Döviz Kurlarının Araba Fiyatlarına Etkileri Nelerdir?

Ülkemizde ne kadar başka markaların araçları üretilse de kendimize ait bir aracın olmaması diğer araçların ise parça fiyatlarının döviz yani Dolar Euro endeksli olması ile birlikte her döviz kuru arttığında araba fiyatlarına zam gelmektedir. Döviz kurlarındaki dalgalanmalarda bu yüzden araba fiyatlarına yansımaktadır. Devletimizin bu dalgalanmaların önüne geçmek için bazı dengeleyici faktörleri vardır. Unutmayın ki araba fiyatlarını arttıran tek etken döviz kurları değildir. Bu yazımızda ise döviz kurlarının araba fiyatlarına etkisinin yanı sıra diğer etkenleri de konuşacağız.

Devletin Döviz Kurlarının Artışı İle Yükselen Araba Fiyatlarına Karşı Dengeleyici Etkisi Nedir?

Bilindiği üzere geçen zamanlarda oldukça fazla yükselen dolar etkisi ile birlikte şaha kalkan araba fiyatları karşısında araba satış oranları neredeyse durma noktasına gelmiş bulunmaktaydı. Bilindiği üzere bir aracın ülkeye girişi 220 bin TL iken motor hacmi ne göre değişen vergiler ile birlikte alınan 200 bin TL vergi ile araba 420 bin TL satış fiyatı gibi bir rakamı bulmaktadır.

Devlet ise geçtiğimiz durgunluktan da örnek verilebileceği gibi bazı vergi indirimlerine giderek iç piyasayı hareketlendirme konusunda teşvik verdi. Ve diğer yandan devletin uygulamış olduğu sabit kur politikası ile dolar karşısında gerçekleşen TL değer kaybı ile araçlardaki fiyat dalgalanmalarının önüne geçmektedir.

Araba Fiyatlarının Oynamasında Dövizden Başka Hangi Unsurlar Etkilidir?

Ne kadar döviz kurları araba fiyatlarında oynamalar meydana getirse de devletimizin uygulamış olduğu vergi politikaları sayesinde araba fiyatları daha çok etkilenmektedir. Düşünün ki vergi oranlarında 1 puanlık yaşanacak bir artış araba fiyatlarında 1.000 ila 5.000 TL arasında bir fiyat oynaması sağlayacaktır.

Devletimizin sağladığı teşvik sistemleri ne kadar olsa da vergi ile piyasaya koyduğu yük oldukça fazladır. Düşününki hurda teşviki olsun araç yenileme teşviki ile birlikte 150 bin TL’lik bir araca uygulanan 15-20 bin TL’lik bir indirim sağlasa bile o arabadan alınan vergi 50 ila 60 bin TL civarındadır. Araç fiyatlarında ki diğer unsur ise bayinin kar oranının yüksek olması ve nakliye giderleri gösterilebilmektedir.

Dolar Fiyatlarının Düşmesine Rağmen Araba Fiyatları Neden Düşmüyor?

Dolar artarken artan ancak doların düşmesi ile birlikte düşmeyen araba piyasası vatandaşta oldukça fazla merak uyandırmaktadır. Bu konuda oldukça haklı olan vatandaş elbette hakkını aramaktadır. İlk başlarda düşük dövizle aldıkları araçları zamla satanlar şimdi doların düşmesi ile neden araba fiyatlarının düşmediğini sorduğumuzda elimizde stokta bulunan araçları yüksek kurla aldıklarını söyleyerek stoklar bitince fiyatlarda normalleşme başlayacağından söz ettiler.

Yorum yapın