Doğum Öncesi Gelişimin Önemi Nedir?

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.

Gelişme, anlamı çok geniş bir kavramdır. Doğumdan önceki gelişme, gebelik döneminde başlar. Gebelik döneminde gelişme fiziksel ve zihinsel olarak devam eder. Gelişmenin en önemli dönemi döllenmeyle başlayan kısa bir süre zarfıdır. Bu süre zarfında kendinize ve bebeğinize dikkat etmek size ilerde karşılaşacağınız sorunlara engel olur.

Gebelikteki gelişme 3’er aylık 3 safhaya ayrılır. İlk 3 ay zigot dönemi ve embriyonik gelişme dönemidir. Bu 3 ayda tüm organlar kabaca gelişme gösterirler. İkinci 3 aylık dönemde ise organlar ve organ sistemlerinin gelişmesi bu evrede tamamlanır. Bu dönemde anne sağlığını tehdit edecek herhangi bir problem fetüsü olumsuz yönde etkilemiş olur. Bu sürenin sonunda fetüs büyüme gösterirken organ sis emleri de fonksiyon yapacak kadar gelişir.

Aynı zamanda 1-2 ay öncesinde ana rahminin dışında yaşayabilme kapasitesine ulaşmıştır. Ancak bu durum erken doğum olarak adlandırılır ve risk taşır. Bu gibi durumlar sıklıkla karşılaşılan unsurlar arasında yer alır.

Gebeliğin İlk 3 Ayında Bebek Nasıl Gelişme Gösterir?

Zigot bölünmeye başlar ve 32 hücreden oluşan morulayı meydana getirir. Morula hücreleri bölünmeye devam ederek altıncı günün sonunda içi sıvı dolu olan blastositi meydana getirir. Blastosit, uterus çeperine temas eder ve oraya tutunmayı başarır. Blastositin etrafında kan damarları meydana gelir ve plasenta oluşmuş olur. Plasenta gebelik boyunca anne ile fetüsün arasında ki iletişim yoludur ve anneden alınan besinleri fetüse ileterek bebeğin gelişiminde önemli bir rol oynar. Üç ayın bitiminde fetüsün uzunluğu 75 mm’ ye ulaşır. Kilosu ise 14 gr kadardır.

Plasentanın Görevleri Nelerdir?

  • Gebelik süresince yapısında bulunan çok ince damarlar sayesinde, anneden bebeğe glukoz, protein, çeşitli vitamin ve minarel ve en önemlisi oksijen geçişine yardımcı olur.
  • Karbondioksit gibi atıkların bebekten anneye geçirerek bebekten uzaklaştırır.
  • Plasentada; plasenta laktogeni, plasenta prolaktini, relaksin, progesteron ve östrajen gibi hormonlar salgılanır.
  • Plasenta progesteron hormonunu salgılamakla görevlidir. Ve yapısı gereği sağlamdır.
  • Esnek olduğu bebeğe bir zararı olmaz.

Yorum yapın