İlk olarak San Francisco’ da 1969 yılında düzenlenen Ulusal UNESCO Dünya Konferansında John McConnel tarafından dünyamızın güzelliğini kutlamak ve çevresel tehditlere karşı dikkat çekmek amacıyla ortaya atılan bu fikir 1970 yılında ilk kez ‘Dünya Günü’ olarak kutlanmıştır.
Dünyamıza o kadar çok zarar veriyoruz ki. ‘İnsanlar ne zaman duyarlı olacaklar acaba?’ diye düşünmeden edemiyorum. Marketlerden aldığımız poşetler, fabrikalarımızdan çıkan filtresiz dumanlar hatta ve hatta günlük içtiğimiz sigaradan çıkan duman bile havamızı kirletiyor ve daha da ileri giderek mevsimlerin değişimine bile etki ediyor.
Peki Ne Yapmalıyız?
Kimse kirli ve rahat nefes alamayacağı bir dünyada yaşamak istemez ama bunun önüne geçmek için kimse elini cebine de atmaz. Her şeyi başkalarından bekliyoruz çünkü, sosyal medyadan göstermelik paylaşımlar yapıyoruz. Bu dünyaya gerçek anlamda bir yararım dokunsun istiyorsanız eğer günlük kullandığınız suyu azami seviyeye indirebilirsiniz. Su rezervlerimizin bittiği şu süreçte bu size ufak bir önlem gibi görünecek ama aslında aklımızın alamayacağı derecede suyun harcanmasının önüne geçmiş olacağız.
Bir başka önlemimiz ise kıyafet alımlarımızı durdurmak olabilir. Elbette çevrenizde alışverişi çok seven insanlar bulunuyordur. Sürekli alışveriş yapan alışveriş yapmadan kendini mutlu hissetmeyen çok kişi var biliyoruz. Ama o yaptığımız kıyafet alışverişleri bile dünyamızı kötü etkiliyor Nasıl mı?
Her gün ucuzundan aldığımız kıyafetler çabucak eskiyor ve yenisini almak zorunda kalıyoruz bu sürekli bir döngü şeklinde birbirini takip ediyor ve aldığımız bir pantolon üretiminde yaklaşık 15 bin 500 litre su gerekiyor. Bilmem haberiniz var mı ama pantolon üretimi için kullanılan su dünyanın en büyük ikinci gölü olan Aral Gölü’nden alınıyordu ama maalesef Aral Gölü şuan da çöl halinde…
Bu dünya için hep birlikte bir şey yapmalıyız. Yok olup gitmeden önce bizden sonraki nesillere güzel bir dünya bırakmalıyız.
Dünya Günü’nü sadece bir gün değil her gün kutlamalıyız.