Diyet Yaparken Kabızlık Sorunu Mu Yaşıyorsunuz?

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.

Yapılan araştırmalara göre her 3 kişiden biri diyet yaparken kabızlık sorunu yaşıyor. Diyetisyenin tavsiyesine danışmadan kulaktan dolma diyetler beraberinde başka sağlık problemine neden oluyor.

Baş dönmesi mide bulantısı, şiddetli eklem ağrıları, algı problemleri ve kabızlık yanlış diyetin sonuçlarıdır.

Diyette Kabızlık Neden Olur?

Bilinçsiz yapılan tüm diyetler kabızlığa neden oluyor. Özellikle çay ve basit çorbalar içilmesi posa içeren yiyeceklerin tüketilmemesi hem sindirim sisteminin normal çalışmasını engelliyor hem de diyet yapmaya karşı direncinizi kırıyor. Bu şekilde yapılan tüm diyetler kısa sürede zayıflamış gibi görülse de aslında bu durum sıvı kaybından kaynaklanmaktadır.

İdeal bir kiloya ulaşmak ancak bir yıl geçtikten sonra hesaplanmaya başlanır. Araştırmaya göre şehirde yaşayan insanlar liften fakir katı gıdalarla beslenmeyi tercih etmektedir. Buda vücutta ciddi su kaybına yol açarak kabızlığa neden oluyor. Diyette tek tip beslenmek ve yeterince su tüketmemek de kabızlığa neden olur. Diyete karar verdiğinizde muhakkak bir diyetisyenden beslenme programı almalısınız.

Kabızlıktan Kurtulma Yolları

  • Yemeklerden önce ılık su tüketmek sindirim sistemini çalıştırarak dışkısı yumuşatır kabızlığı önler.
  • Rezene ve sinameki çayı gibi bitkiler kabızlık için kullanılabilir fakat sinameki uzun süre kullanılması bağırsak tahrişi, potasyum seviyesi düşüklüğü ve hamile kadınlara zararı bulunur.
  • Keten tohumunu yemeklerden 30-40 dakika önce bir çay kaşığı kullanılarak bağırsaklarınızı çalıştırabilirsiniz.
  • Diyet yaparken ara öğünlerde kuru kayısı ve kuru incir tüketebilirsiniz. Kabızlığa iyi gelen bu meyveler kalorisi yüksek olduğu için ara öğünlerde 1-2 adet tüketebilirsiniz.

Kabızlığa Karşı Meyve – Sebze Yemek

Kabızlıktan kurtulmanın en kolay yolu lifli ve posalı yiyeceklerin tüketilmesidir. Kepekli ekmek, yulaf ezmesi ve sebze yemeklerinden kabak, pırasa, semizotu zengin lif barındırır. Portakal, şeftali, mandalina ve özellikle elmayı kabuklarıyla birlikte yediğinizde bağırsakları çalıştırarak kabızlığa iyi gelir.

Ayrıca bayanlar diyet yaparken hareketsiz kaldıkları için de kabızlık problemi yaşarlar. Günlük 15 dakikalık yürüyüş ya da evde yapılan egzersizler kabız olmanızı önler. Öğle ve akşam yemeğinde salata da bulundurulmalı, pirinç pilavı yerine bulgur pilavı yenmeli ve haftada 1 veya 2 kez kuru baklagiller tüketilmelidir.

Yorum yapın