Doğum Kontrol Hapları Nedir?
Doğum kontrol hapları veya oral kontraseptifler gebeliği önlemek için sentetik hormonlar kullanırlar. İki tip vardır: sadece kombine ve progesteron. Kombine haplar, estrojen ve progesteronun sentetik formlarını içerir. Oral kontraseptifler genellikle menstrüel problemleri tedavi etmek ve akne azaltmak için kullanılır.
Doğum Kontrol Hapları Nasıl Çalışır?
Oral kontraseptifler gebeliği önlemek için üç yoldan biriyle tasarlanmıştır:
- Yumurtlamayı her ay önler
- Serviks daha az ve daha kalın bir mukus üretir, böylece sperm kolayca uterusa giremez.
- Rahim astarı incelir ve yumurtanın döllenmesi ve döllenme gerçekleşmesi için döllenmiş yumurtanın uterusa tutunmasını zorlaştırır.
Doğum Kontrol Haplarını Nasıl Kullanıyorsunuz?
Oral kontraseptifler, sağlık uzmanınızdan bir reçete ile elde edilir. Oral kontraseptifler genellikle hormonlar ve 7 plasebo hapı ile 21 aktif hap içeren 28 hap paketinde gelir.
Hapları her gün aynı anda almalısınız
Bazı Doğum Kontrol Haplarını Almayı Unutursam Ne Olur?
Bazı ilaçları almayı unutursanız, düzensiz zamanlarda adet kanaması geçirir ve hamilelik olasılığı artar. Bir hap almayı unuttuğunuzda, mümkün olan en kısa sürede alın. Bir sonraki hapı her zamanki zamanda al. Üst üste iki veya daha fazla hap almayı unutursanız, cinsel ilişkiden uzak durmalı veya bir doğum kontrol yöntemini kullanmalısınız. Bundan sonra ne yapacağınız konusunda sağlık uzmanınıza başvurmalısınız.
Doğum Kontrol Hapları Ne Kadar Etkilidir?
Her gün aynı zamanda haplar alınırsa ve her paket zamanında başlatılırsa, oral kontraseptifler gebeliğin önlenmesinde % 99 etkilidir. Ortalama olarak, oral kontraseptifler % 93-97 etkilidir, çünkü kadınlar genellikle hapları kaçırır ya da zamanında yeni bir pakete başlamazsa. Hamilelik belirtileri yaşıyorsanız sağlık uzmanınıza başvurun.
Doğum Kontrol Hapları Yan Etkileri Veya Sağlık Riskleri Nelerdir?
Hormonların dozajı yıllar içinde azalmıştır; daha sonra doğum kontrol hapları ile ilişkili risk büyük ölçüde azalmıştır.
- Haplar mide bulantısı, meme hassasiyeti, düzensiz lekelenme, kilo alma, duygu durum değişiklikleri veya baş ağrılarına neden olabilir.
- Kan pıhtıları potansiyel bir risktir. 10.000 kadından ikisi, oral kontraseptif kullanmayanlar için 10.000 kadından birisine kıyasla kan pıhtıları yaşayacaklardır.
- Eğer inme, kalp krizi, kan pıhtıları, karaciğer hastalığı, meme kanseri veya 35 yaşın üzerinde ve dumanınız varsa, doğum kontrol hapları kullanmamalısınız.
- Diyabet, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol veya kardiyovasküler hastalık için diğer risk faktörleriniz varsa, doktorunuza oral kontraseptif veya alternatif kontrasepsiyon yöntemleri konusunda danışmalısınız.
Doğum Kontrol Hapları Sağlık Faydaları Nelerdir?
- Dönemler genellikle daha az kramp ile daha hafiftir
- Birkaç yıl kullanılmışsa, yumurtalık ve uterus kanseri gelişme şansı azalır
- Yumurtalık, endometriozis, anemi ve fibrokistik meme hastalığında kistleri azaltır.
Doğum Kontrol Hapları Bırakılınca Eskisi Gibi Olur Mu?
Evet. Çoğu kadın, hapları almayı bıraktıktan sonra dört ila altı hafta içinde adet döngüsünü kavuşacaktır. Hap durdurduktan sonra iki üç ay boyunca bir adet döngüsü olmadıysa, gebelik testi uygulandı ve bir sağlık kuruluşu temasa geçilmelidir.
Doğum Kontrol Hapları ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar (STD’ler) nedir?
Oral kontraseptifler HIV dahil olmak üzere cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı herhangi bir koruma sağlamaz.
Doğum Kontrol Hapları artıları ve eksileri nelerdir?
Oral Kontraseptiflerin Artıları şunları içerir:
- Her gün yönlendirildiği gibi kullanılırsa düşük başarısızlık oranı
- Ön sevişme veya cinsel ilişkiyi kesmez
- 40 yılı aşkın süredir araştırmalar uzun vadeli güvenliği kanıtladı
- Makul fiyatlı
- Kullanımı kolay
Oral Kontraseptiflerin Eksileri şunları içerir:
- Reçete gerektirir
- Mide bulantısı ve meme hassasiyeti gibi olası yan etkiler
- Bacaklarda ve akciğerlerde kan pıhtıları şansı
- Her gün aynı zamanda alınmalıdır
- STD’lere karşı koruma yok