Doğum Şekilleri ve Tercih Sebepleri Nelerdir?

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.

Tıptaki ve teknolojideki gelişmeler sayesinde anne adayları için, tercih ettikleri doğum şekillerinde de farklılıklar görülmektedir.

Normal doğum, en sağlıklı olan yöntemdir. Normal doğum hiçbir müdahale yapılmadan vajinal yoldan yapılan doğumdur. Doktorun muayene sonuçlarına göre uygun görmesi durumunda kesinlikle bebek ve anne sağlığı açısından tercih edilmesi gereken bir yoldur. Anne adayının tercih etme sebepleri; doğal doğum şekli olması, doğum sonrası hastanede fazla kalınmaması ve doğum sonrası çabuk toparlanarak bebeğiyle daha fazla ve rahat ilgilenebiliyor olmasıdır.

Sezaryen doğum, eğer bebeğin pozisyonu ya da kilosu ile ilgili sorun gözlemlenirse doktor tarafında bebek ve anne sağlığı için önerilen cerrahi müdahale ile doğum şeklidir. Anne adaylarının tercih etme sebepleri; doğum sancısının olmaması, zamanın belirlenebiliyor olması ve genital organda bozulma olmamasıdır.

Ağrısız doğum; spinal veya epidural anestezi ile doğum şeklidir. Lokal teknikler doğru uygulanırsa, anne ve bebekteki riskler minimuma indirilerek hızlı sürede, tam ağrı kontrolü sağlanır. Anne adaylarının tercih etme sebepleri; ağrısız ve genel anesteziye göre risklerin az olması, annenin bilinci yerinde olduğu için bebeği ile direk temas kurabilir. Normal doğumun konforunu artırarak, sürecin hızlanmasını sağlar.

Bunların dışında çok tercih edilmeyen riskleri fazla olan suda doğum ve vakumla doğum şekilleri de mevcuttur.

Doğum Süreci

Doğumun yaklaştığını gösteren belirtiler vardır. Bunlar;

  • Bebeğin başı aşağı döner ve karında küçülme olur. Fakat bebek, annenin mesaneye baskı yaptığı için sık idrara çıkma görülür. Anne yürümekte zorluk çekmeye başlar.
  • Son günlerde 1kg kadar kilo kaybı gözlemlenebilir.
  • Doğum yolunda son hafta ifrazat artışı nedeniyle, kadın doğum yolunda nemlilik hisseder hatta bazı kişilerde pet kullanmayı gerektirir.
  • Doğumdan birkaç gün önce kadında sancılar meydana gelebilir ki bunlar çoğunlukla gaz sancısı olup, doğum başladığı sanılabilir.
  • Doğumdan 24 ile 36 saat öncesi nişan gelmesi olarak bilinen, hafif kanlı müküslü bir ifrazat gelir. Bu doğumun başladığını ve rahim ağzının açıldığını işaret eder.

Yorum yapın