebilirsiniz. Süreç uzun görünse de gelecek için kişinin kendine ve iş hayatına yatırım yapması gibi algılanmalı ve bu sektörde ilerlemek isteniyorsa bu adımlardan sıkılmadan geçilmelidir.

Özellikle dış ticaret eğitiminin tam anlamı ile alınıp, kurslarla pekiştirilmesi iş açısından önemli bir ayrıcalık oluşturmaktadır. Eskiden sektörlerin çoğunda tecrübeli eleman aranırken, günümüzde ise daha çok genç mezunlar işe alınıp, firma yapısına ve iş anlayışına göre yetiştirilmesi tercih edilmektedir.

Yorum yapın